Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2011 20:39 - Проф.Димитър Иванов -> ВРЕМЕТО БЕ ВЧЕРА, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СПАСИТЕ ЖИВОТА СИ УТРЕ
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2521 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.09.2011 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  image Проф. Димитър Иванов от Dimitar M Ivanov на 14 септември 2011 г. в 19:40

ВРЕМЕТО БЕ ВЧЕРА, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СПАСИТЕ ЖИВОТА СИ УТРЕ

Икономическата и финансова криза в света и в Европа се разраства с изключително бърз темп. Липсата на достатъчно ефективни антикризисни политики в САЩ, дълбоката дългова криза обхванала Еврозоната и отраженията й в световната банкова система – очертава твърде нестабилна, рискова и даже опасна икономическа, социална и политическа картина в целия свят.  

България въобще не е застрахована и запазена от този икономически и финансов ураган, както управляващите в страната се опитват да представят ситуацията пред българските граждани.

 България още от 2008 година се движи зад вълната и кривата на необходимите и адекватни политически и икономически отговори на кризата.

 Декоративният и закъснял опит на правителството на Станишев изразен в някои антикризисни мерки представени на 7 страници не повлия въобще на срива на българската икономика в периода 2008-2009. Срамежливите, колебливи и в много голямата си част противоречиви антикризисни мерки на правителството на ГЕРБ представени на три етапа се намират по същество в политическия и икономически вакуум, тъй като никой днес, включително и самият премиер не знае, какво от неговите три плана е реализирано, какво остава да се реализира и какви са дотук ефектите. Това закъснение, тази нразбраност на характера на кризата и проявена колебливост и некомпетентност в нейната терапия, ни струват и ще ни струват безкрайно скъпо.  

 Разбира се, не ни е необходимо да чакаме нито финансовият ни министър, нито министър-председателят да ни кажат какви са ефектите. Всеки български гражданин, всяко домакинство, всеки бизнес – ги усеща и разбира на живо. Евростат ги каза, повтори и потрети. България е страната в ЕС с най-голяма степен на обедняване и с най-голям риск за засилване на процесите на обедняване. Но, не пиша този материал, за да споря със статистическите шамани на сегашното българско правителство. Не, че такъв спор би им харесал.

 Пиша с огромна тревога, повтарям нарочно някои неща, които съм казвал многократно и преди, защото в тази „перфектна буря” просто не е възможно и е страшно опасно, икономическият, социален и финансов кораб на България да плава без компас, без пристанище, без посока. Опасно е за България.

 Да, времето за радикални действия бе вчера, но сме длъжни да се опитаме, виждайки какво се случва около нас, а и със самите нас – да предприемем радикални мерки и политики за предотвратяване на идващата нова фаза на финансовата криза.    

 А тази фаза се очертава да бъде твърде тежка. Рецесията се завръща вече в най-силните икономики в света и със сигурност на европейска сцена. Като се има предвид, че твърде слабо бе реформирана банковата система, прекалено изкривената фискална консолидация, срещу която най-сетне се изказа и новият председател на МВФ, Кристин Лагард, козметичните опити на ЕС и на ЕЦБ да спасяват Гърция и останалите изпаднали в криза икономики – ясно е, че периода след 2008 година не бе използван, за да може „болният” поне малко да се възстанови и неговата „имунна система” да не бъде толкова лесно податлива на ударите на кризата.

Политическото и финансово доверие е почти изчерпано. Изчерпано в САЩ, изчерпано в Европа, където опитите на Меркел и Саркози да „кърпят” с парите на европейските данъкоплатци гръцката икономика се оказаха безсилни пред аргументите на реалността. Европа върви към пълна банкова криза. Засега френските банки са в нейния фокус, заради експозицията им в гръцки облигационни книжа на стойност над 57 милиарда щатски долари, както и гръцките банки, но тази криза вероятно ще обхване и много други банки.

Цената на акциите на BNP Paribas SA само вчера спадна с над 12% заради слуховете, че банката е изправена пред сериозни трудности в своя ликвиден профил.

От няколко дни, американските финансови фондове започнаха рязко да редуцират инвестициите си в германски, френски и испански банки. Даже самите европейски банки вече изпитват недоверие една към друга и започнаха да изтеглят част от техните средства от европейската банкова система. Днес, Европейската Централна Банка официално съобщи,че ще заеме 575 милиона долара на две европейски банки, което ясно означава, че те просто няма откъде другаде да решат свояте ликвидни проблеми. Самите гръцки банки притежават над 40 милиарда евро гръцки държавен дълг. Ако те поемат загубите на тези ценни книжа, то това би било равно на целия капитал държан от страна на тези банки. Множество институции, фирми и отделни вложители започнаха да си изтеглят депозитите от банките.          

