Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 20:05 - Ад в и над Япония
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1580 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.03.2011 20:06


Японски пилоти се жертват - иначе ядрена криза
17.03.2011, 09:36 (обновена 17.03.2011, 15:58)
Webcafe.bg

Сподели: Във FacebookВ SvejoTwitter

image

Пилотите на хеликоптери, които обливат с вода авариралите реактори на АЕЦ "Фукушима", отиват на сигурна смърт, тъй като радиацията в района вече е опасна за живота...

Японските пилоти на хеликоптерите, пратени да обливат с морска вода авариралите реактори на АЕЦ "Фукушима", отиват на сигурна смърт, тъй като радиацията в района е опасна за живота. Според експерти, за да успее операцията са необходими поне сто полета над реакторите.

САЩ пък се присъединиха към направеното по-рано днес заключение на Русия, че ситуацията в авариралата ядрена централа в Япония е далеч по-мрачна от описваното от японските власти.

Хеликоптерите най-после успяха да облеят с вода последователно Четвърти и Трети реактор на "Фукушима-1". Операцията бе предприета след измервания на радиацията над Фукушима и е поредният опит да бъде овладяна най-тежката ядрена криза от 25 години насам.

Японската телевизия NHK коментира, че за да има някакви признаци за успех на този подход, ще са нужни поне 100 полета над реакторите. Операцията е оценена като изключително опасна за екипажите на хеликоптерите, тъй като преминават в район с висока радиация и радиоактивна пара.

Телевизията показа кадри, на които се вижда как CH-47 Chinook хеликоптери изсипват вода на реактор № 3, в опит да се охлади прегряването на басейна за отработено гориво и прътите и да се предотврати разпространението на опасни радиоактивни пари.

Двата хеликоптера летят на 300 фута височина. Членовете на екипажа може да останат в района не повече от 40-45 минути, преди да изпитат последиците от излагането на радиация. С всеки полет върху повредения трети реакторен блок пък, където е разрушен покривът, попадат 7.5 тона вода.

Критикуваната заради хаотичните си действия компания-собственик на атомната централа ТЕПКО, също демонстрира повече оптимизъм и се надява днес да бъде прокарана линията с резервно електрозахранване. По този начин дефектната охладителна система ще се задейства за пръв път след една седмица.

Много, много опасно

След двойната експлозия в централата във вторник, ситуацията е много, много опасна, коментира пред CNN Робърт Алварес, бивш служител на енергийното министерство на САЩ. "Следващите действия ще изискват истински героизъм, допълни той. "Това е ситуация, в която хората на място са призовани да жертват живота си... Трудно ми е да оценя какво точно се случва там, но изглежда вече сме достигнали такъв момент", каза още Алварес.

Съединените щати смятат, че в японска АЕЦ е далеч по-мрачна от описваното от японските власти. Часове преди началото на операцията ръководителят на американската Комисия за ядрено регулиране Грегъри Язко заяви пред две подкомисии на Конгреса във Вашингтон, че басейните за отработено ядрено гориво до реактор №4 са почти или напълно празни. Това означава, че прътите са в пряк контакт с въздуха и излъчват "изключително високи нива" на радиация в атмосферата непосредствено до реакторите.

По думите на Грегъри Язко е станал взрив на водород заради оголването на прътите. Бетонната обвивка на металния корпус на реактора е повредена, в басейна не е останала вода и излъчваната радиация пречи да се предприемат контрамерки.

"Смятаме, че радиацията е толкова силна, че вероятно пречи да се предприемат контрамерки около реакторите. За много кратко време работниците биха получили смъртоносни дози", каза Язко. Това означава, че е невъзможно аварийни екипи да коригират ситуацията не само около четвърти реактор, но и около останалите пет.

Водата действа като охладител на прътите, представляващи тръби от цирконий, в които има уранов оксид или смес от плутоний и уранов оксид. Ако те се оголят, започва нагряване до степен да се разтопят, да се разпадне циркониевата обвивка и горивото да излъчва радиация директно във въздуха. В същото време водата се разпада на водород и кислород и следва газова екзплозия.

