Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 00:00 - Брюксел против да даваме двойни заплати на някои чиновници
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1523 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2011 00:03


13.07.2011 22:39

т

 Проблемът на България бил липсата на административен капацитет
image

Снимка: Reuters

Двойните заплати на чиновниците, работещи с еврофондове в България, предизвикаха дискусия в комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, където беше обсъден доклад за усвояването на предприсъединителните фондове в България и Румъния.

Според изследването, направено по поръчка на Европарламента, по-високите заплати не са добро решение и макар краткосрочно да задържат служителите, не помагат за решаването на най-големия български проблем – липсата на административен капацитет. Авторите на проучването смятат, че служителите могат да бъдат задържани на работа с по-умело управление, при "реалистични възнаграждения" и при ясни перспективи за кариерно развитие.

Европейската комисия, която препоръча на предишното правителство да дава двойни заплати на работещите с еврофондовете, а сегашното запази тази практика, оспори заключенията на доклада.

"Всеки път като отивахме в България виждахме нови лица. И какво да правим, принуждавахме се да обучаваме отново и отново", поясни Жак-Мари Салер от дирекцията за "Регионално развитие" на Европейската комисия.

Според него в първите години на членството положението е било драматично, тъй като е трябвало бързо да се приеме и усвои европейското законодателство, което силно се е различавало от българските традиции и култура в обществените поръчки, екологичното право и др.

За това са били необходими образовани хора. Заради изтичането на мозъци и по-високите заплати в частни сектор текучеството било огромно. И комисията, и проучването посочват, че проблемът с капацитета на администрацията още и не е решен.

Изследването на Европарламента твърди, че вдигането само на някои заплати е признание за провал на административната реформа и не представлява устойчиво решение в дългосрочен план. Като проблем се посочва и липсата на доверие между политиците и чиновниците, политическите чистки, прекалената бюрократизация на европейските процедури, слабият контрол върху разходването на евросредствата.

В крайна сметка те доведоха до спирането на финансирането по трите програми предприсъединителни програми - ИСПА, ФАР и САПАРД през 2008 г.

Проучването, обхващашо периода 2003-2007 г. твърди, че България е имала най-много трудности при усвояването на предприсъединителните фондове в сравнение с всички останали нови държави, включително Румъния.

Като резултат България е усвоила само 85,6 на сто от предвидените за нея средства, Румъния 95 на сто от фондовете. Средната "усвояемост" на новите страни е 93,3%.

Изследването твърди, че очакванията какво може да се постигне със заделените за България 502 млн. евро за 5 г. са били прекалени и затова не са се и оправдали.


www.dnes.bg/es/2011/07/13/briuksel-protiv-da-davame-dvoini-zaplati-na-niakoi-chinovnici.123917


Тагове:   заплати,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020022
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779