Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 23:13 - Инфлация - цени - доходи - 19.03.2011 - НСТС
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
2



НСТС реши: Започва дискусия по предложенията на синдикатите за подкрепа на доходите

1. Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ завърши с общо съгласие на синдикатите, работодателите и правителството в лицето на министър Симеон Дянков и министър Тотю Младенов за необходимостта от допълнителни мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара чрез мониторинг, ефективен контрол и регулация от компетентните органи с цел овладяване на цените на основните стоки и услуги в приемливи граници, обусловени от пазарните реалности. В тази връзка бе възприето предложението на синдикатите за внасянето на периодична информация в НСТС за резултатите от дейността на звеното за мониторинг на цените на храните към МС, както и контролните и регулаторни органи като Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита на потребителите, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Агенцията по безопасност и контрол на храните и др.

 

НСТС взе решение за стартиране на анализ и предложения за конкретни мерки за подкрепа на доходите на българските граждани. В тази връзка предложенията на КНСБ и КТ „Подкрепа” за компенсация на доходите ще бъдат разгледани в Комисията  по доходи, цени и жизнено равнище към НСТС на 22 март. След това компетентните правителствени институции, в т.ч. Министерството на финансите, НАП, НОИ, НСИ, МТСП, както и работодателите ще изготвят необходимите разчети, анализи и предложения с цел в рамките на 20 дни да се насрочи ново заседание на НСТС за взимане на съответните решения.

2. След анализа на антикризисните мерки, трите страни се обединиха около необходимостта от изработването на допълнителни конкретни ефективни мерки за баланс между фискалната стабилност, социалния и икономически растеж, заетостта, доходите и устойчивото развитие като стратегическа цел в периода на възстановяване от кризата и след това. Това означава да се създаде работещ социален и икономически план за страната при повишаване на заплатите, съобразно производителността на труда, осигуряване растеж на икономиката чрез нарастване на покупателната способност, инвестиране в ключови конкурентни и перспективни икономически отрасли и др.

www.knsb-bg.org/index.php


Тагове:   преговори,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012479
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779