Думите на Язко навеждат на мисълта за сериозно разминаване между Вашингтон и Токио, след като американски служители заключиха, че японските предупреждения са недостатъчни и, умишлено или не, подценяват потенциалната заплаха, посочва "Ню Йорк таймс". Възможно е те също да не разкриват публично цялата истина, за да не предизвикат паника сред населението.

Американски безпилотен самолет, оборудван с инфрачервени лъчи, ще направи снимки от голяма височина на АЕЦ Фукушима-1. Очаква се направените от машината снимки да дадат по-ясна картина на случващото се там.

Към всички американци в района бе отправено предупреждение заради опасност от радиоактивно заразяване да напуснат префектурата или да не излизат навън в периметър от 80 км около АЕЦ "Даиичи" - много по-широк от 30-километровата зона, въведена от Токио.

От района на японската АЕЦ "Даиичи" край Фукушима ниски концентрации на радиоактивни частици се насочват към Северна Америка, твърди Ларс Ерик де Геер, директор на шведския Институт за изследвания на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Де Геер акцентира, че нивата на радиация не са опасни за хората. "Става въпрос за много, много ниски стойности, така че хората няма от какво да се притесняват", казва Де Геер. "Преди, когато в Китай се правеха ядрени опити, имаше непрекъснато подобни облаци и никой не се притесняваше за това".

Китайците в паника - масово купуват сол

Междувременно на много места в Китай тълпи от хора са обсадили магазините и складовете на едро и изкупуват големи количества йодирана сол. Паническото изкупуване е заради слухове, че йодът в нея може да предотврати лъчева болест, съобщи Ройтерс.

Властите в Китай няколко пъти обясниха, че населението няма да бъде изложено на радиация от авариралата японска АЕЦ. Освен това ветровете отнасят въздуха над реакторите край Фукушима на изток над Тихия океан, а не на запад към континентална Азия.

Паниката е предизвикана отчасти от криворазбраната информация, че поемането на йод на хапчета може да предотврати натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Медицински специалисти обясняват в пресата, че дори да има опасност от радиация, йодираната сол не може да осигури защита.

Въпреки това се извиха опашки от купувачи, а търговци съобщиха, че ускоряват доставките до магазини и складове, за да не се създаде дефицит. Заради съмнения със злоупотреба с паниката на хората, държавната агенция за икономическа политика съобщи, че започва разследване на случаите на надуване на цените.

Междувременно китайското правителство обаче призова Япония да дава бърза и точна информация за състоянието на повредените си ядрени реактори.

Трима новопристигнали в Южна Корея с необичайно високо ниво на радиация

Властите в Сеул са засекли необичайно високи нива на радиация при трима пътници, които са пристигнали от Япония в Южна Корея, предаде Ройтерс. Първите подобни проверки в страната се провеждат на летище Инчеон. Летището обаче ще пусне и тримата пътници, тъй като откритите лъчения не са опасни за живота им.

При около 50-годишен японец, за когото се предполага, че е живял в префектурата Фукушима, е засечена радиация, която надхвърля един микросиверт, което е няколко пъти над нормалните нива, съобщи южнокорейската агенция "Йонхап".

Южнокорейската агенция за ядрена сигурност твърди, че 300 наносиверта на час са границата на нормалното ниво на радиация в атмосферата. Един микросиверт е равен на 1000 наносиверта.

Заместник-министърът на науката Ким Чан Кюн заяви, че се предвиждат и поставянето на мониторингови устройства и в южната част на град Бусан, където ще се измерва радиацията от пътниците, които пристигат от Япония на фериботи.

www.webcafe.bg/id_758270001



Гласувай:
3



1. therainss - от едната страна Либия, от другата Япония...
18.03.2011 09:07
В този свят няма мир, ега ти... Ако хората не си направим лошото, природата ще ни помогне...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019623
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779