Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 22:37 - България е спонсорирала Запада със 150 млрд. лв.
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 1843 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.02.2014 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проф. Петър Славейков пред BPost.bg: България е спонсорирала Запада със 150 млрд. лв. 25 години държавата плаща за обучението от първи клас до ВУЗ, след което младежите работят за чужди икономики image   Снимка: Видео Елизабет Дафинова | 05.02.2014 | 17:11

Проф. д-р Петър Славейков е декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Доктор по география. Владее английски, руски и сърбохърватски език. Роден е на 5 юни 1956 година в град Шумен. Завършва История и География на населението в СУ „Св. Кл. Охридски и Право във ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий“. От 2006 г.е президент на Балканската географска асоциация, експерт е в Националния статистически институт, автор и участник в много регионални и международни проекти. Негови научни статии са превеждани на английски, полски, сръбски, публикувани са в научни списания и сборници в Германия, Полша, Люксембург, Финландия и др. Един от водещите български специалисти по проблемите на регионалното развитие.

-Проф. Славейков, как се отразява демографската криза в България върху националната сигурност на страната?

- Много хора в България подценяват този факт. Ако някой си мисли, че с намаляващо и застаряващо население може да има просперираща държава, такова чудо няма. Националната сигурност има много аспекти. Например икономическото развитие на страната. Населението ни е намаляло, застаряло, работната ръка е силно ограничена. А след като няма работна ръка, за какви икономически ръстове и проценти можем да говорим. От друга страна, стареенето, намаляването на населението ограничава вътрешния пазар. Ниските заплати допълнително ограничават търсенето. А предлагането винаги е повлияно от търсенето. Не можем да говорим, че нашата икономика, бидейки отворена, ще разчита само на външни пазари. Това е химера.

От друга страна, обезлюдяването на огромни части от българската територия до какво води? Винаги давам на студентите следния пример. Неслучайно САЩ имат Зелена лотария от 1921 г. Те имат огромна територия, тя има огромни ресурси. И те искат по-голяма численост от хора, за да може да използват тези ресурси в икономиката. Същата политика водят и в Канада. Там нещата са още по-фрапиращи, защото Канада има 35 млн. население, а територията й е по-голяма от тази на Щатите. Същата политика води и Австралия, привлича емигранти. Но това са богати държави.

В България какво се получава? Ние не можем да привлечем чужденци. Аз давам пример със следния факт. На хората им прави впечатление, че като отидат в Италия, Германия, там е пълно с негри, с преселници от Африка. А защо няма в България? Ами, те ходят там, където има развита икономика, развита държава. Те не ходят там, където е беднотия. Това е показателно.

Следователно, щом има незаселени територии –винаги се е получавало така- ще дойдат други общности, други народи, които ще ги заселят.

- Какво точно искате да кажете? Възможно ли е роми да населят обезлюдените територии у нас?

- Не. Аз не мога да кажа какви народи ще дойдат. Макар че витаят какви ли не сценарии, че ще дойдат араби или други…. Вижте, жалкото е, че българският етнос, който е формиран като етнос на тази територия, отстъпва сам своята територия. Това е жалкото. И не може да говорим несериозни неща, че ще докараме работници от Тайланд и Филипините. Кой ще дойде тук за такива заплати?

Ромите, ако ви прави впечатление, ходят също там, където има препитание. И те се насочват към София и големите градове, защото не са привикнати да работят в земеделието. Което е огромна грешка. Как можаха в Румъния да им предложат да им дадат земи, да ги освободят от данъци, да им кажат: ето, работете, няма да плащате 5 години данъци, изкарвайте си прехраната, изкарвайте си пари. И в Румъния няма необработени площи, пустеещи…А в България се разчита само на социални помощи.

Винаги съм казвал, че основният етнос, който създава „правилата на играта”, той определя и начина на поведение на другите, на малцинствата. Така че българският етнос все още определя правилата в тази държава. И той трябва да вземе в ръце бъдещето на държавата си.

- Кои са другите аспекти на националната сигурност?

- Например военният аспект. Няма хора за армията. Защо Израел привлича емигранти за армията си, въпреки че работи с най-високи технологии във военната област? Защото държат на живата сила също. Както и САЩ, и други държави. Ами полицията? От къде ще набере хора при това намаляло и застаряло население? Демографските проблеми водят до немалки проблеми и в този аспект на сигурността.

Освен това, ние имаме изключително отслабен научен и творчески потенциал. Ако сметнем колко харчи държавата за обучението на едно дете от първи клас до завършването на един висшист, то излиза че през последните 25 години сме раздали на други държави, и то богати държави, един ресурс за около 150 милиарда лева. Това са хора, които са подготвени, квалифицирани, които отиват примерно в Щатите и работят за тяхната икономика, без САЩ да са дали една стотинка за тях. Или пък в Германия.

- Какви са вашите прогнози?

- Дългосрочните прогнози се оказват доста неверни, защото трябва да се прогнозира за поколения, които още не са родени. Но по-краткосрочните обикновено са верни. Прогнозите на ООН и Световната банка са на база данни, които получават от специалистите от самите държави, те не си ги измислят. Но ние в България слушаме тях, а не хората, които се занимават с тези проблеми. Така че данните са едни и същи, методите за обработка са различни и има значение кой въвежда информацията в компютъра, т.е. има известна доза субективност. Обикновено разликите във вижданията на експертите са по отношение на трендовете, динамиката, посоката, процесите…Така че и нашите прогнози са тези, които дават ООН и Световната банка – българите ще останат под 5 милиона до 2050 г. Още сме в началото на 2014 г. и виждате, че новородените са 61 хил. по-малко, хората продължават да се изселват, имаме отрицателно емиграционно салдо… Някои казват, че емиграцията е намаляла. Да, намаляла е поради простата причина, че вече няма кой да се изселва, няма и толкова млади хора да са останали. Държавата дава 70 000 места във висшите училища, а вече се заемат едва половината.

- Вие и колегите ви смятате, че най-важното като първа стъпка за справяне с демографската криза е да се повишат доходите. Но как ще стане това при слаба икономика?

- У нас все още властва разбирането, че трябва да се развие икономиката и едва тогава да се вдигнат доходите. Това не е вярно. На Запад тази теория е отречена вече. Трябва да се вкарат свежи пари, за да се раздвижи пазарът. Като се повиши търсенето, ще се повиши и предлагането. Пазарът трябва да се завърти. Има правени такива сметки, че 1 лев, който се влага на пазара от търсещи хора, довежда до лев и шейсет и няколко стотинки оборот. Ако ние разчитаме на някакви инвеститори и да чакаме да променят законите за тези инвеститори(а те бягат от България, защото нищо не е променено, нито закони, а сега нямаме и работна сила). Наистина трябват спешни мерки. И това на Запад го правят. Там има вече друга стратегия в икономиката. Ние още робуваме на стари теории – чакайте да има развитие на икономиката и тогава ще има доходи, и тогава ще си оправим проблемите. До тогава няма да остане  жив човек в страната ни, докато се развиваме икономически.

www.bpost.bg/article/24997


Тагове:   позиция,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012582
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779