Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 12:41 - WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 03.02.2011 12:41


Свят
03.02.2011 12:35 Ядрен взрив в орбита ще парализира цялата планета  
image

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 

САЩ и Китай са през последните години в надпревара в космическите въоръжения и американците са толкова разтревожени от напредъка на съперника си, че дори заплашили Пекин с военен отговор, ако той не спре.

Това става ясно от поредната порция разсекретени телеграми на Държавния департамент, огласени от WikiLeaks, пише „Дейли телеграф“.

Двете ядрени супердържави периодично демонстрират сила една пред друга, използвайки най-сложно и съвременно оръжие. Напрежението между тях нараства и заплашва с възникване на нов военен фронт.

Всичко започнало през 2007 г., когато Китай унищожил с ракета свой стар метеорологичен спътник, намирал се в орбита на 800 км от Земята.

В Белия дом били шокирани, пише вестникът. Ракетният удар раздробил китайския спътник на хиляди парчета, които създали хаос в орбита и предизвикали заплаха за много действащи американски спътници както с гражданско, така и с военно предназначение.

За да избегнат загуби, САЩ дълго време променяли курса на своите апарати, предпазвайки ги от сблъсък с отломките.

През февруари 2008 г. последвал „отговорът“ на американците – с ракета, изстреляна от борда на крайцер в Тихия океан, те поразили собствен шпионски спътник.

По този начин Вашингтон доказал на Пекин, че е способен да нанася точни удари по обекти в космоса.

Всичко това е секретната страна. Публично САЩ уверяваха, че този удар не е бил военно изпитание, а е извършен единствено по необходимост, посочва изданието.

След китайския удар по спътника САЩ протестирали по дипломатически път пред Китай, заявявайки, че подобни действия застрашават космическите системи на различни страни и сигурността на населението.

В изпратения дипломатически документ се подчертавало, че в бъдеще подобни удари ще се оценяват като преднамерено посегателство срещу американските космически системи и ескалация на конфликта.

В края на протестната нота се посочвало, че САЩ си запазват правото съгласно хартата на ООН и международните закони да защитават космическите си системи с всички възможни средства – както дипломатически, така и военни.

От разсекретените документи на Държавния документ става ясно също така, че Китай е изключително обезпокоен от американските планове за разполагане на противоракетни радари в Япония и особено от разработването и изпитанията на боен лазер, който може да разруши ракета на противника още при изстрелването, преди тя да е напуснала територията на страната.

В Пекин смятат, че подобно въоръжение изобщо не може да бъде наречено отбранително, то е по-скоро нападателно.

С най-нова дата сред разсекретените телеграми е тази,  изпратена от Държавния департамент до американското посолство в Пекин през януари 2010 г. В нея се казва, че разузнаването е засякло поредното „противоспътниково изпитание“ на Китай – една ракета успешно е свалили друга, която се е намирала на 240 км над Земята.
 
В текста се посочва, че тревогите на предишната администрация на Джордж Буш по повод китайските космически въоръжения са останали „в наследство“ на екипа на Барак Обама.

Към тези тревоги могат да се добавят и нови, пише изданието. То добавя, че един от чудовищните сценарии е бил описан през септември 2010 г. от британския министър на отбраната Лайъм Фокс. Той предупредил, че зависимостта на съвременното общество от технологиите го прави силно уязвимо.

Например, ако някой враждебен режим или терористи в един момент извършат ядрен взрив на околоземна орбита, това ще създаде електромагнитно излъчване, което ще парализира цялата планета, разрушавайки всичките й електронни системи, пише NEWSru. 

www.dnes.bg/world/2011/02/03/wikileaks-taina-kosmicheska-voina-mejdu-sasht-i-kitai.110397



Тагове:   технологии,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019507
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779