Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2011 17:27 - Седмица на протести и стачки на всички фронтове
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2011 23:11


image

Седмица на протести и стачки на всички фронтове 26 Септември 2011 / 01:09:24  GRReporter
image     image        image снимка: enet.gr

 

 

Новата седмица започва с нова вълна на стачки и обществени протести в Гърция. Почти през цялата седмица Атина няма да има градски транспорт, а в сряда и четвъртък ще стачкуват и собствениците на таксита. Служителите в държавния сектор и в контролираните от него предприятия протестират срещу въвеждането на режима да трудо резерв, под който те виждат скрити уволнения.


Утре след обяд в парламента ще се проведе гласуването на извънредния данък върху недвижимото имущество, който ще се включи в сметките за електричество. Правителството полага усилия да убеди депутатите от ПАСОК да гласуват за него, докато различни социални и професионални групи се готвят да протестират пред парламента.

Всъщност протестите не престанаха и през почивните дни. Около 50 студенти, сред които и хора на възраст, която не обясняваше присъствието им там „окупираха” студиото на държавната телевизия ЕРТ, малко след началото на централната новинарска емисия в 21:00. Те прекъснаха водещия и поискаха да изразят „на живо” протеста си за това, че националната телевизия не показва репортажи за окупациите, които се провеждат в различни факултети на гръцките университети срещу прилагането на новия закон за висшето образование.

Според източници студентите влезли в сградата на националната телевизия ЕРТ от централния вход и се отправили към студиото, от което се излъчват новинарските емисии. Те нахлули и в резултат на това емисията, която беше излязла в ефир броени минути по-рано бе прекъсната.

 

Започнали преговори, по време на които студентите отказали да напуснат студиото, ако протестът им, както и други техни искания, не бъдат представени в емисията. След като им било отправено предложение водещият да прочете техния манифест, студентите склонили да направят изявления пред камера на националната телевизия извън студиото.

 


Около 30 от тях останали в сградата, за да гледат видеоматериала по новините в полунощ, а останалите се намирали на тротоара на булевард Месогион, където викали протести в знак на солидарност към „окупаторите”. Но поради технически проблем новините в полунощ не били излъчени и след реклами, продължили около 40 минути бил излъчен игрален филм. Студентите останали в оперативния пулт до ранните часове в очакване да гледат видеоматериала, а журналисти и техници се намирали в студиото в готовност, за да излъчат емисията новини. 

Оригинален и необичаен за тях начин на протест приложиха днес и гръцките полицаи. Членове на управителния съвет на Асоциацията на специалните части разпънаха голям черен плакат с надписа „Гръцката полиция е в траур. Ден за заплата – Ден на траур” и емблемата на полицията на хълма Ликавитос в центъра на Атина. Те заявиха, че са прибегнали до това „активистично действие” в опита си да се възпротивят срещу налагането на извънредни данъци и удръжките в заплатите, в резултат на които всички гръцки полицаи имат сериозни финансови проблеми. Утре те ще проведат протест пред гръцкия парламент под същия надслов.

В същото време изчезналото през летния период движение на Негодуващите направи първия си опит да поднови своите протести, които не преминаха без сблъсъци с полицията. Снощи те се събраха на площад Синтагма, заедно с членове на движението „Не плащам”, които отказват да платят гласуваните от парламента извънредни данъци. Според източници от полицията група протестиращи, които се намирали на площада се опитали да „превземат” булевард Амалиас и да блокират движението по него. Силите на реда ги отблъснали, след което протестиращите нападнали полицаите и те отвърнали със сълзотворен газ и светлинни бомби.

Малко по-късно напрежението спаднало, полицаите се оттеглили към паметника на Незнайния воин. Движението по булеварда все пак било прекъснато. Граждани, които са присъствали на протеста твърдят, че полицията ги е нападнала без никаква причина, както и че по време на сблъсъците е била ранена една жена.


