Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 16:53 - Френските синдикати призовават за нови стачки през октомври
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.09.2010 16:54


16:30 на 24 сеп 2010 image

Оценките на профсъюзите и полицията за броя на участвалите на протестите вчера силно се различават
Фотограф: Jacky Naegelen

image

Стачки парализират Франция - 07 сеп

Вълна от протести застрашава плановете на Саркози - 06 сеп

Лидерите на големите френски профсъюзи решиха на съвещание в петък да продължат протестите и стачките срещу пенсионната реформа, прокарвана от правителството на президента Никола Саркози. Нейната основна цел е да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години до 2018 г.

Буквално няколки минути, след като премиерът на страната Франсоа Фийон отхвърли възможността правителството да отстъпи от позициите си за реформата, профсъюзните лидери насрочиха следващия протест за 2 октомври, събота, и призоваха за всенародни протести и стачки на 12 октомври, вторник.

Вчера във Франция се проведе втората в рамките на един месец вълна от протести и стачки срещу пенсионната реформа.

Данните за участието в тях обаче силно се разминават, което навежда страните в спора на коренно различни изводи.

Според профсъюзите в демонстрациите са участвали над 2.9 млн. души в цялата страна, докато полицията твърди, че са участвали не повече 1.1 млн. души.

В Париж, където се състоя най-голямата демонстрация вчера, според профсъюзните лидери са се събрали 300 хиляди души, а според полицията - 65 хиляди. В Марсилия разликата в оценките е точно 10 пъти - 220 хиляди според профсъюзите и 22 хиляди според полицията.

Като разчитат на собствени данни, двете страни стигат до различни изводи за активността в протестите. Протестиращите твърдят, че на 23 септември са участвали с 400 хиляди души повече, отколкото на 7 септември, докато полицията е убедена, че протестните настроения в страната намаляват, тъй като на 7 сетември протестите са били по-многочислени.

Властите в Париж съобщиха, че по официални данни броят на стачкуващите намалява. Администрацията на президента Саркози обясни регистрираното според нея понижение с факта, че или реформата не засяга толкова много французите или че те я поддържат, или с едното и другото едновременно.

Проучванията на общественото мнение, цитирани неотдавна от агенция "Ройтерс", показаха, че французите подкрепят стачките и смятат пенсионната реформа за несправедлива, но въпреки това според мнозина вдигането на пенсионната възраст в страната е неизбежно.

На 15 септември долната камара на френския парламент одобри проектозакона за пенсионната реформа. На 5 октомври той ще влезе в сената, където се очаква бързо да бъде одобрен.

Правителството на Саркози се надява с приемането на законопроекта да влее в бюджета 70 млрд. евро и да съкрати бюджетния дефицит, който през настоящата година може да достигне 32 млрд. евро.


www.dnevnik.bg/sviat/2010/09/24/965415_frenskite_sindikati_prizovavat_za_novi_stachki_prez/



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019782
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779