Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 00:26 - Частна компания ще пише план как да се управляват водите
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
0



image От Милен Енчев Всички статии на автора   image

Нона Караджова

image

Екоминистерството обяви търг с максимална цена 1 млн. лв.

Петнадесет компании участват в търга на министерството на околната среда за избор на консултант, който да напише водната стратегия на страната и план за действие за управление на ресурсите в следващите години. Това съобщи Владимир Стратиев, шеф на кабинета на екоминистъра Нона Караджова.

Сред фирмите има и няколко чужди, макар че едно от изискванията към кандидатите е да имат няколко опитни експерти в планирането и изготвянето на стратегии с перфектен български език. Поръчката е с максимална стойност 850 000 лв. без ДДС.

Изпълнителят трябва да направи анализ на цялото законодателство за водния сектор и разпределението на отговорностите между институциите, както и да предложи концепция за въвеждане на ред в сектора. Имената на компаниите и офертите им ще бъдат обявени в началото на май.

В момента управлението на водите е пръснато сред пет министерства - на околната среда, на земеделието, на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие и на здравеопазването. Между тях често липсва координация, което пролича при последните големи наводнения.

Заради това неотдавна Караджова заяви, че най-вероятно управлението на водите ще бъде съсредоточено в една структура - агенция или държавна компания, в която ще участват представители на всички заинтересувани ведомства.

Въпреки че срокът на обществената поръчка е 15 месеца, вероятно още тази година ще бъде готова концепцията каква държавна структура и как да ръководи сектора, каза шефът на кабинета на Нона Караджова.

Частната компания трябва да предложи до средата на следващата година необходимите нормативни промени. Фирмата ще трябва да подготви и краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план как България да управлява водните си ресурси, базиран на климатичните сценарии. Стратегията ще е поне за 15 години, каза Стратиев.

Бивши кадри на екоминистерството обвиниха ведомството, че ще пръсне твърде голяма сума за документ, който съществува и се нуждае само от актуализация. Според закона за водите министерството на околната среда е задължено да направи такава стратегия и през 2004 г. тя беше написана, но така и не беше внесена в парламента.

Според Стратиев документът вече е безнадеждно остарял и не отразява промените в сектора, свързани с членството в ЕС. На въпрос защо държавни експерти не напишат стратегията Стратиев отговори, че министерството иска да намери мотивиран екип, който срещу "достатъчно добро заплащане да свърши достатъчно добре работата".

"В отговор на критиките към нас ще кажа само, че за четирите плана за управление на речните басейни (одобрени тази година от ведомството - бел.ред.), които са 5-годишни и не са стратегически документи, са били изхарчени 36 млн. лв.", коментира Стратиев.

Частна компания ще пише план как да се управляват водите


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012138
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779