Независимо от политическите успокоявания, сегашното продължаване на тази финансова агония е немислимо. Затова, срещата следващата седмица на МВФ и на Световната Банка във Вашингтон (23-25 септември) е изключително важна, защото тя би могла да отпуши важни решения, включително и за подготвяната следваща среща на Г-20.

Моето мнение е, че Гърция следва да спре плащанията по своите задължения (да обяви фалит), за да може да спре политическото и социално разрушаване на страната, разрушаване, което ще повлияе на цяла Европа. Независимо от финансовите инжекции и двата големи плана на ЕЦБ и на МБФ, Гърция не може да си изплати дълга. Тези инжекции само стимулират една още по-силна рецесия в гръцката икономика, а като се направят всички калкулации и анализи, ясно се вижда, че ако Гърция изпълни всички изисквания към нея, към края на 2012 г. съотношението на нейния дълг към БВП ще е още по-голямо отколкото тази година. А и както много сериозни анализатори отбелязват, безсмислено е да се дават пари на Гърция, за да може тя да си плаща заемите дадени от германски банки.

 

За съжаление, подобна е ситуацията в Португалия, Ирландия, Испания, Италия, Белгия и вече ударите на финансовата криза започват силно да се чувстват и във Франция. Всичко това не може да не „светва червена лампа” в България, където над 85% от банковата ни система е собственост на чужди европейски банки.

Не може да има никакво съмнение, че рецесията в Европа и в света ще се отрази силно на растежа на българската икономика, както от гледна точка на потенциала за експорт, така и от гледище на привличането на чужди инвестиции, кредитния климат в страната и всичко останало. Националната ни валута е вързана за еврото и това може да се окаже друг сериозен фактор, на фона на това което се наблюдава вече в Европа – на „бягство” на капитали от континента.

Абсолютно съм убеден, че преди внасянето на проектобюджет 2012  за обсъждане в Парламента, следва да бъде поискано от всички парламентарни групи – изслушване на Отчет от страна на правителството по повод на кризата в Европа и хода на прилагане (с актуализиране) на антикризисните мерки на изпълнителната власт. Би следвало в този план да бъде поискано изслушване на председателя на БНБ по отношение на реалното състояние на българските златни резерви, както и на валутния ни резерв.

В този материал аз съзнателно не искам да предписвам действия, които считам за абсолютно необходими от страна на правителството, тъй като се намираме в предизборен период и всякакви подобни неща биха се счели за вид пропаганда и кампания.

Това не ми пречи, разбира се, да посъветвам себе си, както и всички приятели, че поради изключителния характер на икономическите и финансови събития, които стават около нас, а бих казал и с нас, съветвам СЕБЕ СИ (нарочно използвам този израз) да държа колкото се може повече пари в кеш (ако имам тази възможност), а не в банкови депозити.

Нека също така да не се забравя, че у нас са гарантирани само депозитите в левове, но не и в евро. Подчертавам това.

Предвид на опасния характер на европейската дългова и банкова криза, считам, че кеш следва да се държи в левове, щатски долари, британски лири и швейцарски франкове. Съветите за кеш във валути от Азия или в норвежски крони, засега аз лично по редица съображения ги отклонявам.

За златото, вече имах на няколко пъти възможносттта да изкажа моите лични съображения.

Не бих на никаква цена инвестирал в акции или в държавни облигации. Писмата, разпращани до хора в България от страна на един бивш министър и сега шеф на компания за управление на активи, който агитира за закупуване на гръцки държавни облигационни книжа, за мене следва да са обект на прокуратурата. Да агитираш някой сега да купи от тебе гръцки държавни ценни облигации – е просто измама на хората, при положение, чете са изтеглени от пазарите, а на вторичния пазар, тяхната стойност вече е дисконтирана с над 63%.

Така че, съветвам към максимално внимание, защото навлизаме в период, в който благосъстоянието на всеки ще бъде за пореден път експозирано на големи опасности.

От тази гледна точка, в такъв период, аз лично искам да се уповавам на реални, осезаеми, веществени пари, а не на виртуални пари, независимо от обещаваните лихви по депозити.

С това, завършвам моят коментар само засега. Но, обсъждането на тази тревожна тема ще продължи.          

Лондон, 14 септмври 2011

www.facebook.com/economistmind#!/notes/dimitar-m-ivanov/%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%B5-%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5/270616269629741



Тагове:   утре,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019249
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779