Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 17:00 - Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1404 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон
  image
 
Петък, 12 Октомври 2012 09:12

image

Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г. "Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират. В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.

Сега възможност за узаконяване съществуваше само за обекти, построени преди 1987 г. Вчера никой от ГЕРБ не обясни как е избран новият срок - до 31 март 2001 г. Никой не съобщи и че "амнистията" се дава срещу солени глоби и такси.

Нови текстове в закона предвиждат за извършител, възложител или строител на незаконен обект от IV до VI категория санкция от 5000 до 20 000 лв. Не е ясно дали по силата на този текст за една остъклена тераса на глоба подлежи и собственикът, и строителят. Минималната глоба и сега беше толкова, но максималната важеше за всички категории и беше 50 000 лв. Първите три категории обхващат национално значими обекти, язовири и пр. От IV до VI категория получават малки предприятия, къщи, а преустройствата като остъклен балкон са в последната категория.

Отделно от глобите собственикът трябва да плати и такса за издаване на всички документи по узаконяването. Разчети за нейния размер няма. Няма и статистика колко са легализираните имоти при предишния срок. До редакционното приключване на броя от Дирекцията за национален строителен контрол не успяха да отговорят какви такси и глоби налагат сега при същата процедура.

Възможността за узаконяване се дава само за постройки без строителни книжа, но отговарящи на законовите изисквания. Не е ясно регламентирано обаче с какви документи собствениците ще доказват кога е остъклена например терасата им. В закона пише, че времето, когато е строена постройката, ще "се установява с всички доказателствени средства, допустими по Гражданския процесуален кодекс, включително и с декларации". 

След заявлението от собствениците процедурата по узаконяването продължава с едномесечен срок, в който общинската администрацията трябва да издаде акт за установяване на незаконното строителство. Чиновниците могат да преценят, че строежът не подлежи на узаконяване, и в мотивирана заповед да съобщят това на Дирекцията за национален строителен контрол.

На узаконяване не подлежат сградите, построени в територии, предвидени за озеленяване, или без строителен статут. Например и занапред няма да могат да се узаконяват постройки като част от известните къщи около язовир "Ивайловград", защото те са върху държавна земя.

Опозицията вчера видя в поправката на ГЕРБ картбланш за повсеместно узаконяване на незаконното строителство. "Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство и го стимулира. Ще узаконим ли ромските махали? Допустими са една голяма част от тях, цели квартали - получават електричество, има и канализация вече. Създавате си проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Разбирам, ако имаше консенсус, а не - зад вратата, някой предлага текст в последния момент и никой не разбира", коментира от трибуната Ремзи Осман (ДПС). 

"Ще го обявите гръмогласно на обществото и възпроизводството на незаконното строителство в България ще продължи. Тоест нищо не сме направили", заяви Димчо Михалевски (БСП). Искра Фидосова (ГЕРБ) отвърна, че не се прави нищо друго, освен просто да се удължи срокът за удостоверенията за търпимост - от 1987 г. да стане март 2001 г.

"Категорично съм против тази амнистия, защото това е поредният сигнал към хората: стройте си незаконно и вашият ред ще дойде", коментира главният архитект на София Петър Диков. В столицата отдавна съществуват два остри проблема с незаконни постройки - гаражните клетки и остъклените балкони. С последните общината категорично не иска да се занимава сега. "Надявам се, че с проектите за саниране на панелните сгради ще се реши проблемът", лаконичен бе Диков. Почти всички над 7000 незаконни гаражни клетки вече са регистрирани. Диков обаче призна, че общината е пред провал с поредната акция за премахването им. "Нищожно количество са махнати", каза главният архитект. Сега всички столичани ще могат съвсем законно да регистрират гаражните си клетки. Не е известно и някой да е глобен за остъклен балкон, камо ли такова преустройство да е съборено. /segabg.com
www.versia.bg/



Тагове:   зту,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020080
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779