Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 18:51 - Декларация от Националния протестен митинг на КНСБ и КТ „Подкрепа” против пенсионните реформи и отнемането на „клас прослужено време”
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2011 18:51


                                                  image            
 

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА  ТРУДА „ПОДКРЕПА”
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-н БОЙКО БОРИСОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ
В
41-ВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

УВАЖАЕМА г-жо ЦАЧЕВА,
УВАЖАЕМИ г-н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ПРЕДСЕДАТЕЛИ
НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ В 41-ВО НАРОДНО
СЪБРАНИЕ,


От трибуната на многохилядния протестен синдикален митинг, в условията на ефективна национална железничарска стачка и от името на всички  работници и служители в България

ПРОТЕСТИРАМЕ
срещу ограбването на завоювани и изстрадани  социални  права

 

  • Отнемането на т.нар. „клас прослужено време”, скокообразното увеличение на пенсионната възраст за всички и  орязването на доходите на най-уязвимата социална група – пенсионерите, са възмутителни.
  • Прокарването на подобни рестрикции от днес за утре, с неаргументираното твърдение, че се прави неизбежна реформа, са  неприемливи и  самоцелни.
  • Неприемлив и обиден е избраният подход за изменение на изключително чувствителни параметри на осигурителното законодателство – зад гърба на социалните партньори, без сериозна предварителна работа, без задълбочен и професионален  анализ, без ясни перспективни разчети, без усилия да се търсят разумни баланси и консенсус.
  • Пенсионната реформа не започва от днес, нито дори от вчера. Тя  стартира с нашите усилия и нашето отговорно поведение далеч преди Вие да получите властта.  В продължение на много години, буквално до вчера, българските граждани понасяха все по-тежки и по-тежки условия за пенсиониране – десетки години повече стаж и увеличена пенсионна възраст с по 5 и по 3 години. С Националното споразумение от края на миналата година, отново с нашето активно и отговорно поведение, беше постигнат пълен консенсус за разумно, балансирано и перспективно развитие на започнатото. Не може да се изисква да приемем, че с лека ръка захвърляте положените от нас усилия и постигнатите решения, за да  натоварвате с нови непосилни рестрикции едни и същи поколения трудещи се и пенсионери.
  • Данните, които се оповестяват, ясно доказват, че драстичното увеличение на пенсионната възраст не постига прокламирания от министъра на финансите ефект за намаляване дефицита в пенсионната система. Точно обратното е вярно за всеки, който може да разчете числата и графиките. Целият ефект от близо 1 млрд. лв. намаление  разходите на солидарния пенсионен фонд ще се постигне единствено за сметка на правата на сегашните и бъдещите пенсионери – чрез дискриминация при определяне размерите на пенсиите и по-неизгодното им осъвременяване.


Заради всички тези неправди,
Заради самоцелните амбиции да се преследват фискални цели,   застрашаващи социалната еднородност на обществото и физическото оцеляване на най-беззащитните слоеве,
Заради недопустимото ограбване на натрупани осигурителни права,
Заради разрушаване доверието към осигурителната система,


ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ НА КНСБ И КТ „ПОДКРЕПА”

НАСТОЯВАТ:


1. Незабавно  да бъдат изтеглени от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. всички нормативни изменения, относно увеличаване на пенсионната възраст, намаляване индексирането на пенсиите и техните размери.
Недопустимо е със закон с едногодишно действие, в преходните му и заключителни разпоредби, да се променят фундаментални принципи и норми на социалното осигуряване.

2. Всякакви промени на „Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство” да стават при ясни цели и аргументи и само с участието на всички подписали го страни.

3. Да се съхрани  доплащането на т.нар. „клас за прослужено време”, който министър Дянков иска да отнеме.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ НАШИТЕ СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ БЪДАТ ОТНОВО ПРЕНЕБРЕГНАТИ И ЗАКОНОДАТЕЛЯТ ПРИЕМЕ ИЗМЕНЕНИЯТА,  ДВЕТЕ СИНДИКАЛНИ КОНФЕДЕРАЦИИ:


Ще пристъпят към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия, в съответствие с Конституцията и законите на страната.

Ще призоват действащия и избрания Президент на Републиката да застанат на страната на справедливостта и да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст и се въвеждат по-неизгодни за хората механизми на определяне и осъвременяване на пенсиите.

Ще апелират към народните представители, които споделят нашите аргументи и разбират нашия справедлив гняв, да оспорят законовите промени пред Конституционния съд.

ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

НЕ СЕ  ВГЛЕЖДАЙТЕ ЕДИНСТВЕНО В  ЧИСЛАТА!
ЗАД ТЯХ СТОЯТ ЖИВИ ХОРА И ТЕХНИТЕ СЪДБИ!

ВСЛУШАЙТЕ СЕ В ГЛАСА НИ!  
НАШАТА АЛТЕРНАТИВА Е РАЗУМНА!

30.11.2011




Тагове:   декларация,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012664
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779