Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 06:57 - Борисов пред Сашо Диков
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2988 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.09.2010 07:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Борисов пред Сашо Диков: И в мен има напрежение, кой ще ми плати здравето? вторник, 28 септември 2010 23:06 vsekiden.com image

И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя. Кой ще ми плати това здраве? Това попита премиерът Бойко Борисов в емоционално интервю, дадено на Сашо Диков за Канал 3.

В едночасовото присъствие на екрана министър-председателят коментира кой е най-големият успех и най-голямата слабост на кабинета. Каза, че вярва на вътрешния министър Цветан Цветанов, че финансовият Симеон Дянков има трески за дялане, но се справя добре. Обясни каква ще е съдбата на Анна-Мария Борисова. Отхвърли обвиненията към ГЕРБ в лобизъм и разкри колко тежки са били преговорите с руснаците за сваляне на цената на газа. Накрая, провокиран от думите на Сашо Диков, че е самохвалко и че в обществото се е натрупало огромно напрежение, Бойко Борисов каза, че той също е подложен на напрежение, че е преуморен от работа, но си изпълнява ангажиментите.

Предлагаме части от интервюто на премиера:

ЗА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Ако се докаже, че няма „Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?

Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.

Че те нещата отиват откъм огромно издънване …..

Не считам така. Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (б.ред.- Цветлин Йовчев – председател на ДАНС) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат е абсолютно доказано.

Към трима от обвинените няма…

… и съответно с главния прокурор сме говорили на тази тема. Не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. Напротив с това си поведение показваме, че няма значение дали даден човек е мой приятел или на министъра, или на когото и да било. Има ли факти, службите подадат ли го, прокуратурата повдигне ли обвинение чадър няма за никого.

Не става дума за чадър, става дума за фарсове, за медийни балони…

Нека не го предопределяме, защото и между другото не е редно изобщо да се говори на тази тема, защото от поста, който имам, когато се произнеса по дадена тема след това може да бъде използвано в Съда в Страсбург, че държавата се е намесила.

Не смяташ ли за редно, ако се окаже, че няма „Октопод” и бъде оправдан Алексей Петров, Цветан Цветанов да си подаде оставката?

Предполагам, че има и други теми, които интересуват, така че да минем на тях.

Как ти се струва защо Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Бойко Борисов и той не отговаря трите пъти?

Защото това е партийно решение. Нито той може да го определи сам, нито който и да било. Когато дойде време за президентските избори ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.

Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.

Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за ръководител свой.

Така го коментират.

Не сте го разбрали правилно.

Напротив, то няма какво да се разбира.

Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

ЗА СИМЕОН ДЯНКОВ

Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (б.ред.- въпросът е свързан с пътувания на Симеон Дянков със сътрудничката му Ирина Велкова в Китай и Европа.)

С кой?

С тази сътрудничка.

Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти – никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност за кой какво прави в личния си живот.

(…) Нима не разбираш, че този човек е воденичен камък, той е крайно неприемлива фигура, и като поведение… Човек, който говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, говори за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара, за да го държиш на тоя пост?

Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на финанси, липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят, защото всеки министър или всеки кмет иска да получи пари, защото чрез парите строи улица, училища, детски градини и показва, че нещо върши. Когато няма пари, той почва да търси източника – кой е източникът, който не пуска парите – това е Дянков. Защо не ги пуска? Защото ето видяхте ЕС това, което взеха като решение, от догодина, който е над 3 % дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел или някакви подобни санкции ще има. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.

Само че аз не говоря за това, а говоря за това, че той говори едно – ще правим балансиран бюджет, а след това бе актуализиран…

Как да не се срути, като излязоха договори за стотици милиони, които не са обезпечени.

Тези договори така и не сте ги показали още.

Как не сме ги показали?! Как не сме ги показали?! Всички фирми, които искат сега пари и за които е предплатено авансово с 10 или 15 %, сега си искат остатъка. Както беше и с „Кугърите“, както беше и с фрегатите и всичко останало. Как не сме ги показали?! 300 милиона дадох за хеликоптери военни в тая криза. Защо не са ги платили като имаше излишъци? Защо като са си ги купували, не са си ги платили и да е приключено? Защо? Тези пари дойдоха при нас. Дянков ги плаща сега. Това, което са подписали предишните, го плащаме ние.

