Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2015 06:25 - И за институциите !?
Автор: aidasv Категория: Други   
Прочетен: 2995 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2015 06:26


image Проф. д-р ИВАН АЛЕКСАНДРОВ ВЪРБАНОВ
www.uni-svishtov.bg/default.asp

Още нещо за имиджа на Академията

Стопанска академия "Д. А. Ценов" е социалната институция, за която всички се кълнем, че милеем. Като всяка друга институция, тя представлява комплекс от правила, отнасящи се до определена сфера на социалните отношения. Институциите предоставят начини, по които хората могат да действат съвместно, за да постигнат определен резултат; но те могат също така и да ги задължат да правят (или да не правят) определени неща. За да функционира една институция, тези, които работят в нея, трябва да познават нейните правила и трябва да очакват един от друг всеки да спазва (повече или по-малко) тези правила.

Трудните въпроси за социалните институции започват когато мислиш за институцията, в която работиш, на която си посветил живота си, а виждаш, че нещата в нея не вървят. Лично аз съм си ги задавал многократно и за съжаление нямам окончателни отговори. Някои от най-актуалните въпроси сега са следните: Критиката към ръководителите на социалната институция явява ли се критика срещу институцията? Лоялността към ръководството на институцията съвпада ли с лоялност към институцията? Авторитетът на институцията страда ли от ниския авторитет на ръководството? Имат ли право членовете на академичната общност да поискат смяната на ръководители, които не спазват установените норми и отношения, които не изпълняват своите роли според предписанията на длъжността, която заемат? Уронването на „персонален авторитет на настоящи или бивши наши възпитаници, колеги, служители, поддръжници" уронва ли авторитета на институцията и на останалите колеги, ако „пострадавшите” вече са уронили с поведението си авторитета на институцията? Като пазим авторитета на някого от уронване, пазим ли авторитета на институцията от уронване? Не е ли авторитетът на институцията производен от авторитета на тези, които я представляват и работят в нея? Кой има право да оценява институцията и кой по-добре разбира ставащото в институцията - тези отвън или тези отвътре? Когато един ръководител не е лоялен към институцията, лоялността към него не е ли предателство към институцията?

Трудността да се отговори еднозначно на тези въпроси произтича от двойнствения характер на институциите. От една страна те не са нищо повече взаимните отношения между изпълняващите определени роли, предписани в определени норми на институцията. От друга страна, те са устойчиви системи от норми, отношения и роли, които съществуват независимо от това кой работи в тях, кой ги ръководи и т.н. Институцията е надличностно социално образувание, което има „своя” история, настояще и бъдеще, независимо от миналото, настоящето и бъдещето на тези, които работят в момента в нея. Споровете вътре в нас и между нас възникват когато смесваме двата аспекта на институцията или когато абсолютизираме единия за сметка на другия, или когато някой има предвид единия аспект, а друг - другия аспект на институцията.

www.facebook.com/permalink.php
www.facebook.com/pages/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F/1072645442752509



Тагове:   институции,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012588
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779