Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2012 22:50 - Скелети на 18 вампири откриха край Бургас - село Дебелт, Община Средец
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 3803 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 12.06.2012 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
image

Новината за открити скелети на вампири  в България взриви световния информационен поток. Медии от цял свят съобщават за находката у нас, а поради засиления интерес, първият открит скелет ще бъде изложен в експозицията на Националния исторически музей. Междувременно стана ясно, че край античния град Дебелт са намерени скелети на още 18 вампира. С подробности по темата  се включи Даниела Владимирова в разговор с Божидар Димитров.

Професор Божидар Димитров смята, че съществува пряка връзка между тези български вампири и румънския Граф Дракула. Той цитира американската писателка Елизабет Костова, която, според него, е доказала, че Дракула е българин

Скелети на 18 вампири откриха археолози в бургаското село Дебелт. Всички намерени тела са приковани към ковчезите с пирони и колове. Интересен е фактът, че част от скелетите са на деца.

Това са тленни останки от хора, живели през IV век. Именно тогава се зародило вярването, че някои хора, като починат, могат да възкръснат. За да го предотвратят, близките им устройвали ритуално погребение.

В момента гробницата на вампирите е затворена, защото община Средец няма възможност да осигури средства за консервирането на телата, но вицепремиерът Симеон Дянков обеща пари, за да може гробницата да се превърне в туристическа атракция.

           Видео                           ->                                 Тук

 

image image.



image   понеделник, 11 юни 2012, 22:55 Още 18 вампира намериха край Дебелт 08 юни 2012, 19:56 | БургасУтре
Снимка:
БНТ
image
18 нови скелета на предполагаеми вампири, погребани през 4-и век,  изскочиха край бургаското село Дебелт, съобщиха археолози.

Експертите  все по-често откриват ритуали, свързани с вярата във вампирите. Оказва се, че още в древността хората по нашите земи са вярвали, че човек може да се върне след смъртта и да преследва живите. 

Като се има предвид, че най-известният кръвопиец – Граф Дракула, е посещавал България и е обсаждал Никопол, корените на тези поверия със сигурност трябва да се търсят някъде по нашите ширини, предава в. "Новинар".

Най-старите погребения на „вампири” у нас са от ранната желязна епоха – времето на траките. Българите са извършвали ритуали против кръвопийците чак до началото на 20 век. Следи от тези практики се откриват на много места – в Източните Родопи, в Русенско и дори в старата престолнина Велико Търново, където беше намерен скелет на  човек с вързани крайници  и с монети, които трябва да му послужат да си плати превоза до отвъдния свят. 

В България обаче съществуват доста зловещи ритуали срещу вампири. Кръвопийците се страхуват от желязо и затова телата на хора, за които се е смятало, че могат да вампирясат, са били пробождани с железни предмети. Освен с колове като „вампира” от Созопол те са били обезобразявани и с игли – за да не може дяволът да си направи от кожата им гайда. 
Не е задължително покойникът да е бил лош или странен човек, за да бъде смятан за вампир. Българите са се страхували и от всеки  неоплакан и неопят мъртвец
както и от покойник, който е погребан, без да бъде изкъпан.

Също така е много опасно върху трупа да падне сянка или да го прескочи куче или котка. Има поверие и да не се подават предмети над тялото на мъртвец. Според българската митология човек става вампир и ако майка му е яла месо от убито от вълк животно, докато е била бременна с него.

Всеки заченат, роден или починал през Мръсните дни от 25 декември до 6 януари може да стане вампир. Хората, родени в събота, пък имат свръхестествени способности и могат да виждат кръвопийците, които обикновено са невидими за всички останали. 
За да не се върне душата обратно, се вземат мерки като например опалване на гроба и литургия. Ако обаче някое правило или табу бъде нарушено, може да се наложи покойникът да бъде прободен с железен предмет или вампирът да се гони с чесън или глог. Най-сигурният начин за справяне с вампир е изгарянето на трупа.
Съществуват различни представи за външния вид на вампира. Според някои български поверия той представлява надут
мях, пълен с кръв
който се търкаля по земята и няма крайници. Възможно е обаче вампирът да стане по-силен и да си прибере човешкото тяло. Тогава той може да се върне към предишния си живот и даже да направи деца на жена си. Тези деца се наричат глогове и могат да убиват вампири, но и да се превръщат в кръвопийци. Най-големият враг на вампира обаче е вълкът и на места се вярва, че само той може да го убие. 
Чудовището пие кръвта на животни и сее зарази, но може да напада и хора. Вярва се, че той изяжда младоженци, както и малки деца и че повечето му жертви са жени. Вампирът е много гъвкав и може да минава през ключалки. 
Той обаче е много наивен и глупав и хората в приказките често го подмамват да влезе в река и да се удави.

www.burgasutre.bg/4407-oshte_18_vampira_nameriha_kray_debelt



Как ще ги стигнем румънците?

 

Bran - Замъкът на Дракула ->

imageimage                          image
imageimageimageimageimageimageimageimage
Кликни за всички снимки в:

                   aidasv54.snimka.bg/

                   www.facebook.com/media/set/

Замъкът Бран (на немски:Tцrzburg; на унгарски:Tцrcsvбr), разположен до град Бран и близо до Брашов, е национален паметник и популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът е разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като замъкът на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Освен това има много мнения, че някога той е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко, въпреки че няма сигурни доказателства за това.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица [|Мария]. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

 

През 1212 година рицарите от Тевтонският орден построяват дървен замък с името Dietrichstein, служещ като укрепена позиция по пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван изключително от търговците , за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарският крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта.

За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания. За кратко Бран принадлежи на Мирчо Стари от Влашко. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето когато Османскатаимперия владее Трансилвания.

От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с артефакти главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана го наследява, но комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.

През 2005 година румънското правителство гласува закон, чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъка Бран. Затова през 2006 г. то дава право на собственост върху замъка на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.

imageimage



Екскурзия в Румъния BG - RO -14.05.2011год. ->Тук

Екскурзия в Румъния BG - RO - 25.06.2011год. ->Тук



Тагове:   вампири,


Гласувай:
7



1. tili - ;)))))))))))
12.06.2012 00:03
Оказва се, че още в древността хората по нашите земи са вярвали, че човек може да се върне след смъртта и да преследва живите.

Много сме напреднали още от древността та до св.Ванга;-)))
цитирай
2. unknown1 - Чудесен постинг. Информацията по ...
12.06.2012 18:40
Чудесен постинг.Информацията по темата винаги ми е оскъдна.
Но благодаря:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021246
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779