О.К. Аз разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…

Един министър трябва да говори оптимистично. В противен случай всички пазари наблюдават това поведение, падат акциите на държавата. (…) Защо всички международни кредитни агенции и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.

Димитър Иванов от Лондон….

Кой е този Димитър Иванов?

Аз цитирам само.

Като цитираш, какъв е той и какво казва?

Казва, че кредитна агенция да ти даде висок кредитен рейтинг не е особен проблем и това е съобразно договора… Казвам ти той какво казва.

Ти слагаш думата на Димитър Иванов, който като какъв го помниш? Какво е направил за държавата, за да го цитираме? Едно нещо, едно негово действие, което те кара, за да го цитираш него…?

Кара ме, защото през декември или януари каза, че този бюджет е абсурден, че този бюджет няма как да няма актуализация….

Какво е направил този човек за България и ти го знаеш, за да …?

Не мога да кажа за България, защото човекът работи в Лондон, дава акъл, специалист е по икономика….

А другите, които той казва, че е лесно да ти дадат кредитен рейтинг, но не дават на никой друг, са „Стандарт енд Пуърс”, „Муудис” – това са най-големите агенции в света. Я да направим с тебе една кредитна рейтингова агенция, да ни признаят, ние да оценяваме правителствата и тогава да коментираме как ще ни дадат кредитен рейтинг. Другата седмица ще се произнесе и МВФ, и Световната банка даде тази висока оценка. Или и Световната банка е никой според тебе? И то Зелик (б.ред.- Робърт Зелик – президент на Групата на Световната банка) сега се изказа след председателя в ООН и генералният секретар, третият, който се изказа беше шефът на Светована банка. След него шефът на МВФ и вече нататък всички останали. Значи и той дава такава оценка. Европейската комисия посочи силна политическа воля на правителството в доклада си, Департаментът на Съединените щати посочи това, руският премиер ми благодари за отличното взаимодействие, което имаме.

(…)

Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

Имаме различно мнение. Дянков има много други трески за дялане и ако не си ги поправи, действително ще има проблем с мене. Относно финансовата дисциплина той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

Къде са?

…. Надявам се.

Бил влюбен. Няма лошо.

Ние с тебе сме последните, които трябва да му даваме акъл в тая посока.

Така е. Радваме се, ако е така.

Дай Боже човек да е влюбен.

И аз това казвам.

Не се меся в тези неща.

ЗА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Кириенко (Сергей Кириенко – ръководител на държавната руска корпорация „Росатом“ – б.ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали с тях и продължава строежът на „Белене”…

Разбира се, разбира се. Проблемът на „Белене” беше цената. Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има „Белене”. Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо те да дойдат.

Т.е. проектът на „Белене” продължава, така ли?

Разбира се. Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 години или 10 години ние ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – пети и шести, на „Козлодуй”. Така че аз правя нещо добро за държавата, не изпълнявам на някой друг. Нека да подберем думите. Изправени сме пред – 2020 г. изтичат пети и шести реактор на „Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на „Белене”, ще имаме два реактора и тогава ще удължим срока, защото руснаците само те имат право да удължат срока на реакторите, ще ни удължат срока на реакторите в „Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. Така че нищо лошо не съм направил, а нещо добро правя. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.

От вчерашното съобщение излиза, че все едно нещо сте се договорили скришом с руснаците, а пък не се казва на народа.

Не сме се договорили скришом, като вие забравяте ли, че ние имаме подписан договор и сега септември месец трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Той е действащ договор. Ако го прекратя, това означава те да ми кажат утре – ето ти двата реактора са ти готови, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай. И си ги дръж, където искаш. С една дума аз съм свършил много добра работа за държавата. И строим „Белене”, ако се съгласят на цената, която искаме, плюс европейски инвеститор.

ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Питам те – Анна-Мария Борисова, сигурно е прекрасен специалист, нямам представа, но като управленец, като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Наистина ли не смяташ, че тази жена ти е тотален кадрови провал?

В здравеопазването може да се направи много точна аналогия с националния отбор по футбол – 20 години е такъв батак. Значи там, във всяка една дейност, просто са се организирали, да не използвам по-тежка дума, щото ще обидим много лекари сигурно, но всеки си е намерил начин да си изкарва по някакъв начин пари. Едни през клинични пътеки, други през дейност, едни през лекарства, други през консумативи, трети надписват през ремонти… Но цялата система си е като напаснала.

