Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2011 22:52 - Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
0



19.06.2011 19:10 54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента  
 
image

Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

www.dnes.bg/world/2011/06/19/protesti-v-madrid-sreshtu-ikonomicheskata-kriza.121763


Тагове:   протести,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012183
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779