Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 19:39 - Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.02.2011 19:42


image
На проведената късно снощи работна среща, председателствана от зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, не се стигна до конкретно решение на проблемите, които създава новоогласеният Класификатор на професиите и длъжностите в България. Представителите и експерти от МТСП, НАП, НОИ, работодателските организации и КНСБ не постигнаха договореност за решение на особено тежкия проблем в областта на здравеопазването. Административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекари в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лв. поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него.

Недоумение буди поведението на представителите на НАП, които съветват мениджмънта на болниците  да осигуряват на  по-високите осигурителни минимални прагове от 780лв.,а да изплащат по-ниски възнаграждения? За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра, в нарушение на Закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лв.

КНСБ и работодателските структури настояват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов спешно да свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като преговорите снощи бяха провалени, за да се вземе бързо решение за създадената конфликтна ситуация.

www.knsb-bg.org/index.php


Тагове:   Прагове,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3018599
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779