Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 20:10 - Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1913 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 23.11.2010 16:05


16.11.2010 14:20 Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът  
image

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата Какво уби "келтския тигър"? Ирландия засега не иска помощ от ЕС Банкрутът на Ирландия – все по-вероятен
„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания.
www.dnes.bg/es/2010/11/16/evrosyiuzyt-e-v-kriza-za-oceliavane.103932


Ирландия пред крах

image

Фразата "Късметът на ирландеца" никога не е звучала по-празно. Страната, която някога се славеше като Ирландски тигър, сега пълзи до Брюксел за да получи заем от 77 милиарда паунда.
Ирландия обеднява, благодарение на ограничителните мерки, които се въвеждат от Джордж Озбърн.
За разлика от САЩ, Франция и Германия, Ирландското правителство реши, че най-добрият начин да да излезе от рецесия е да не инвестира в икономиката и работните места, а да намали публичните разходи. Финансовият министър Брайън Ленихан сложи на преден план намаляването на дефицита, за да "помогне" на своята страна да излезе от кризата. Точно като във Великобритания на хората беше казано, че "нищо не се получава даром" и че "най-доброто лекарство понякога е с най-неприятен вкус". Но лекарството в случая не само не помогна, но дори пациентът се влоши – страдайки от убийствена доза на задълбочена рецесия.
За първи път от поколение насам, ирландците емигрират отново. Онези, които остават се борят с високи вноски за банките и спадащта стойност на недвижимата собственост. Приблизително 60 000 домакинства закъсняват с плащанията на разходите си и изглежда, че тези цифри ще се влошават. Изглежда, че страната преминава от рецесия в депресия.
Жертвите на тези крайни мерки естествено са нископлатените работници, възрастните и уявзими хора.
Това, което направи с "Бюджета на Ада "миналия декември г-н Ленихан беше да намали публичните разходи с 4 милиарда евро, предвиждайки още 11 милиарда евро орязване на разходите, а общо намаляването на бюджета възлиза на 60 милиарда. Финансовият министър твърди, че приоритет номер едно за правителството е да "намали дефицита и да сложи публичните разходи в ред"
Основните групи, които пострадаха от тези мерки са служителите в публичния сектор. Всички държавни служители – учители, сестри, полиция – имат намаление на РЗ с 5 %. Неочакван ход, който ирландския финансов министър предприе беше увеличението с до 9 % на частта от вноската за пенсия, която всеки работник от публичния сектор трябва да плаща. Отказано беше увеличение с 6 % на възнаграждението на здравните работници от сего до 2016 год., дори е на лице намаляване на същото от 30 000 евро на  23 000 евро годишно за сестринския персонал. Домовете на много от тях са взети от банките кредитори, тъй като не се плащат дължимите вноски.
Замръзено е наемането на нови хора за публичния сектор.
Инвестициите в училища, пътища и други транспортни схеми също са отрязани.
В Обединеното Кралство бившият канцлер на демократите увеличи разходите за инфраструктура, за да подпомогне страната през трудния период. В Дъблин, важни проекти са отменени или оставени да чакат.
Ирландското правителство оряза и социалните плащания на хора с увреждания и слепи, има страхове, че ще се намали минималната надница. Орязването на бюджета е спряло възможността на икономиката да расте.
Ирландия е загубила 11 % от БВП, нивото на безработица е достигнало 13,1 %, безработицата сред младежите се е покачила до 32 %, а след като хората имат по-малко пари в джоба си, потреблението е паднало с 5,2 % , продажбите на дребно с 20 % по-малко.
Ирландския конгрес на синдикатите (ICTU) твърди, че „ Планът на правителството се проваля, защото се основава на погрешни схващания, тотално неразбиране на глобалната криза и игнорира предупражденията на историята.” Ирландския конгрес на синдикатите (ICTU) предупреждава, че „ Всичко това може да превърне Ирландия в социално и икономически унищожена страна за десетилетие напред „ Макдара Дойл, представител на ICTU добавя, че „ Няма доказателство, че някое правителство успешно се е справило с рецесията. Икономически това е все едно да си в дупка и да продължиш да копаеш.”
www.knsb-bg.org/index.php


Бизнес
Как Германия може да погуби еврото 23.11.2010 15:42   Валутата ще се разпадне, а екзекуторът ще бъде Германия, пише FT  
image

Снимка: БГНЕС

 

"Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в Еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След
като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът "как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение е, че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз.

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи.

Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.

Прочетете целия анализ тук

www.dnes.bg/business/2010/11/23/kak-germaniia-moje-da-pogubi-evroto.104562



А защо всъщност Ирландия бе спасена? 23.11.2010 11:00   Кой и защо има интерес от кредитирането на страната

От: Андрей Любенов

image

Снимка: БГНЕС

 

Защо Еврозоната оказа такъв силен натиск върху Ирландия да получи спасителната помощ?

Това е интересен въпрос в контекста на начина, по който се разви ситуацията около някогашния „келтски тигър“ през последните седмици.

