Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 22:46 - Третяковската галерия - най-важното хранилище на руско изкуство
Автор: aidasv Категория: Изкуство   
Прочетен: 1654 Коментари: 0 Гласове:
6



image

image
Иля Репин,
Портрет на
Павел Третяков
Третяковската галерия
е художествен музей в
Москва, основан през 1856 г. от руския търговец Павел Третяков и съдържаща днес един от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.

Галерията е създадена от руския търговец и меценат Павел Третяков /1832-1898/ със съдействието на брат му Сергей Третяков /1834-1892/. От 1856 г. Павел Третяков започва да събира художествена колекция, която през 1892 г. дарява на Москва. Галерията започнала да се нарича "Московска градска галерия на Павел и Сергей Третякови". Тогава колекцията наброявала 1276 картини, 471 рисунки и 10 скулптури на руски творци, а също и 84 картини на чужди майстори. На 3 юни1918 г., Третяковската галерия била обявена за държавна с декрет на Ленин и получила названието Държавна Третяковска галерия. За директор на музея бил назначен Игор Емануилович Грабар. С неговото активно участие през същата година бил създаден и Държавен музеен фонд, който чак до 1927 г. останал един от най-важните източници за попълване на колекцията на галерията.
През
1928 г. бил извършен сериозен ремонт на отоплението и вентилацията, а през било прекарано електричество. През 1932г. били построени 3 нови зали.
От първите дни на
Великата Отечествена война, така както и в другите музей в Москава, в галерията започнал демонтаж на експозицията, за да има готовност за евакуация. В средата на 1941 ешелон от 17 вагона тръгнал от Москва към Новосибирск. Едва на 17 май1945 Третяковската галерия била отново открита в Москва.В периода 1986 - 1995г. във връзка в проведената основна реконструкция Третяковската галерия била закрита за посетители.
Част от Третяковската галерия се явява и Музей-храма на свети Николай в Толмачах, който представлява уникално съчетание на музейна експозиция и действащ храм.

Третяковската галерия - най-важното хранилище
на руско изкуство
Приютила най-голямата и най-значимата колекция на руско изкуство от ХІХ и ХХ в., Третяковската галерия претърпя десетгодишен ремонт и разширяване. Дори с удвоена изложбена площ, само 5 процента от нейната колосална сбирка може да бъде изложена наведнъж.

image

Основополагащата част на смайващата сбирка от произведения на изкуството е завещана на Москва от богатия търговец П. М. Третяков през 1892 г. В нея преобладават творбите от ХІХ в., към които се добавят по-късните държавни откупки.
В първите десетилетия на ХХ в. руските художници са в авангарда на европейското изкуство и творбите на Кандински, Шагал и Малевич са изложени тук.
Друга основна атракция е изключителна сбирка от икони от ХІ в. Главната галерия датира от началото на ХХ в., великолепна сграда в руския ар нуво стил, която включва в себе си дома на Третяков. Посещението тук е интимно преживяване в сравнение с обезкуражаващия Ермитаж в
Санкт Петербург.
Къде: 1 км южно от Кремъл, Лаврушинский переулок № 10.


.


Тагове:   изкуство,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012328
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779