Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 22:13 - България под блокада
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1899 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 29.11.2011 22:43



image 19:50
29.11.11
България под блокада
автор(и):
Труд image
image
Протести и митинги на синдикатите и зърнопроизводителите ще блокират пътища из цяла България в сряда.
Към трудното предвижване с автомобил ще се прибави и спирането на влаковете, което ще е част от поредния ден на стачката на железничарите.

Под пълна блокада ще е центърът на София. Очаква се около 25 000 души да се включат в националния митинг на синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа”. Те ще протестират срещу повишаването на пенсионната възраст. В столицата ще се стекат синдикалисти от цялата страна. Те ще пътуват с над 300 автобуса, около 200 микробуса и няколкостотин леки коли, съобщиха от синдикатите. Това ще утежни допълнително натоварения трафик рано сутринта и ще предизвика големи задръствания по входно-изходните магистрали на града. Движението по бул. “Цариградско шосе” ще бъде затруднено заради пристигащите за протеста от Пловдив, Бургас и Кърджали. Много автобуси се очакват и от Варна, Добрич и Силистра, което ще задръсти бул. “Ботевградско шосе”. Тежка ще е ситуацията и на пътя през Владая заради сериозната синдикална група от Перник и Благоевград.

“В протеста ще участват миньори, работници от транспорта, машиностроенето, металургията, енергетиката, химията, учители, държавни служители”, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Хората са си пуснали отпуск, за да дойдат на протеста.

Автобусите с протестиращите ще паркират от пл. “Македония” до Руски паметник. Протестите на двата синдиката ще започнат с шествия от различни места в София, а митингите им ще бъдат отново на две сцени - пред и зад сградата на парламента. Заради това от 7 ч до обяд поетапно ще бъдат затваряни улици в центъра. Забраните ще важат до приключване на мероприятията.

Шествието на “Подкрепа” ще тръгне в 11,30 ч от Националния стадион “Васил Левски”, ще премине по ул. “Ген. Гурко”, по бул. “Васил Левски”, бул. “Цар Освободител” и към 13 ч ще е на южната част на пл. “Св. Александър Невски”. Там ще има митинг до 16 ч.

Протестът на КНСБ ще започне от пл. “Македония”, ще продължи по бул. “Христо Ботев”, бул. “Ал. Стамболийски”, бул. “Кн. Мария Луиза”, пл. “Независимост”, ще премине пред Министерския съвет, като между 11,50 и 12,30 ч там ще има митинг. След това протестиращите ще продължат по бул. “Цар Освободител” до пл. “Народно събрание”, където ще се проведе митинг до 16 ч.

Протести ще блокират и границите с Румъния и Турция, заканиха се зърнопроизводители. Земеделците от Русе, Разград и Силистра обявиха, че в 11 ч ще окупират Дунав мост. Блокади ще има на всеки 10-15 минути.

Движението ще бъде спирано и на ГКПП-Капитан Андреево. Фермерите настояват за субсидия от 570 млн. лв. за 2012 г., но в бюджета са предвидени 340 млн. лв.

Започват преговори със синдикатите в БДЖ

На седмия ден от началото на железничарската стачка ръководството на БДЖ и синдикатите в компанията най-накрая ще седнат на масата за преговорите. Това обяви шефът на борда на жп превозвача Владимир Владимиров. Той обаче уточни, че каквото и да си говорят с профсъюзите, отстъпки по основните антикризисни реформи не може да има.

Във вторник БДЖ зачерта 30 влака от разписанието. До 11 декември ще бъдат редуцирани общо 138 влака. Заради напрежението около протеста служител на Локомотивно депо Подуяне е получил инфаркт и е починал.

Шефът на изборния щаб на СДС Борис Марков алармира за съмнителна обществена поръчка на Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Според данни на сините търгът за жп линията Пловдив - Свиленград е спечелен от фирма, чиято финансова оферта е класирана чак на 5-о място. Цената се оскъпявала с около 40 млн. лв. - толкова е разликата между най-евтината оферта и тази на спечелилата “Терна” АД.

“Нетният ефект от съкращаване на работници в БДЖ ще е по-малък дори само от една обществена поръчка, когато изглежда опорочена. Създава се усещане, че докато с едната ръка се правят реформи и се шамаросват служители, с другата се продължава постарому”, каза Марков. Конкурсът е обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията, но заключението е в полза на “Терна” АД.

Станишев цитира премиерски мисли

“Когато се махне това правителство, тогава стачките ще спрат!” Този призив на премиера Бойко Борисов от декември 2008 г. припомни соцлидерът и бивш премиер Сергей Станишев. Той направи цяло литературно четене, както сам се изрази, с цитати от изказвания на Борисов от ноември 2007 до август 2008 г., които лидерът на ГЕРБ е правил в подкрепа на различни протести. Четенето бе своеобразен коментар на думите на Борисов, че протестира срещу тези, които години наред не са протестирали.

От ВМРО-НИЕ обявиха, че ще подкрепят и ще участват с хора в протестите на синдикатите.

От “Атака” няма да организират жива сила, но ще придвижват исканията на стачкуващите в парламента, съобщиха за “Труд” от партията.

Фермери затварят Дунав мост

С шествия на трактори и комбайни из градовете на страната и блокада на Дунав мост днес по обед продължават протестите на зърнопроизводителите. Това стана ясно във вторник след извънредна среща на протестиращите със земеделския министър Мирослав Найденов, на която до компромис не се стигна.

