Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 14:00 - Павлова: Ще намаляваме броя на ВиК операторите
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 489 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.12.2011 14:05


  image
декември 05, 2011 image

Снимка: cross.bg

Престоят тежки реформи във водния сектор, на които МРРБ категорично е решено. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференция „Състояние и предизвикателства при изграждането на ПСОВ в България“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Тя обаче побърза да успокои, че реформите няма да рефлектират върху цената на водата, а върху сектора като такъв. „Това, което ние очакваме е да стигнем до момент, в който ще намаляваме броя на ВиК операторите. Нормално е това да бъде посрещано не винаги с радост“, обясни регионалният минситър.

„В годините на прехода някои от секторите преживяха бурно развитие. Водният сектор не беше в сферата на активно развитие, модернизация и реформи. Следващите няколко години ще инвестираме усилия, за да извършим реформата, да подобрим качеството на услугата и да направим промяна, да изградим много пречиствателни съоръжения, необходими на България, за да не търпим санкции“, заяви Лилияна Павлова при откриването на форума.

По думите й, средствата, необходими за изграждане на пречиствателни съоръжения, са един огромен ресурс. Минимум 2,5 милиарда ще ни бъдат необходими през следващия програмен период, за да можем да довършим изграждането на всички приоритетни съоръжения. Това обаче означава в пълнота да изградим цял
ата инфраструктура, посочи Лилияна Павлова.

Според нея обаче, ако трябва да бъдем реалисти, най-вероятно няма да можем да получим пълната сума европейско финансиране. „Ние работим в посока този процент да е максимално висок“, увери тя.

Министърът на регионалното развитие каза още, че в настоящия програмен период приоритетът е да бъдат реализирани всички инвестиции. За да стане това държавата и общините съвместно трябва да положат усилия, тъй като именно общините са бенефициенти на това финансиране. „Това беше една от темите, които обсъждахме миналата седмица в Европейскта комисия с комисар Хан – каква е ситуацията с изпълнението на оперативните програми, включително ОП „Околна среда“.

Позицията, която изразихме е, че България е поела изключително важни ангажименти, включително такива, свързани с директиви и не можем да си позволим да не изпълняваме или да не взимаме средства от проекти на екологичната инфраструктура, за какъвто и да е друг приоритет.

Именно затова ние заявихме волята да помогнем на общините, които кандидатстват с тези водни проекти, така че да ги реализираме“, посочи минситър Павлова.

Тя увери, че в МРРБ има ясен план за действие в тази посока, но уточни, че изграждането на пречиствателни станции ще бъде приоритетно първо в общините с над 10 000 жители, въпреки че процедурата вече е открита и за малките.

„В малките населени места не винати има обоснована необходимост да изграждане на такъв тип съоръжения, тъй като те няма да бъдат рентабилни и няма имат достатъчна икономическа ефективност – те ще са прекалено скъпи и това ще оскъпи услугата. В някои случаи може да не се налага изграждането на пречиствателни съоръжения, а да има по-евтини варианти, за които би могло да се мисли“, обясни регионалният министър.

София /КРОСС/
www.svobodnoslovo.com/%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80/



Тагове:   вода,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020319
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779