Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 00:30 - Greece - 2011 - ES - протест/стачка
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.06.2011 00:47


Ранени по време на протестите в Гърция image 

Ситуацията към 22 часа

image   image

Социалното напрежение в съседна Гърция ескалира. Коктейли Молотов и обилно количество сълзотворен газ - такава е атмосферата в центъра на гръцката столица Атина. Там утре парламентът трябва да приеме решителен пакет от мерки за ограничаване на бюджетния дефицит.

Десетки хиляди протестираха срещу новия пакет. В безредиците пострадаха няколко души. Трима души бяха ранени на централния атински площад Синтагма. Всичко започна малко след обяд, когато при сблъсък между демонстранти и случайно минаващи хора един човек бе намушкан с нож и откаран в болница.

За да успокои духовете, полицията използва обилно количество задушлив и сълзотворен газ. От него двама души припаднаха и също бяха откарани с линейка.

Гражданският протест се провежда пред сградата на парламента, където в момента се обсъжда новият пакет финансови мерки. Той включва скок на данъците върху доходите и недвижимите имоти, както и масово раздържавяване на предприятия.

Заради тези мерки страната е парализирана от 48-часова стачка. Общественият транспорт не работи. Най-засегнат от стачката е туристическият сектор. Всички държавни музеи са затворени. Протестиращите докери не позволяват на туристическите кораби да извършват традиционните обиколки по островите. Блокирани са и полетите от и до Гърция.

„Докато се провежда политика, насочена срещу работниците, ние ще сме на улицата”, каза Никос Фотопулос, президент на Синдиката на енергийните работници.

Стачката в Гърция промени разписанието и на полети от и до София. „България Еър” отмени планиран за днес полет от София до Атина и обратно, съобщиха от Летище София.

Видео ->www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/690678081-Trima_raneni_po_vreme_na_protestite_v_Gartsiya.html


Тагове:   Гърция,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021601
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779