Ето чистите факти

Ирландското правителство неколкократно настоя, че страната разполага с достатъчно силни фискални позиции, за да се справи без външна помощ поне до края на първото тримесечие на следващата година.

При липсата на необходимост от външно финансиране, за страната на практика няма никакво значение колко висока е доходността по нейните облигации. Движенията на международните пазари не се отразяват по никакъв начин на бюджета и разходите на която и да било страна до момента, в който тя не опита да привлече средства чрез пласиране на нови облигационни емисии.

Страната обаче беше поставена под силен натиск от страна на високопоставени представители на еврозоната и Европейския съюз. Заговори се „криза за оцеляване“, „крах на еврото“ ако не се действа решително и на практика целият дневен ред на лидерите от еврозоната бе посветен на доказването, че Ирландия не може да се справи без външна помощ.

Тази настоятелност буди известни съмнения, най-малкото защото при спасяването на Гърция ситуацията бе коренно различна. Тогава гърците молеха за помощ, а водещите страни от еврозоната дори заговориха за изключване на онези членове, които не могат да постигнат необходимите финансови показатели.

При Гърция имаше преподаване на морал, остри критики към това, което се е случвало в миналото, упреци и поучаване. Едва когато страната премина през всичко това, тя получи така важната международна подкрепа. Правителството започна да работи по плана за орязване на разходите и въпреки недоволството на голяма част от обществото, подобри своите позиции.

Сега с Ирландия ситуацията е точно обратната – правителството на страната твърдеше, че няма нужда от чужда помощ на този етап, но в крайна сметка се съгласи да получи такава. В резултат, политическата стабилност се разклати, част от управляващата коалиция напусна кабинета, а обществото се раздели във виждането си до каква степен е необходима външна намеса.

Хипотезите

Аналогията между спасяването на двете държави повдига множество въпроси, породени от различния подход на представителите на еврозоната. Ето някои от възможните хипотези, които са в основата на натиска към Ирландия да получи международната помощ.

Голяма част от дълговете на Ирландия е собственост на най-големите финансови институции в Европа. Продължителното обезценяване на този дълг предизвиква проблеми в балансите на въпросните финансови институции, много от банките са емитирали и суапове за защита от банкрут на Ирландия, което допълнително повишава риска за тях.

Освен това за банките става изключително скъпо да използват ирландски правителствени облигации като обезпечение при получаването на кредит. Причината е, че това може да става единствено при огромни отстъпки спрямо номиналната стойност на дълга, което пък създава потенциал за пазарен срив.

Европейската централна банка вероятно също е замесена в случващото се. През последните месеци, макар и тихо и без излишно афиширане, тя предоставя кредити срещу държавни облигации. Непрекъснатото удължаване на тези кредити приравнява действията на ЕЦБ към това, което прави Федералният резерв в САЩ, който директно обяви, че ще изкупува ДЦК с цел увеличаване на ликвидността.

Целта на действията на ЕЦБ е стабилизиране на дълговия пазар и предоставяне на ликвидност на европейските банки. Тези опити обаче сякаш пропадат, тъй като не се забелязва значително подобрение на междубанковия пазар.

Мнозина критици на тези действия твърдят, че така може да се стигне до инфлационен натиск. Според анализ на Джон Киърни от CNBC, спасяването на една държава може да послужи като инструмент за разсейване на критиките, че се монетизират дългове и че се поражда опасност от инфлация.

Изводите

След всичко казано дотук може да се направи един основен извод – спасяването на Ирландия всъщност е спасяване на кредиторите на страната. Казано по друг начин, това прилича на спасяванията на финансовите гиганти в САЩ и най-вече на AIG – резервен изход за анонимни играчи на пазара, които не са успели да предвидят рисковете и да управляват адекватно позициите си.

Именно поради това спасяване, което може да се окаже прибързано, Ирландия е на прага на политическа криза. Ако по-голямата част от ирландското общество възприеме идеята, че спасяването не е насочено към тяхната страна, а по-скоро към кредиторите и техните интереси, то кризата може да продължи доста дълго време.

Защото по всяка вероятност „келтският тигър“ няма да склони глава пред изискванията за бюджетни съкращения и кризисни мерки като начин, по който да бъдат спасени хора и институции, които са управлявали финансите си неблагоразумно.

При всички случаи интересното тепърва предстои.

Всичко за кризата в Ирландия можете да прочетете тук

www.dnes.bg/index/2010/11/23/a-zashto-vsyshtnost-irlandiia-be-spasena.104536
 



Тагове:   оцеляване,


Гласувай:
4




1. анонимен - Злото не идва само ;)))
22.11.2010 14:39
Когато соцът надделее над пазарните механизми, настава криза.
цитирай
2. apostapostoloff - Вече става напълно ясно, че
23.11.2010 05:27
ЕС е мафиотска финансова пирамида, замислена и създадена от европейската плутокрация.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019914
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779