Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 07:43 - В Гърция протестират и стачкуват - явно там не съществува понятието "мируват"
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1247 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.05.2010 22:25


- всичко се прави по-правилата на истинската демокрация от гръцката нация


Стачка в Гърция обърква движението
20.05.2010, 00:45 (обновена 20.05.2010, 05:53)
news.bg

imageВъв връзка с обявената 24-часова стачка в Гърция, днес временно се променя организацията на движение на международните влакове между България и Гърция.

Влакът, който пътува по направление от Солун за Букурещ, ще замине за Букурещ от Централна гара София, вместо по обичайното си разписание от гарата в Солун.

За клиентите на националния железопътен превозвач е осигурен влак в състав от два второкласни вагона, който ще пътува по обичайното разписание на международните влакове от София до Кулата и обратно.

Няма да се движат двата сутрешни международни влака, както и двата следобедни международни влака, които пътуват между София и Солун.

„Български държавни железници" ЕАД ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция.

В Главна дирекция „Гранична полиция" е получена информация от гръцките гранични власти, че във връзка с протестните действия утре в Република Гърция, е възможно след 11 часа да има затруднения при преминаването през ГКПП - Орменион (съпределен на ГКПП - Капитан Петко войвода, в района на Свиленград).

При промяна на ситуацията гражданите ще бъдат уведомявани своевременно.

Тежката криза, в която изпадна Гърция в последните месеци и строгите мерки, които правителството бе принудено да вземе, отново изкараха хиляди на протести по улиците на редица гръцки градове.

Днес в протеста се очаква да се включат транспортни работници, държавни служители, учители и други.

Заемът на стойност 30 млрд. евро, който Гърция получи след тежки преговори с ЕС и МВФ не "омилостиви" протестиращите, които трудно могат да бъдат убедени, че намаляването на заплати и пенсии би имало положителен икономически ефект.

Започва разследване на американски инвестиционни банки и ролята им в дълговата криза на Гърция, довела до намаляване на доверието към еврозоната.

 news.ibox.bg/news/id_1257666160



image  image Цяла Гърция е блокирана от обща стачка. Синдикатите протестират за пореден път срещу непопулярната пенсионна реформа.

Днес не работят служителите в държавната администрация, учителите и банките. В болниците се обслужват само спешните случаи. Страната на практика е парализирана, тъй като са прекъснати всички транспортни връзки по суша, въздух и вода. Осъществяват се единствено международните полети, тъй като въздушните диспечери не стачкуват.

Пенсионната реформа предвижда орязване на редица социални придобивки. Пенсиите ще бъдат орязани с около 15 на сто, а повишават горната граница на пенсиониране и броя на годините трудов стаж. Реформата ще засегне всички работещи, поради което стачката се радва на всеобща подкрепа.

Това е четвъртата за частния и шестата за обществения сектор стачка, откакто правителството взе решение да приложи план за драстично орязване на бюджетните разходи. При предишния общ синдикален протест на 5 май трима души загинаха в подпален от вандали банков офис.

Заради стачката се променя организацията на движение на международните влакове между България и Гърция. Няма да пътуват нито сутрешните, нито следобедните влакове до Солун. БДЖ ще възстановят сумите на всички пътници, закупили предварително билети за отменените влакове.
www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/52933798-Gartsiya_paralizirana_ot_24chasova_stachka.html




Отново стачки в Гърция - този път без кръв 20.05.2010, 19:21 (обновена 20.05.2010, 19:29)
news.bg

 

imageХиляди гърци участваха в протестните действия в центъра на Атина в общата 24-часова стачка срещу тежките антикризисни мерки на правителството, съобщава БиБиСи.

Около 25 хиляди души се събраха пред парламента, но малко след това бяха разпръснати.

Властите се опасяваха, че този митинг може да доведе до бунтове, подобни на тези, които имаше гръцката столица преди две седмици. Тогава, в капана на горящата сграда на банка, загинаха трима души, включително и една бременна жена.

В стачката участие взеха заети, безработни и пенсионери. Единствено медиите в страната не се включиха в стачните действия, за да бъдат отразени исканията и протестите.
На няколко пъти имаше реален риск от сблъсъци с полицията, като синдикалистите успяха да овладеят гнева на демонстрантите, които се опитаха да влезнат в парламента.

Протестна петиция беше връчена на председателя на гръцкия парламент с декларация, че "бедните пенсионери и безработни няма да платят престъпната политика" на правителствата. 98 лица бяха задържани от полицията.

В центъра на Атина и Солун всички банки днес останаха затворени и добре охранявани, за да не се повтори инцидента от 5-и май, когато загинаха трима служители.

Демонстрации бяха проведени и в Солун и на остров Крит.

Припомняме, Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение. Георгиос Папандреу обяви официално споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем за подпомагане на гръцката икономика.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Предвижда се още повишаване на данъците и възрастта за пенсиониране. news.ibox.bg/news/id_1964494748

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021396
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779