Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2011 11:27 - КНСБ: Яки стачки след протеста
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2011 11:28


image
КНСБ: Яки стачки след протеста Публикувана: Събота, 26-ти Ноември 2011, автор(и): 24 Часа; image

На правителството няма да му се размине само с националния протест на 30 ноември, след него започват яки стачки навсякъде. Това предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров след извънредното заседание на ръководството на организацията по повод увеличението на пенсионната възраст от догодина.

Повод за втвърдяването е "безпрецедентният цинизъм" на управляващите, които зад гърба ни внесоха в парламента чрез бюджета идеята за повишаване на пенсионната възраст с 1 г.от 2012 г., и то не само за работещите от трета категория, а и за миньори, летци и останалите от първа и тежките групи, обясни Димитров. Профсъюзите щели да изпратят писмено алтернативни предложения на Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и до всички партии. Имало надежда премиерът да ги подкрепи, тъй като на проведените срещи той вече одобрил някои от тях, като например криминализирането на укриването и неплащането на осигуровки.

КНСБ ще иска също разширяване на законовите пълномощия на НАП с възможности за допълнителни правомощия на ревизорите, както и създаване на дознатели по аналогия с Агенция “Митници”. Друга мярка е ограничаване на кешовите обороти и задължаване на всички търговски обекти да имат апарати за безкасово плащане.

Синдикатите категорично нямало да се върнат в тристранката, докато скандалният проектобюджет не бъде изтеглен от парламента. Заплашват също, че утре Тотю Младенов няма да бъде министър. В отговор той ги призова да си гледат работата и обясни, че социалният диалог продължава.

Увеличаването на пенсионната възраст вчера подрепи и еврокомисар Кристалина Георгиева с мотива, че стъпката е в защита на конкурентоспособността. Според нея протестите на засегнатите били естествени, тяхно право било при промяна от такъв характер да излязат на стачка.

Синдикалисти: Не се возете на влакове от 8 до 16 ч, опасни са

Гражданите да не се возят на влак от 8 до 16 часа, защото е опасно. Причините - заради стачката ръководството на БДЖ подменя транспортните бригади с хора, неинструктирани, неотпочинали и без нужната квалификация, заявиха от КНСБ след извънредното си заседание вчера.

Синдикалистите определят действията на ръководството като нарушение и на закона, и на изискванията за безопасност. Създавала се опасност от аварии с непредвидими последици, за което стачниците няма да носят отговорност, предупреждават от синдиката.

Протестиращи вече искали да преминат към гладна стачка, съобщи пък пред "Фокус" шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. "На този етап съм ги разубедил, но не знам докога", каза той.

" Всички сме наясно, че алтернатива за спасяване на БДЖ няма, а стачката е провокирана от ръководството на синдикатите. Проблемите са тежки, защото, ако кредиторите предприемат действия, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност, заяви пред "Дарик" министърът на транспорта Ивайло Московски. Той повтори, че 2000 души трябва да бъдат съкратени до края на тази година, а още 500 да си отидат догодина.

www.24chasa.bg/Article.asp


Тагове:   стачки,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021611
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779