Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 19:44 - Проф. Димитър Иванов: Икономическата политика на България продължава да е архаична
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1695 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 14.05.2012 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хоризонт
Проф. Димитър Иванов:
Икономическата политика
на България продължава да е архаична 
image

© Снимка: личен архив

Интервю на Емилия Антова с проф. Димитър Иванов

Това, което наблюдаваме в Европа, е катастрофа, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Димитър Иванов, макроикономист, анализатор, който живее и работи в Лондон. Тиктакането на часовника, отброяващ разцепването на еврозоната, вече започна. Ние сме в 4-ата година на най-кошмарната световна икономическа и финансова криза след Великата депресия. И вместо да се вижда изход, ситуцията се влошава. Кризата вече се превърна в политическа, конституционна и геополитическа. Гърция е в агония, Испания се тресе, Франция след изборите разкрива скрити бюджетни дупки. Видяхме как Саркози се превърна в поредният, 11-и политически лидер на европейска държава, който бе свален и победен в избори само заради кризата. Видяхме как паднаха през последните две години правителствата в Холандия, Великобритания, Испания, Ирландия, Италия, Португалия, Гърция. Всичко това говори, че когато им се отдаде възможност, гражданите на Европа не пропускат да дадат "червен картон" на неефективни, некомпетентни правителства, които задълбочиха кризата, каза проф. Иванов.

Според макроикономиста всичко това означава, че Европа и светът се намират в края на един 30-годишен дългов свръхцикъл. И неадекватността на решенията - национални и наднационални, доведе до една масова зараза в Европа. Не става дума само за Гърция. Оказва се, че в основата на европейската дългова криза са фундаментално дълбоки структурни различия на страните-членки на еврозоната.

На въпрос какво би станало, ако Гърция излезе от еврозоната, проф. Иванов прогнозира, че това ще има сериозни последствия върху цялата европейска банкова система. По отношение на отражението на гръцката криза върху България той изрази несъгласие с мненията, че тя няма да ни засегне. Най-малкото поради факта, че в Европа, в случай на излизане на Гърция от еврозоната, ще има силно спадане на стойността на еврото. Това ще взриви инфлацията. Нашето връзване с еврото и една висока инфлация в икономиката, при състоянието на огромна задлъжнялост, неплатежоспособност и бедност на населението, ще доведе до катастрофални последици. Не е възможно Европа да се срутва, а България да цъфти. Който ги разказва тези приказки, го прави поради други причини, заяви проф. Иванов. Той посъветва хората да спествяват във валути, които са по-сигурни: това са английската лира и швейцарският франк.

На финала на разговора макроикономистът подчерта, че България продължава, в условията на изключителен световен и европейски ураган, да се движи с архаична икономическа политика, абсолютно вредна за страната. Политика на геноцид, на съзнателно обедняване и нещо много важно - на ликвидиране на българския частен сектор. Аз се учудвам как може правителството на една, уж, дясна партия да води политика срещу частния сектор в страната. 

В звуковия файл чуйте примерите, които даде проф. Димитър Иванов и подробностите по тезите в неговия анализ за икономическата и финансова ситуация в Европа и в света.

Аудиозапис на интервюто -> Тук


Тагове:   катастрофа,


Гласувай:
8



1. diso - ДА БЕШЕ САМО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО
15.05.2012 12:40
Всички правителства, в последните над двадесет години, водят антибългарска и антинародна политика - политика на съзнателно съсипване на българската икономика и на българската нация.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019907
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779