Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 14:42 - Депутатите обсъждат водната стратегия и закона за водите
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.10.2012 15:46


 
imageБрой 37 от 01/10/2012

В комисиите на Народното събрание
Депутатите обсъждат водната стратегия и закона за водите Автор: Николай Тодоров
image

В комисията по околна среда и водите на Народното събрание започна обсъждането на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, тази седмица трябва да стартира второто четене в комисия на изменението на Закона за водите, приет на първо през юли т.г. Целта е до месец те да минат и в пленарната зала.
Стратегията трябва да очертае хоризонта на развитие на сектора до 2035 г. и писането й започна преди година.
От проекта за изменение на Закона за водите се очакват необходимите поправки така че

най-сетне да заработят водните асоциации.
Те бяха създадени с последните промени в закона от 2009 г., а в началото на 2010 г. беше регистрирана и първата подобна асоциация в Бургас. Въпреки всички необходими действия, документи и вноски от общините - участници до момента, асоциацията не функционира. Причините са много - неясноти в закона, липса на устройствен правилник, неизвадени от ВиК дружествата активи на общините и държавата. Това коментира по време на организиран от Националното сдружение на общините форум за водния сектор зам. областният управител на Бургас Атанас Терзиев.

Състоянието на сектора е тревожно, закъснението е голямо,
Законът за водите непрекъснато се преправя. Сега е време за радикални мерки, които обаче няма да се харесат на всички, заяви при откриването на форума председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски.
Около 600 млн. лева са годишните инвестиции на ВиК дружествата в България, необходимите инвестиции са поне 5 млрд. евро, така че и предвидените европейски средства - около 3 млрд. лева, няма да бъдат достатъчни.
По-добре би било да има отделен закон за ВиК, но няма капацитет за него.

Собственост, отговорност, инвестиции
са основните въпроси, които трябва да бъдат решени с поправките в закона и с водната реформа. Местните власти трябва максимално да бъдат ангажирани с този сектор, защото такъв е характерът на тази услуга, коментира Искра Михайлова, председател на комисията по околна среда в Народното събрание.
В момента

българският модел във водния сектор е най-централизиран
промените в Закона за водите ще го направят по-децентрализиран с държавна собственост върху водоизточниците, магистралните водопроводи и пречиствателните станции за питейни води и общинска собственост - върху местната инфраструктура, управлявани от местна водна асоциация, в която решенията да се вземат с 50% мнозинство и държавата да няма блокираща квота. Това заяви Добромир Симидчиев, зам.-министър на регионалното развитие. Съвсем скоро общините ще получат типовите договори на асоциациите с ВиК операторите, които няма да могат да бъдат променяни много свободно. За изваждането на активите от балансите на водните компаниите, което още не е завършило, основен проблем остава декапитализацията на дружествата.
В момента се извършва подготовката

за следващия програмен период заложените за водите средства са 2.5 млрд. евро
съобщи зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. 132% от бюджета на ос 1 на програма "Околна среда" са договорени, или 3.3 млрд. лв. Повечето от тях обаче ще могат да бъдат изпълнени благодарение на реализираните при търговете икономии.
Проблемите на водния сектор много си приличат,

секторът навсякъде по света се реформира последен, а инвестициите са под земята или извън градовете
и не се виждат. Публично-частното партньорство е източник на нови управленски практики и възможност за реализиране на политиката в сектора. Според експерти 4% от ВиК мрежата трябва да се подменя годишно, а българското дружество, което най-много инвестира в страната - "Софийска вода", годишно има възможност да подменя по 1.5% от мрежата с 50 млн. лв. инвестиции благодарение на наличните средства. Това съобщи Мариана Итева, директор на "Веолия вода" за България и регионален директор "Бизнес развитие" за Балканите. Компанията има 4500 договора с общини в целия свят и обслужва столици като Прага, Будапеща, Берлин и Букурещ.
Основният проблем от години е

как общините да се разберат помежду си и защо не се разбират
Това вече провали плановете за концесиите в Шумен и Варна преди години. С предложените промени в Закона за водите обособените ВиК територии ще станат 28 от над 50 в момента, а концедент вече ще могат да бъдат само водните асоциации. Концесионер ще може да бъде и публично-частно дружество със смесено участие, каквото всъщност е и "Софийска вода". Новост с приемането на Закона за ПЧП тази година, в сила от началото на 2013 г., е изискването за запазване на икономическия баланс на концесията и възможност за плащане на компенсация от концедента, коментира Светлана Ганева от водещото адвокатско бюро "Арсов, Начев, Ганева" с експертиза в публично-частното партньорство.

stroitelstvo.info/show.php



Комисия по околната среда и водите
04/10/2012, 14:30
пл. "Княз Александър I" №1, зала 456
1. Разглеждане и обсъждане на Проект за решение за приемане на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България,
№ 202-03-17, внесен от МС на 12.09.2012г.
(продължение от миналото заседание)

2. Разглеждане и обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, № 202-01-57, внесен от МС на 18.09.2012г.

3. Разни.

www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/234/sittings/ID/5887


Парламентарни комисии   Състав / Заседания / Новини / Информация / Документи /Законопроекти / Доклади / Стенограми Комисия по околната среда и водите Комисия по околната среда и водите
04/10/2012 1. Разглеждане и обсъждане на Проект за решение за приемане на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, № 202-03-17, внесен от МС на 12.09.2012г. (продължение от миналото заседание).
2. Разглеждане и обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, № 202-01-57, внесен от МС на 18.09.2012г.

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Комисия по околната среда и водите

ПРОТОКОЛ №69

На 4 октомври 2012 г. от 14.35 часа в 456 зала на Народното събрание се проведе редовно заседание на Комисията по околната среда и водите.
Списък на присъстващите народни представители и гости се прилага.

Заседанието се проведе при следния

ДНЕВЕН РЕД

1. Разглеждане и обсъждане на Проект за решение за приемане на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, № 202-03-17, внесен от МС на 12.09.2012г. (продължение от миналото заседание).
2. Разглеждане и обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, № 202-01-57, внесен от МС на 18.09.2012г.
 
* * *
Стенограма -Www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/234/steno/ID/2610


Тагове:   вода,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019697
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779