Ясно, но Борисова не е човек, според мен, който може да направи нещо в цялата тази система.

Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Тя не й е хубаво. Забележи наглостта – до днеска ние сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядеме, не лекуваме, не правиме. За милиард и 800 милиона! Задавам въпроса – като са давали всичките тези години наред, назад се връщам, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.

Само че аз веднага ти казвам – на първата пресконференция на тази жена, гледал съм я и каза следното – аз няма да закривам болници. По този начин зачеркна всичкия труд, основната идея и усилия на моята слабост Лъчо Иванов и Нанев, които досега се мъчеха и се бореха кански за съкращаване на болници…

Съкращаване няма да има. Преструктуриране е точната дума.

Айде сега да не си говорим на тая ала-бала…

Е, отвреме-навреме има и в изказването ала-бала. Защото, като излезеш и кажеш – закривам толкова и толкова болници, никой не иска да го каже. Но защо? Защото примерно в малки населени места хората искат да има някой с бела престилка, когато му е лошо, да го има там. И затова преструктуриране какво означава – там, където не трябва да има или не може да има добър хирург, защото минават 50-60-100 човека на година, не може да направи брой операции, както пилотите трябва да имат определени часове да летят, така и докторите, хирурзи, гинеколози, всякакви. Ние там оставаме само спешна помощ или едно или две отделения, а другото ги прибираме във висококвалифицираните болници.

Слушах я Борисова какви глупости говори за някакъв дядо Димитър по бТВ…

Има срок. Трябва да се справи с него.

Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20 % доплащане от хората, което ми се струва безумие.

Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава. А когато отидеш да ти сменят апендесита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата или да ти направят преглед?!

И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

(….)

Каза, наредил си проверка на Лъчо Иванов и Божидар Нанев за пътуването до Щатите, до 10 дни ще има резултат. 33 седмици няма резултат. Питах те веднъж, ти беше бесен, а ти ми каза, резултатът е отстраняването на Нанев. Извинявай, но това не е резултат.

Толкова. Единият не е министър, другият не е зам.-председател на парламента. Проверката каза, че няма нарушения. Формално няма никакви нарушения, това е отговорът от ДАНС. Поканили са ги, отишли са. За мене не е правилно, и двамата не са на постовете си. Факт.

ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ

Аз съм голям фен на Росен Плевнелиев. Извинявай за съвета, за разлика от доста други болшевишки неща, които чувам от някои от твоите хора, членове на кабинета, човекът е адски подготвен. Лотове, магистрали…

Як контрол, як контрол упражнявам там.

След като другата страна е, как да кажа, шушумига Трайчо Трайков, той такъв е като личност, и да иска нещо да каже, не му се разбира, не ти ли минава през акъла на Плевнелиев да му дадеш повече власт да управлява цялата икономика?

Той и сега има много неща, които да свърши. Той трябва да успее и да препроектира „Струма”, „Бургас-Черно море”, концесията на „Хемус” – това за следващите 50 години ще е ръст за България, ако ние успеем да го направим.

ЗА ЛОБИЗМА

Няма ли да признаеш най-сетне, че излъгахте избирателите. Това е най-голямата лъжа – че на първия месец, откакто дойдохте на управление, ще е готов Избирателният кодекс.

Той се работи, минава през комисии, минава през обществени обсъждания. Избирателният кодекс не е кодексът на ГЕРБ, искам да е на всички партии, на всички граждани.

Очевадни пропуски и гафове, а не ги признаваш.

Как да го призная, като не е вярно. Избирателният кодекс трябва да мине през много нива, за да могат всички да си дадат мнението. (…) За да ми се упражняват после на гърба, че съм допуснал грешка ли? Ами ще го огледат хубаво.

Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…

Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони, то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, на чудеса станаха в тоя парламент. Тука моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?

Още първият й проектозакон, който внесе, за нотарисиуте, сиреч да се уреди…

Това беше стар закон, по искане на ЕС – за хармонизиране на нотариусите. Пълна лъжа и инсинуация беше това! Тя не го внесе… И това е от предишния парламент дори, как да е лобистки?! Как да призная нещо, което не е вярно?!

А наркопоправката?

