Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 22:59 - Евростат - Статистика <-> Стъкмистика - НСИ ..... КНСБ иска криминализиране на неплащане на заплати
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1629 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.11.2011 12:42


Дали безработицата в BG е 9.5%, 10% или 8.82% защото за всеки, който попада в тези проценти тя е 100%!



image   Евростат: Безработицата в България се увеличава 17:48 10-01-2011 Новинар

Безработицата в България се увеличава, като през ноември миналата година достига до 10,2 процента, сочат данните на Евростат. През октомври тя е била малко над 10 процента. Според Националния статистически институт безработицата у нас към края на септември е била 9,5 процента, а според европейската статистическа служба – 10 процента. По данни на Агенцията по заетостта през октомври тя е била на ниво от 8,92 процента. Преди около месец пък социалният министър Тотю Младенов прогнозира, че безработицата до края на 2010 няма да надмине 9,4 процента.

От НСИ съобщиха още, че износът на България за Европейския съюз се е увеличил с близо 24 процента през периода януари - октомври 2010 г. в сравнение със същите месеци на 2009 г., и е достигнал 15,2 млрд. лв. Само през октомври износът за ЕС нараства с 20,2 процента спрямо същия месец на предходната година и достига 1,8 млрд. лв. Близо 62 процента от общия експорт за страните членки е формиран от износа към Германия, Италия, Румъния и Гърция. Същевременно вносът на България от ЕС за същия период се е увеличил със 7,1 процента на годишна основа и възлиза на 17,5 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - октомври 2010 г. е отрицателно – 2,3 млрд. лв. През периода януари - ноември 2010 г. износът на България за трети страни се е увеличил с близо 47 на сто спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10,7 млрд. лв.

www.novinar.net/news/evrostat-bezrabotitcata-v-balgariia-se-uvelichava_MzQ3NDs2Nw==.html

Евростат отчете: Безработицата у нас се качва image image image Евростат обяви, че безработицата у нас е 10 процента. Нашата статистика ще каже в края на месеца колко точно са били безработните през декември.

И Националният статистически институт, и Агенцията по заетостта не крият  - повишаване на безработицата у нас има.

Спрямо 2009 година 90 000 души повече са останали без работа през третото тримесечие на миналата година. Това сочат данните на статистиката. Тя ни предоставя тази информация на всеки три месеца. Затова едва през февруари ще знаем с точност процента на безработните за изминалия декември.

Тези, които най-често губят работата си, са хора с основно образование. За регистрираните в бюрото по труда във Враца например, които са близо 5000, възможностите за работа не са големи. Там през зимата няма почти никакви предложения за работа. А парадоксът е, че на борсата има хора, които се записват от 20 години.

Все пак можем да съизмерим нашата безработица със страните от Европейския съюз, с които заедно влязохме в общността. Данните на Евростат за 10,1% безработни у нас през изминалия декември са на базата на прогноза, а не на реални числа, нито на анкети.

Спрямо тези прогнози е последния месец на миналата година България попада в групата със средното ниво на безработица.

След нас е Полша - с 10%, Италия и Финландия - с 8%. Сред Европейските държави с висока безработица на първо място се нарежда Испания - 20 на сто хора без работа. Следват Латвия и Литва - с 18 на сто, в Естония безработицата е 16 процента

Най-ниската безработица е в държави като Холандия, Люксембург и Австрия, където хората извън пазара на труда стигат едва 4-5 на сто.


www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/u-nas/story/1104874769-
Evrostat_otchete_Bezrabotitsata_u_nas_se_kachva.html





                                                                    
България е трета в ЕС по ръст на безработица 
Нагласите на бизнеса се разминават с прогнозите на правителството за 2011       
           
bg.time.mk/cluster/d854c302c1/balgarija-e-treta-v-es-po-rast-na-bezraboticata-naglasite-na-biznesa-se-razminavat-s-prognozite-na-pravitelstvoto-za-2011.html



КНСБ иска: Неплащането на заплати да се криминализира image Неплащането на заплати да се криминализира, а банковите сметките на некоректните фирми да се запорират по ускорена съдебна процедура. За това ще настоява КНСБ пред кабинета и парламента, след като прокуратурата върна на инспекцията по труда сигнала с 11-те частни фирми, бавещи заплати за милиони.

Белгия е една от страните в света, където умишленото забавяне на заплати от собственик на фирма е престъпление от общ характер.

Според юриста по трудово право в КНСБ Чавдар Христов такава поправка трябва спешно и в нашия наказателния кодекс.

Ако не сте получавал заплата си повече от два месеца, синдикатите съветват напуснете предприятието и се регистрирайте на борсата за безработни, вместо да работите ангария.   

Синдикалистите ще настояват да се върне познатата отпреди няколко години възможност работникът да получава изпълнителен лист по съкратена съдебна процедура. Така съдебните изпълнители могат незабавно да запорират средства в сметките на фирмата.

Много частни фирми предпочитат да бавят заплати вместо плащания към доставчици. За разлика от контрагентите работникът го е страх да поиска законната лихва за забавената надница.

www.btv.bg/news/bulgaria/story/1340559746-KNSB_iska_Neplashtaneto_na_zaplati_da_se_kriminalizira.html



Тагове:   работа,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012498
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779