Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 19:01 - Синдикати + Работодатели = Диалога продължава на улицата
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 954 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.07.2010 17:25


Работодателите: Заплати само по банков път
image  28.07.2010 / 17:52

Заплатите да се плащат само по банков път и да се въведе среден осигурителен доход за различните браншове. Това са част от новия пакет мерки, който ще ограничава сивата икономика. Идеите представиха работодатели днес на министър-председателя Бойко Борисов. Те ще бъдат гласувани следващата седмица в Министерския съвет.

За по-малко от седмица и синдикати и работодатели разговаряха поотделно с премиера. И двете страни бяха удоволетворени след срещите – едните с договорката, че осигуровките ще се вдигнат, другите – точно с обратното – че вноските няма да се пипат. Това разминаване отново скара партньорите.

Божидар Данев, председател на БСК:
– Бизнесът е удоволтворен да не си вдигат данъчните ставки и осигурителните вноски.

Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ:
– Ако някой си представя, че само на изхода ще даваме жертви, така да се каже, със стаж и възраст, това няма да стане, просто категорично трябва да е наясно финансовият министър, че това просто няма да го допуснем на цената на всички мерки, всички действия.

Репортер:
– Ако не се постине това ваше желание и не се вдигнат осигуровките какво става?

Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ:
– Става септември на улицата.

Така въпреки проточилите се със седмици преговори, най-важният въпрос – кое да се вдигне – стажът за пенсия или осигуровките, остана без отговор. Бизнесът дори даде нова идея – да се повиши и стажът и пенсионната възраст. Въпреки многото дискутирани идеи, срокът за уточняване на реформата изтича тази седмица.

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика:
– Пенсионната реформа няма да се отлага, защото ситуацията в НОИ е изключителна драматична искам да ви кажа, че в момента дефицита за тази година по-малко внесени осигуровки за първото шестмесечие са със 206 милиона лева по-малко спрямо разчета за тази година.

Партньорите все пак се договориха да ограничат сивата икономика като свият кешовите плащания до 5000 лева и заплатите започнат да се  превеждат само по банков път. Ще се предприемат и мерки за уеднаквяването на заплатите в отделните браншове.
Автор: Илина Бисерова
bnt.bg/bg/news/view/33794/rabotodatelite_zaplati_samo_po_bankov_pyt



Политика

Тотю Младенов: Пенсионната реформа няма да се отлага 28.07.2010 16:08 Работодателите и премиерът се разбрали осигуровките да не скачат до 2013 г.  
image
image

Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа няма да се отлага, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е изключително драматична, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той участва в среща с работодатели и синдикати в Българската стопанска камара (БСК).

На срещата присъстват управителят на НОИ Христина Митрева и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

В момента дефицитът в НОИ от по-малко внесени осигуровки за първото полугодие е 206 млн.
лева, отбеляза социалният министър. По думите му макрорамката предвижда 50 млн. лева по-малко дефицит за следващата година, над 300 млн. лева по-малко за 2012 г. и над 570 млн. лева по-малко за 2013 г.

Министър Младенов е категоричен, че системата трябва да се стабилизира и на входа, и на изхода. Още следващата седмица в Министерския съвет ще се гледат промените, а парламентът ще ги гласува през септември. Министерството на финансите ще предложи пакет от законодателни мерки за увеличаване на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Още по темата Ново 20 от Т. Младенов: Стажът за пенсия ще се повишава плавно

Според Младенов основното различие между работодатели и синдикати е размерът на осигурителната вноска за в бъдеще.

Преди днешната среща работодатели заявиха, че на срещата им с премиера са се договорили осигуровките да не се вдигат до края на 2012 г., а криминализирането да се отнася само за укриване на осигуровки, а не за неплащането им.

След срещата с премиера в петък синдикатите обявиха, че има съгласие осигуровките да се вдигат още от следващата година. Те заявиха пред журналисти на днешната среща, че няма да отстъпят от искането си осигуровките да растат плавно като увеличаването да започне още от следващата година.

Работодателите настояват плавно да растат едновременно и необходимият стаж и необходимата възраст за пенсиониране, тъй като по думите им, ако се увеличи само стажът, ще бъдат дискриминирани по-квалифицираните работници – тези, които са завършили висше образование.

Според бизнеса трябва да има мерки, които да предвиждат аналогово плащане по браншове, както и намаляване на възможностите за кешови плащания, заплатите да се изплащат само чрез карти.

Бизнесът настоява и за достъп на НАП до кредитните досиета.

Още икономически новини от страната

http://www.dnes.bg/politika/2010/07/28/totiu-mladenov-pensionnata-reforma-niama-da-se-otlaga.95405



Общество image

Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега 29.07.2010 16:57 Ситуацията в НОИ е драматична, каза Тотю Младенов  
image
image

Снимка: БГНЕС

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството. Това каза в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след среща с ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

По-късно Парламентарната група на Коалиция за България проведе среща и със социалния министър Тотю Младенов.
След срещата стана ясно, че е постигнато някакво решение, поне засега.

От 1 януари догодина осигурителният стаж ще се вдигне с една година и с по още една ще расте до 2013 г. Засега възрастта за пенсия остава непроменена, съобщи социалният министър след разговорите с
левицата.
Червените настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината.

Младенов отговори, че тези проценти отгоре не означават непременно в осигурителния институт да влязат 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на
левицата.

„В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а  какво остава, ако ги вдигнем още“, попита министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци.
 
По думите на министъра ситуацията в осигурителния институт е драматична. Дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил миналата година с идването си на власт, само за първите  6
месеца се е увеличил още с 200 млн. лв. поради ниските приходи.

Още по темата Мартин Димитров: Бюджетната рамка за 2011 г. ще се издъни НОИ: Осигурителният стаж за пенсия скача с 3 г. Пенсионерите няма да се пипат. Работят, докато искат
 
Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на системата, ще бъдат предложени още следващата седмица.

Той посочи, че повишаването на осигурителния стаж е много важно действие в тази посока.

„Когато човек знае, че е решаващ за пенсионирането му, няма да бъде съгласен да работи и ден без трудов договор“, смята Младенов. 


www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/29/stajyt-za-pensiia-se-kachva-plavno-vyzrastta-ostava-syshtata-zasega.95480




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020049
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779