Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 17:58 - Методът на Сократ за себеоткриването и успеха в кариерата
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1626 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.10.2013 17:59


Методът на Сократ за себеоткриването и успеха в кариерата

от Татяна Христова в Професионални умения

imageСократ е древногръцки философ. Роден е през 469г. пр.н.е., умира през 399г. пр.н. Известен е това, че е създател на ново направление в философията – за морала, за етиката (от гр. “етос”, това, което различава индивида от другите). Имал е толкова силно вляние сред учениците си и гражданите на Атина, че властите сериозно се разтревожили за собственото си състояние на властващи. Повдигнали съдебно обвинение срещу Сократ, че развращава своите ученици, вместо да ги учи. Сократ не успял да докаже своята невинност и бил осъден на смърт – трябвало да изпие чаша с извлек от отровното растение бучиниш.

Тук можете да прочетете повече за Сократ, но както може би разбирате намерението ми от заглавието на тази статия, бих искала да споделя нещо друго с вас. Става дума за прочутия метод на Сократ, който е много подходящ за себеоткриването, а оттам и за успеха на всеки човек.

Какъв е методът на Сократ?

Методът на Сократ е съвършено прост, но с голям ефект. Сократ е обучавал учениците си, като им е задавал въпроси – последователно един след друг. Провокирал е винаги спонтанните отговори и е бил убеден, че по този начин човек е поставен в състояние, в което сам разбира и осъзнава кои са неговите дълбоки вярвания, убеждения, кой е той. “Знам, че няма да ми повярвате – казвал често пъти Сократ – но най-висшата форма на човешкото превъзходство е задаването на въпроси на самия себе и на другите хора.”

Има ли връзка между Сократовия метод, себеоткриването и успеха?

Според Кенет Фостър и Джак Канфиийлд – признати експерти по постигане на успех заради цялостното им творчество, такава връзка има. Когато си задаваме въпроси, успяваме да достигнем такива нива на съзнание, които ще ни покажат нашата собствена вътрешна истина. Така се себеоткриваме и самообучаваме.

Ето какво отбелязват Фостър и Канфийлд:

“Целта на въпросите е да ви помогнат да откриете ценностите, убежденията и правилата, според които живеете в настоящия момент и да катализирате значими пробиви в сферата на бизнеса, финансите, кариерата, здравето, отношенията, семейството, духовноста и много повече…

Вроденaта вътрешна сила чака да бъде реализирана и следвайки формулата на задаване и отговаряне на конкретни въпроси, вие ще овладеете тази мощ. Ще откриете това, от което се нуждаете, за да успеете.”

(Фостър, К., Джак Канфийлд. Питай и ще успееш. София, Intense, 2011, с. 17)

Въпросите притежават мощна сила. Те фокусират ума ни. А фокусът е нещо мощно. Знаем, че умът ни е постоянно зает с мисли. Според учените средно на ден през главата ни преминават около 60 000 мисли. Но средностатистическият човек си задава непрекъснато едни и същи въпроси, пораждащи на следващите ден същите тези 60 000 мисли. Не го казвам аз, казват го учените.

Когато фокусираме ума си, т.е. мислите си в точно определена посока, ние пренастройваме мислите си. И ги насочваме ги в тази посока, в която желаем. Всичко това става с помощта на определени конкретни въпроси, най-вероятно подредени по някаква схема. Фостър и Канфийлд твърдят, че въпросите ще ни накарат да чуем истината за себе си. Ако се съмняваме, че отговорите на тези въпроси не са “нашите”, то колебанията ни са основателна причина да продължим искрено и честно със задаване на въпросите към себе си.

“Подобно на айсберг, по-голямата част от който е скрита под водата, отговорите на най-съкровените ви въпроси се намират в тази част на ума ви, която е най-дълбоко потопена под съзнаването ви. Pомнете, че площта на айсберга под повърхността е също толкова реална, колкото и видимата му част. Свръхсъзнателният ум, който обхваща както съзнателния, така и подсъзнателния ум, е също толкова реален. Той е съкровищницата, пълна със скъпоценни камъни и безпределно богатство, което чака да бъде открито от вас.”

(Фостър, К., Джак Канфийлд. Цит.произв., с 23-24)

А каква е връзката на себеоткриването и кариерата?

Ние обикновено се вкопчваме в работата, която имаме. Напълно съгласна съм с тези експерти по кариера, които казват, че когато ни попитат “Какво обичате да правите, каква е работата, която бихте искали да работите?”, ние говорим за това, което сме си мечтали и почти никога за това, което работим в момента. Една стряскаща статистика – 75% от хората не харесват онова, което правят, за да си прехранват. (Цит.произв. с. 155). При тези хора се задейства една спирала, която повлича всичко надолу – не само конкретния индивид, който не харесва работата си, а и членовете на неговото семейство, колегите, ако щете и цялата фирма.

Какво да правим, за да не попаднем в увличащата ни надолу спирала на неуместната работа или кариера?

Просто е. Трялва да работим това, което ни се иска, това, което ни харесва, това, за което имаме потенциал, силни страни. А как ще успеем да го разберем? С помощта на въпросите. “Отделете по половин час всеки ден, за да си отговорите честно на въпроси от такъв характер:

  • Kак оценявам сегашната си работа (кариера)?
  • Kое е това, което искам наистина да правя?
  • Защо ми е нужно да работя това, за което си мечтая, а не това, което работя сега?
  • Какво е това, което ще получа, ако сменя сегашната си работа с тази, за която мечтая?
  • Какво е това, което ме спира да имам работата (кариерата) на мечтите си?
  • Кои са трите действия, които трябва да направя в тази посока?

Пълният списък с въпроси за себеоткриване и кариера е в книгата “Питай и ще успееш” на Кенет Фостър и Джак Кайнфийлд. Освен областта на кариера, в книгата има списъци с въпроси, с чиято помощ ще намерите отговорите на други важни области – вашите ценности, рагръщане на личния потенциал, взаимотоншенията ви с други хора, парите, благополучието.

Препоръчваме ти още: www.novavizia.com/


Тагове:   Сократ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019493
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779