Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2012 21:56 - "Санди"заплашва САЩ с щети за милиарди долари
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.10.2012 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
29 окт 2012, 19:22
"Санди" заплашва САЩ с щети за милиарди долари За пръв път от 27 години борсата в Ню Йорк не отвори заради лошо време image
През миналата година ураганът "Айрийн" нанесе на източния бряг на САЩ щети за над 15 млрд. долара. Вчера много по-големият "Санди" връхлетя обширен район, населен с близо 60 милиона души, включително ключови многомилионни градове като Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Вашингтон.

Според метеоролозите ширината  му е почти 1600 километра, което го прави най-голямото подобно атсмосферно явление, преминавало в историята на САЩ над Северна Америка. Още преди излизането му на сушата вчера започна настъплението на приливна вълна, която според предупрежденията на властите на места може да прилича на цунами с височина над 5 метра. Мощните ветрове и порои заплашват с тежки наводнения и във вътрешността на страната, а в следващите дни расте вероятността за среща със студен фронт, което може да предизвика обилни снеговалежи и виелици.

Бавно бедствие

Ураганът се движи много бавно - с едва около 30 км в час, но в него ветровете достигат 150 км в час и с тази сила духат на 780 км от центъра. Силата на ветровете не е изключителна, но мащабът на явлението означава, че те може да духат до 48 часа с разрушителен ефект. Посред евакуацията на стотици хиляди хора вчера замря транспортът, отменени бяха над девет хиляди полета, спряха работа две трети от петролните рафинерии и се подготвя изключването на две ядрени централи. За пръв път от 27 години насам търговията на фондовата борса на "Уолстрийт" и технологичната NASDAQ бе оставено само в електронен вариант заради лошо време и няма да поднови работа до сряда. Не работи Организацията на обединените нации, затвориха театрите на Бродуей и казината в Ню Джърси. Върховният съд на САЩ отмени заседанието си.

По пътя на "Санди" жителите укрепваха домовете си и опразваха магазините от продукти, батерии, акумулатори и генератори в очакване на продължително прекъсване на електрозахранването. Според анализатори от  CoreLogic в района, застрашен от разрушения, има почти 284 хиляди къщи на обща стойност 88 милиарда долара.

Петролът - надолу, горивата - нагоре

"Санди" се усети и в цените на петрола - вчера те тръгнаха надолу и сортът Брент стигна до 109 долара за барел заради спирането на рафинериите. Тревогата при тези обекти е, че приливната вълна може да преодолее защитните стени и да предизвика наводнение, а разчистването след него да продължи със седмици. В същото време рязко тръгнаха нагоре цените на горивата, като фючърсите им поскъпнаха с 4%. На фона на очаквания за преминаването на урагана в голяма зимна буря нагоре тръгнаха и цените на нафтата за отопление.

Спират ядрени реактори

Две големи ядрени централи в Ню Джърси в понеделник се подготвяха за изключване от съображения за сигурност. Те осигуряват около 19% от нуждите на щата. Специалистите следят прогнозите, за да решат дали за затворят два реактора в Пенсилвания и Мериленд. В целия район от АЕЦ идват общо 18% от електроенергията и за всички тях е наредено да започнат инспекции на оборудването, проверка за готовност на резервните дизелови генератори за поддържане на системите за сигурност и готовност да се поддържат инсталациите дни наред в изчакване да отмине най-лошото. Енергийните дружества предупреждават населението, че прекъсванията на тока може да продължат 7-10 дни.

www.capital.bg/


Тагове:   времето,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019567
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779