www.grreporter.info/Sedmica_na_protesti_i_stachki_na_vsichki_frontove/9194


Нова поредица от стачки в Гърция
От днес /26.09.2011/ започва 24-часова стачка на  работещите в метрото, трамваите и градския електрически влак. Шофьорите на автобусите спират работа от 11.00 до 17.00 ч, а на тролейбусите от 11.00 до 16.00 часа. В своето изявление стачкуващите обявяват, че са против суровите мерки на правителството. Обявената днес стачка е поредната. В четвъртък /22 .09/ Атина беше без обществен транспорт. Стачка във вторник и сряда са обявили и шофьорите на такси . Собствениците на лицензи за таксиметрови коли се борят за ограничаване на правото на свободно отдаване на разрешения за такси, а служителите в градския транспорт негодуват срещу мярката за трудов резерв, според която започват масови съкращения на персонала в широкия държавен сектор. Вкараните в трудов резерв ще получават една година 60% от брутната си заплата, след което ако публичната администрация няма нужда от тях, ще бъдат официално уволнени.
В свое интервю пред GR REPORTER икономистът към научния институт на Синдиката на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) обясни, че за засегнатите в държавния сектор в Гърция не са предвидени социални помощи от бюрата по труда. Според конституцията те са защитени от уволнения, с цел да се предпазят служителите в публичната администрация от партийни чистки при смяна на властта. След като са приети на държавна работа, тяхната позиция става постоянна и спасителната мрежа на програмите от бюрата по труда се оказва излишна. „Както разбирате, ако си загубите работата от частния сектор, имате право на 12 месеца социални помощи от трудовата борса. Това не важи за служителя в публичния сектор. Затова в момента държавата създава една каса подобна на трудовите бюра, за да може съкратените служители да имат някакъв тип социална помощ, а да не се озоват направо на улицата”, поясни Роболяс.
От института на синдикатите настояват, че прилаганата в последните две години икономическа политика комбинира в себе си всички погрешни действия за постигане на финансово оздравяване. Резултатите от мерките в Меморандума имат единствено негативно влияние и вместо да подобрят макроикономичеката рамка на страната, водят до увеличаване на бюджетния дефицит, влошаване на условията на труд и задълбочаване на липсите в социално-осигурителните фондове. В средата на следващата седмица научният институт към ГСЕЕ ще представи подобрен доклад за алтернативите, които правителството може да следва за оздравяване на гръцката икономика, в който ще са включени предложения свързани с подобряването на заетостта и социалната политика.
Преди разгара на икономическата криза безработицата в Гърция е около 9%. Според последните данни на Националния статистически институт в момента безработицата в страната е 16,3 „Реалната безработица винаги е с около 5% повече от статистически изчислената”, казва за GRReporter Савас Роболяс. Разликата се получава от начина, по който националния статистически институт разглежда различните категории граждани в работоспособна възраст .През 2012 година реалната безработица ще достигне дори 26% или над един милион души”, предвижда на научния институт към един от най-големите синдикати в Гърция.


По материали на: gr reporter , madata.gr, inews.gr
Изготвил: Р.Илиева – Стефанова, експерт от НМ по КТД и права

www.knsb-bg.org/index.php

Гърция подготвя изтегляне на графика на прилагане на мерките за икономии Мерките предвиждат също намаляване на тавана на пенсиите на 1200 евро, увеличаване на някои данъци и намаляване на необлагаемия минимум от осем на пет хиляди евро Гръцкото правителство, подложено на натиск от международните кредитори, предвижда изтегляне напред на графика на прилагане на мерките за икономии, предвидени първоначално за 2013 и 2014 г. в програмата за оздравяване на икономиката в средносрочен план, приета през юни, съобщава АФП, като се позовава на гръцкия правителствен говорител Илиас Мосиалос.

Ние обсъждаме с тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ) рамката на мерките. Съществените обсъждания, засягащи мерките през 2011 и 2012 г., бяха проведени, не е изключено допълнителни мерки, предвидени за 2013 и 2014 г., да бъдат предприети по-рано, посочи говорителят пред журналисти.

Програмата за оздравяване на икономиката в средносрочен план (2012-2015 г.), приета през юни от парламента, предвижда продължаване на мерките за икономии до 2015 г., както и осъществяване за приватизации на стойност 50 млрд. евро.

Прилагането на програмата обаче се забави през летните месеци. Говорителят посочи, че обсъжданията с тройката продължават и всяка възможност е отворена що се отнася до евентуално решение за допълнителни мерки, без да дава уточнения.

Под натиска на тройката, която установи отклонение от изпълнението на бюджетните изисквания, гръцкото правителство обяви миналата седмица допълнителни мерки за 2011 и 2012 г. Над 30 хиляди държавни служители ще бъдат включени до края на 2011 г. в т. нар. "трудов резерв".

Това означава, че заплащането на труда им ще бъде намалено до 60% от сегашното възнаграждение и ще им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор. Мерките предвиждат също намаляване на тавана на пенсиите на 1200 евро, увеличаване на някои данъци и намаляване на необлагаемия минимум от осем на пет хиляди евро.

Представители на тройката се очаква да пристигнат в Атина до края на седмицата, за да уточнят окончателно мерките с министъра на финансите Евангелос Венизелос преди да дадат разрешение за отпускането на шестия транш от помощта за страната в размер на осем милиарда евро. Ако не получи тези пари, Атина е заплашена от изпадане в неплатежоспособност през октомври.

www.investor.bg/news/article/123562/335.html



Тагове:   Гърция,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020017
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779