Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 15:42 - Евростат в неведение за гръцкия дълг
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове:
0



    09.09.2010 Европейската статистическа служба Евростат не е виждала досега данни за това, как реално е бил изчисляван дългът на Гърция. Това заявил генералният директор на Евростат Валтер Радемахер, цитиран от гръцкия сайт „Ин нюз”, съобщава БТА.

 

Гърция бе обвинена, че е подправила данните за своя дълг. Шефът на Евростат каза, че реални данни неговата служба не е виждала досега, четири месеца след като Гърция получи спасителния пакет от 110 млрд. евро за излизане от кризата. Още през февруари Евростат поиска от Гърция статистически данни за нейния дълг, който в крайна сметка се оказа прекомерно висок и доведе до сегашната криза.

 

Такава статистика досега не сме виждали вече четири месеца, поясни Радемахер, като подчерта, че по-късно този месец екип на статистическата служба ще посети Атина.

 

Гърция бе единствената страна от еврозоната, която излъга за своите дефицити и суапови сделки, се уточнява в информацията на гръцкия сайт. Южната ни съседка нееднократно бе обвинявана, че е подправила умишлено статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг, за да може да изпълни критериите за еврозоната през 2001 г.

 

През 2004 г. срещу страната бе задвижена процедура за нарушения заради съмнителната достоверност на предоставените от нея статистически данни.

www.monitor.bg/article



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012341
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779