Найденов предложи на протестиращите наред със записаните в бюджета 340 млн. лв. субсидии за догодина да получат още 70 млн. лв., с които да се компенсира част от акциза за горивата им. “С тези 70 млн. лв. ще облекчите данъка за 2012 г., но кой ще ни компенсира 2011 г., през която правителството не успя да защити пред Брюксел тези облекчения”, контрира Радослав Христов, зам.-шеф на асоциацията на зърнопроизводителите. На свой ред земеделският министър подчерта, че субсидиите за целия сектор са с 200 млн. лв. повече за догодина - общо 1,2 млрд. лв., и ще стигнат.

Зърнопроизводителите посочиха, че през 2012 г. субсидиите им ще са с 3 лв. на декар по-ниски спрямо 2011 г. “Не е вярно, че всички земеделци ще получат по-ниски субсидии. Тези, които косят пасища и получават само европейската част на субсидията, ще получат повече. Сега са взели 18 лв., догодина - 22,50 лв.”, отговори Найденов.

“Обидени сме от поведението на министър Симеон Дянков. Той беше на масата, когато сложихме подписите си под финансовата рамка. Моля ви, извикайте го да дойде тук и да се извини”, заявиха протестиращите. “Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители”, заяви Дянков във вторник пред Би Ти Ви. Той призова зърнопроизводителите да публикуват в интернет данъчните си декларации. По-късно Радослав Христов обеща, че ще го направи.

Драгомир НИКОЛОВ

Полицейските синдикати - разделени

“Продължаваме реален социален диалог със синдикатите в МВР и решаване на проблемите на база на реалностите, които са днес в държавата.” Това заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, попитан как ще коментира заявленията, че полицаите ще се включат в протеста на 30 ноември.

“Има разминаване в позициите на синдикатите, една от организациите заявява в декларация, че проблемите трябва да се решават не с протести, а с диалог”, каза Цветанов. Той подчерта, че увеличаването на осигурителния стаж от 25 на 27 години за служителите на МВР не е по предложение на правителството, а идея, възникнала по време на тристранните срещи с участието на КНСБ и КТ “Подкрепа”. “Сега някои излизат да протестират с тези две организации срещу тази пенсионна реформа. Не разбирам напълно защо се готвят протести, при положение че в последните 2 г., въпреки рестриктивните бюджети, продължават да се заделят капиталови разходи за подобряване на условията за работа на българските полицаи”, каза още Цветанов.

Към протести заедно с КНСБ и КТ “Подкрепа” в сряда зове Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Срещу се обявяват от Синдиката на служителите в МВР (ССМВР) с шеф Иван Павлов, който заяви: “Не можем да сме единни, при положение че зад някои синдикални решения се крият и прозират политически и политикански идеи.”

Дянков: Високите пенсии са комунистически блян

Пенсиите да стигнат 65% от дохода, върху който човек се е осигурявал, е “комунистически блян”. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред Би Ти Ви, въпреки че тази цел беше заложена в споразумение за пенсионната реформа между правителството, бизнеса и синдикатите преди година, под което стои и подписът на премиера Бойко Борисов.

Според министъра на финансите дори и с вдигането на възрастта и стажа за пенсия поне до 2040 г. приходите от осигуровки няма да стигат за разходите на НОИ и държавата ще трябва да покрива недостига с пари от данъци. В момента това струва над 4 млрд. лв. на година.

За да намали разходите, правителството предложи мерки, които ще ограничат нарастването на парите за старост през следващите години. Ако те бъдат одобрени от парламента, от Кодекса за социално осигуряване ще отпадне текстът, според който пенсиите, отпуснати до края на 2016 г., трябваше да бъдат преизчислени по нов начин. Предвиждаше се всяка година осигурителен стаж да носи 1,2%, а не 1,1%, както е в момента, от което по-възрастните пенсионери щяха да спечелят. Според последните промени по-високият коефициент ще важи само за пенсиите, отпуснати след 2017 г.

Друга промяна, която ще доведе до едва забележимо нарастване на доходите на възрастните в бъдеще, е че от 2013 г. пенсиите ще се увеличават само с процента на инфлацията от предходните 12 месеца. През последните години тя нараства с около 4%. Сега в закона пише, че парите за старост се повишават всяка година със сбора от половината от инфлацията и половината от нарастването на заплатите. За последно този текст беше приложен през лятото на 2009 г. Тогава всички пенсии бяха увеличени с почти 10%.

От средата на 2012 г. се предвижда ръст само за минималната пенсия. Сега тя е 136 лв. и ще стане 145 лв. По данни на НОИ това ще повиши доходите на около 730 000 души. Дянков изчисли, че ръстът на минималната пенсия ще е с 8%. В бъдеще кабинетът ще търси възможности за допълнително нарастване, но само ако бюджетът може да си го позволи.

Мишел ГУТСУЗЯН
www.trud.bg/Article.asp

 


Тагове:   блокада,


Гласувай:
2



1. tota - Мноооооооооооооогооооо, мноого късно ....
29.11.2011 22:21
е всичко това ...
цитирай
2. mt46 - !
29.11.2011 22:21
Успех на стачката!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019733
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779