Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 23:05 - Няма да плащаме 2 млрд. лв. неустойки за АЕЦ "Белене"
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 560 Коментари: 0 Гласове:
0



10 октомври 2010 21:57

imageСофия /КРОСС Договорът за строителството на АЕЦ „Белене“ бе удължен с шест месеца, предаде ТВ+, цитирайки източници от руската корпорация „Росатом“, пише в. "Класа". По този начин страната се предпазва от дело за неустойки за 2 млрд. лева, което „Атомстройекспорт“ бе готова да внесе в съда, ако договорът не беше продължен. Под управлението на корпорацията „Росатом“ е „Атомстройекспорт“, която е изпълнител на строежа на втората атомна централа у нас. Последният анекс за удължаване на договора изтече в края на септември. С новото допълнение към контракта се очаква двете страни да постигнат съгласие по проекта до края на март 2011 г.
В последния ден на септември от НЕК изпратиха запитване до Българския енергиен холдинг дали ще бъде удължен договорът за строежа на централата. До момента от БЕХ не са изпратили официален отговор.
Очаква се до декември България и Русия да се разберат за цената, на която ще бъде построена централата. Изискването е стойността й да не се променя, независимо кога тя ще бъде изградена.
През първите три месеца на 2011 г. пък ще бъде определен консултантът за избор на стратегически инвеститор за централата, заявиха за „Класа“ близки до процедурата. След това на консултанта ще му трябва около година и половина да предложи компания за инвеститор в ядрената мощност. Така реалното строителство се очаква да започне най-рано в средата на 2012 г., изчисляват източниците ни.
Процедурата за избор на финансов консултант се провежда от Българския енергиен холдинг. Очакваше се името му да стане известно до края на август, но досега не е обявено кой ще е той. В късата листа за избор са останали само банката Ей Ес Би Си (HSBC) и консорциум начело с банка „Ротшилд“.
До март догодина се очаква да стане ясно и какъв дял в АЕЦ „Белене“ ще има руската страна. Плановете на българското правителство са да намали държавното участие до 20% в бъдещата централа. Експерти очакват да няма мажоритарен собственик в АЕЦ „Белене“ с аргумента, че по този начин ще бъде по-лесно да се намери инвеститор за нея. Остава и възможността да има повече от един чуждестранен партньор за строежа. До момента интерес да закупи дял от централата са проявили единствено Китай и Сърбия.
Опитите на „Класа“ вчера да се свърже с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и НЕК за коментар по темата останаха неуспешни.

/ВС/
www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1161129-nyama-da-plashtame-2-mlrd-lv-neustoiki-za-aetz-qbeleneq-


Тагове:   АЕЦ,   неустойки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022151
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779