Каква наркопоправка? И мина ли, като се намесих?

То не мина, ама защо трябваше ти да се намесваш?

Еми аз затова съм аз, да се намесвам и да не мине. Сиреч, държавата няма нито една, ето толкова загуба, нанесена от тези лобистки закони.

Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.

Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите „лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

ЗА ОЦЕНКАТА, ОБЕЩАНИЯТА И НАПРЕЖЕНИЕТО

Беше обещал, че ако намалиш газта (б.ред. – цената) ще си пишеш 6 за управлението.

Намалих ли я?

Един процент.

Ама я намалих, не я вдигнах.

Наистина ли си пишеш 6? Не се ли усещаш като самохвалко, който … Българинът не обича хората, които сами се хвалят. Не се ли усещаш като един такъв, който сам си дава такива високи оценки?

Ами да оставя на „Овергаз”, на „Газпром” да ми дават оценка, така ли? Ти считаш, че във вестник „Сега” и „Овергаз” посредника, трябва да приема нея, а това, че съм успял да предоговоря да падне с 1 % или 2 цената на газа, давай да го прескачаме. С кое съм самохвалко? Факт ли е, че падна цената на газа. Факт е.

Даваш ли си сметка какво огромно напрежение се е натрупало в обществото?

А в мене? В мене не се ли е натрупало? В мене не се ли е натрупало?

Лекарите да хвърлят бутилка по твоя Влади Горанов, зам.-министър. Нали разбираш за какво става дума?

А лекари, които са направили за 500 хиляди ремонт, който е от 10 хиляди? Аз бих хвърлял не шише, бих хвърлял бидон върху тоя доктор. Това са факти. И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя. Намалих ли цената на газа? (…) За българина може да е самохвалко, за мен това бяха изключително трудни преговори. В 3 часа през нощта аз ги изгоних. В 3 през нощта. Кой ще ми плати това здраве, щом така ми говориш? Кой ще ми плати това здраве?

Затова си на този пост.

Ами и затова съм го свършил. И като съм свършил, искам да се каже „Свършено е”. Не да ме наричат самохвалко, защото не съм. Защото съм си го изработил това. Не ми е дадено даром. (…) Аз съм изпълнил всички ангажименти, които съм обещал. Там, където има проблеми, в здравеопазването специално, догодина в социалната сфера на Младенов му даваме всичко, което иска. Здравеопазването е единственият трън в петата ни. Единственото ми тежко место, където буксуваме и за съжаление най-болезнено и не се справяме.

Имам чувството, че в някои неща не можеш реално да преценяваш.

Кои реални неща? Кои?

Борбата с престъпността, веднага ти казвам.

Най-успешното нещо на правителството е борбата с престъпността.
(…)
На 15-ти започват стачки. Не смяташ ли, че може да почнат стачки, които да доведат до сериозни катаклизми.

Ако хората считат, че не сме за това управление, за този пост, да правят стачка, давам си оставката, идва Станишев, идва Доган и ви дооправя. Въобще не искам дори да убеждавам някого в противното. Направихме така, че за първи път Европейската комисия да ни оцени. Направихме така, че много от нещата тръгнаха, направихме така и съм гарантирал 2012 г. магистрали, метро… Щом не ви харесва, викате си Станишев, Доган и си ви дооправят. Толкова.

Не разбрах, при една стачка…

Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога.

При една стачка или не разбрах подаваш оставка или…

Ти казваш, като почнат стачки, ако стане, като стане, ето ви – изберете си нов.

Ти ще искаш нови избори ли? (…)

Щом не ме харесвате. Искате друг, изберете си друг. Аз толкова много. Давам си здравето и нервите. От сутрин до вечер. Толкова много. Намерете, който може повече. 20 години карате по магистрали, играете в спортни зали, возите се на метро, всичко ви е О.К. Аз това мога, това ще направя, докато ме търпите. После си избирате някой да ви отвлича, да ви язди и да викате, че е успешна борбата с престъпността. (смее се) Ваша работа. Аз толкова… За тебе съм самохвалко, за мене съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа. Ако се оценява. Като не се оценява, на изборите хората определят кой да управлява и си избират кой да ги управлява. Аз мисля, че си изпълнявам ангажимента.

www.vsekiden.com/77720Гласувай:
1
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 2619812
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22756