Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 23:14 - 1-ви май - В гърция протестират - в България коментират
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.05.2010 23:18


"20 години политици, работодатели и синдикати ни обесняват, че икономиката се клати, но кой отгоре, кой отдоло на никой не му пука, че за народа това клатене е на голо. Всеки някого обвинява, но какво точно прави през това време, не обеснява - важното е да се обещава, а дали ще се изпълнява !? Подписва се пакт, който впоследствие се оказа само един акт."
Какво да се прави, така е в нашия дом, поздрав за всички с "Балкански синдром".


Масови протести за Първи май в Гърция
01.05.2010
Демонстрации те са срещу планираните от правителството антикризисни мерки
 
image

Снимка: БГНЕС

Днес в Гърция ще се проведат масови демонстрации в протест срещу планираните от правителството антикризисни мерки, включително намеренията му за обвързване с Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се многомилиардния пакет от МВФ за Гърция да бъде одобрен в неделя. Освен това, с цел преодоляване на кризата, Атина планира съкращаване на заплатите в държавния сектор, замразяване на пенсиите, увеличаване на осигурителната тежест и прочие рестриктивни мерки.

По този повод най-големите профсъюзи в Гърция - GSEE и ADEDY, обединяващи работници и служители както в държавния, така и в частния сектор, планират мащабни протести в Атина, а и в други градове в страната.

Синдикати от целия политически спектър назовават готвените от правителството мерки "варварски". Мерките, според тях, са безсмислени, тъй като те само ще вкарат Гърция в продължителна рецесия, което още повече ще задълбочи проблема с бюджетния дефицит.

На "брака" с МВФ също се гледа с недобро око - профсъюзите считат, че финансовото обвързване ще даде право на Фонда да се меси в икономиката на страната, като натиска правителството за нови и нови съкращения на заплати и работни места и респективно за увеличаване на пенсионните и здравни осигуровки.

На отделен митинг в центъра на Атина днешния 1 май по традиция ще отбележат и гръцките комунисти.

image www.dnes.bg/world/2010/05/01/masovi-protesti-za-pyrvi-mai-v-gyrciia.90317



Масови протести в Гърция за 1 май 01.05.2010
news.bg

imageПървите протести срещу все още неприетите антикризисни мерки на правителството ще се проведат днес в цяла Гърция, предаде РИА Новости.

Най-големите гръцки профсъюзи GSEE и ADEDY, обединяващи работници и служители както в държавния, така и в частния сектор, планират мащабни протести в Атина и други градове в страната.

Синдикати от целия политически спектър назовават готвените от правителството мерки "варварски" и възнамеряват да отстояват правата на работниците, в т.ч. колективните трудови договори, 14 заплати годишно за работещите, 14 пенсии за пенсионерите, възможността за пенсиониране много преди достигане на законовопредвидената възраст от 65 години.

Мерките, според тях, са безсмислени, тъй като те само ще вкарат Гърция в продължителна рецесия, което още повече ще задълбочи проблема с бюджетния дефицит.

Гърция се оказа на границата на банкрута заради невъзможността да рефинансира своя дълг на пазарите под висок процент и се обърна за помощ към ЕС и МВФ.

Очаква се многомилиардният пакет от МВФ за Гърция да бъде одобрен в неделя. МВФ и ЕС ще поискат от гръцкото правителство строга либерализация на трудовото и пенсионното законодателство, съкращаване на държавните разходи, както и намаляване на бюджетния дефицит през следващите 2 години с над 20 млрд. евро.

Последни от Политика news.ibox.bg/news/id_1968807968



image pontis.blog.bg/politika/2010/05/02/zashto-v-bylgariia-e-nevyzmojen-gryckiiat-scenarii.538262

Защо в България е „невъзможен” гръцкият сценарий?


image despinida.blog.bg/drugi/2010/04/13/shto-za-izpadnal-narod-triabva-da-sme.527933

Що за изпаднал народ, трябва да сме,
 
Бизнес
Гърция здраво затяга колана 02.05.2010
ЕС и МВФ отпускат 110 милиарда кредити за три години
 
image

Снимка: БГНЕС

Финансовите министри от еврозоната са одобрили план за оказване на помощ на Гърция, който предвижда отпускането на 110 милиарда евро в рамките на 3 години, съобщи АФП.

80 милиарда евро ще бъдат отпуснати от еврозоната, а останалите 30 милиарда от Международния валутен фонд.

Заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел плодължава.

Срещата в Брюксел е ден след като Атина постигна споразумение с Международния валутен фонд. То е необходимата стъпка за активиране на механизма за финансова помощ.

Планът за икономии на гръцкото правителство предвижда допълнително съкращаване на разходите с 30 милиарда евро за три години.

Целта е да бъде сведен бюджетниятт дефицит под 3% от БВП до 2014 година, съобщи министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. През 2009 година дефицитът достигна 14%.

Отделно през тази година трябва да бъдат направени икономии за 4,8 милиарда евро.

Основните мерки са премахване на 13-а и 14-а заплата за работещите в публичния сектор и 13-а и 14-а пенсия за пенсионерите. Публичните инвестиции ще бъдат намалени с 1,5 милиарда, а разходите за функционирането на държавата –  с 1 милиард евро. Увеличава се възрастта за пенсиониране.

За повишаване на приходите ДДС ще бъде увеличено с 2%, нарастват акцизите върху цигарите, алкохола и горивата, въвеждат се данъци върху незаконните строежи и хазарта.

Според финансовия министър през 2014 година пуличният дълг ще бъде 144,3%.

Новите мерки за намаляване на гръцките бюджетни разходи, са „
най-несправедливите” в историята на Гърция, е позицията на Общата конфедерация на труда в Гърция. Синдикатът призова към „засилване на социалната борба”.

Според конфедерацията обявените мерки ще задълбочат рецесията и ще потопят икономиката в „дълбока кома”.

„Настъпи часът за засилване на социалната борба, общата ни стачка на 5 май ще е началото на дълга битка”, заяви председателят на конфедерацията Янис Панагопулос.

Гледната точка на канцлера Ангела Меркел, която поставяше
най-много условия за отпускането на помощ за Гърция, обаче е, че примерът с Атина ще е за назидание на другите държави със затруднения в еврозоната.

Строгите условия, поставени на Гърция в замяна на отпуснатата финансова помощ, ще накарат страните с икономически трудности от еврозоната да направят максималното, за да избегнат подобна ситуация, коментира  Меркел в интервю за “Билд ам Зонтаг“.

Португалия, Испания и Ирландия са в по-добро положение от Гърция. Те виждат, че пътят, извървян от Атина с МВФ не е лесен и ще направят всичко, за да не се окажат в подобна ситуация. Трите страни вече обявиха планове за икономии, добави Меркел.

Положението на Гърция, която се оказа пред банкрут, създава опасения, че кризата може да обхване и други страни от еврозоната като Португалия и Испания.


www.dnes.bg/business/2010/05/02/gyrciia-zdravo-zatiaga-kolana.90368





Тагове:   България,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020266
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779