Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2010 22:17 - Свищовлии станаха атракцията на „Уикенд туризъм Русе 2010”
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 4069 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 27.05.2010 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image С първа награда за най-добра туристическа атракция от провелото се в Русе изложение „Уикенд туризъм Русе 2010” се прибраха представителите на Община Свищов в края на миналата седмица. Изложението представи шестото си поредно издание, като организацията му се пое от Община Русе и партньорите им от сдружение „Европейски пространства 21” и Регионален исторически музей Русе. Атракцията, която организаторите избраха за откриване на изложението, бяха свищовските момчета от Първа тракийска кохорта. Облечени в лъскави доспехи на римски пехотинци, легионерите под командването на настоящия спортист N 1 на община Свищов - каратиста Верони Маринов, в стегнат строй обраха овациите на зрителите. До тях в танц се виеха весталките от балета на ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” под ръководството на Надя Йорданова. Свищовският щанд на изложението беше издържан в тон с тях и рекламира третото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Фестивалът ще се проведе на 4, 5 и 6 юни, като ще включва много непредставяни досега атракции, в това число и оперна постановка на амфитеатър „Калето”. Момчетата от Първа тракийска кохорта в момента набират попълнения, като скоро им предстои участие в най-големия в света фестивал на древен Рим, който се провежда в Италия. Изискванията са желаещите да имат представителен вид и по възможност да са от Свищовска община.
Димитър СПАСОВ
www.borbabg.com/


wikimapia.org/#lat=43.620171&lon=25.350952&z=13&l=0&m=b



Нове /Nove/
          Огромния античен военен лагер Нове, разположен върху площ от 250 дка на 4 км от Свищов. Лагерът е бил основан през 45 г. сл.Хр. по заповед на римския император Клавдий и както голяма част от обиталищата на наша територия е разположен върху по-ранно тракийско селище. А първите заселници на това място са от времето на неолита - 3000-2600 г. пр.Хр. Траките в този регион около 30 г. сл. Хр. са покорени от Марк Лициний Крас. През 69 г. тук се установява I Италийски легион, изпратен по времето на император Траян да защитава границите на римската империята срещу варварите (даките) отвъд Дунава. Именно около лагера на този легион се развива мощен град, тъй като е бил разположен на важен кръстопът, през който се е минавало от отвъддунавските земи към Филипополис и Константинопол, както и към Черно море.
           Лагерът е бил огромен, с дебели крепостни стени, по които отначало е имало дървени кули, заменени след това с каменни бойници. Изцяло е разкопан и проучен центърът на военния град с главната сграда, офицерските жилища, легионните терми (бани) и болницата, специално построена от император Траян за войните с даките, която е била една от най-големите в римската империя. При разкопките в щаба на легиона сред руините са намерени надписи, монетно съкровище от началото на V в., постаменти и части от бронзови статуи, както и скулптурен портрет на император Каракала (186-217 г). Болницата наистина е била впечатляваща, имала е вътрешен двор с колонада и светилище на боговете Асклепий и Хигия. Големи болнични помещения са се редували с коридори за санитарни нужди. Банята е била разположена от запад, открити са пещи, от които в казани се е затопляла водата и е подаван горещ въздух за подовото и стенното отопление. Това е най-добре запазеният и проучен военен лагер в северозападните провинции на Римската империя.
          След приемането на християнството (в Римската империя това става през 313 г. при император Константин) късноантичният град тук е имал своя епископия с обширна резиденция на епископа с жилищни помещения, разкрита е и огромна базилика от V в. - втора по големина след Пловдивската. Мраморният амвон е бил изграден по поръчка и със средствата на императорския двор в Константинопол, което потвърждава важното значение, което е имал град Нове в този исторически период.
Още един обект предизвиква интереса на археолозите. Това е огромната римска вила, строена през II в., която е разкрита извън западните крепостни стени. Може би това е била резиденцията на командира на легиона. Вилата е била украсена с богати стенописи, има вътрешен двор с басейн. Вероятно тук е отсядал управителят на римската провинция Долна Мизия. Върху градежа е разкрита базилика, край която има некропол с над 100 гроба.

Lastroman, clubs.dir.bg


Тагове:   туризъм,   „уикенд,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много е атрактавно!
27.05.2010 08:18
В Свищов се провежда фестивал на античното наследство, бил съм веднъж. Страхотно е!
цитирай
2. kleopatrasv - Не се и съмнявам...!
27.05.2010 16:19
Потомци сме на древно бойно изкуство, поздравления!
цитирай
3. panazea - Как ме зарадва!
27.05.2010 20:54
Благодаря!
цитирай
4. aidasv - "Орел на Дунава"
27.05.2010 22:48
Провеждането на този фестивал е голяма атракция.
http://tanyarisemova.blog.bg/novini/2009/05/03/vtori-festival-na-antichnoto-nasledstvo-v-svishtov-oreol-nad.330115
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012705
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779