Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 19:56 - Процесът на цифровизация в България започва
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1787 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2012 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image   До края на настоящата седмица ще започне информационната кампания за въвеждането на цифрова ефирна телевизия в България, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МИЕТ).

 

Крайният срок за завършване на цифровизацията е 1 септември 2013 година, но нашата страна вече поиска отсрочка от Европейската комисия до 2015 година. В момента Брюксел обмисля молбата, защото ако сегашният срок се запази, най-вероятно страната ни няма да се справи, а всяко закъснение ще води до глоби от страна на ЕС.

Кампанията трябва да продължи малко над два месеца - до март 2013 година. Тя ще включва излъчване на телевизионни и радио клипове, образователни филми, разпространение на информационни брошури и публикации в българската национална и регионална преса.

До началото на новата година трябва заработи и специализирана интернет страница и телефонна линия, чрез които гражданите ще могат да се информират за подробностите около цифровизацията.

“Целта на кампанията е хората да са наясно предварително какви действия трябва да предприемат до реалното преминаване изцяло към цифрово излъчване от 1 септември 2013 година”, заяви ръководителят на проекта Вера Джамбазова от обединението “Ти Си Ти Ви”, което спечели конкурса през ноември, предаде bTV.

Преминаването на изцяло цифрова телевизия трябва да стане на три етапа. До март, 2013 година, българските граждани следва да са информирани, че се въвежда изцяло цифров сигнал. Всеки българин ще прецени дали му трябва нов телевизор с цифров приемник или декодер, с който да улавя новия сигнал. За да приемат новия тип сигнал, по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални set top box устройства.

От март 2013 година цифровият сигнал ще бъде пуснат, а на 1 септември аналоговият сигнал ще бъде спрян.

От 1 март до 1 септември 2013 година ще преходен период, през който ще вървят и цифровият, и аналоговият сигнал. Това означава, че всеки българин ще може да гледа телевизия по един от двата начина, според това с какъв телевизор разполага.

От началото на септември ще има безплатни до 15 национални цифрови програми, които ще могат да приемат чрез антена и цифров телевизор или чрез декодер.

Социално слабите българи ще получат безплатно цифров декодер, като това беше утвърдено с решение на Министерския съвет. Предвижда се всички граждани, които имат право на енергийни помощи, да получат ваучер, с който да вземат своя цифров декодер и да го монтират на своя телевизор. Така те ще могат да гледат безплатно ефирна телевизия.

Редактор: Ивайло Петров

bulgaria.actualno.com/



image 25 26 ное 2012, 21:30 Кой ще получи безплатен цифров декодер Транспортното министерство се готви да обяви поръчка за 7.5 млн. лв. за устройствата Весислава Антонова image image
След като в спорна процедура избра компания, която срещу 10 млн. лв. ще популяризира цифровизацията в България, министерството на транспорта и съобщенията (МТИТС) подготвя почвата за избор и на дружество, което да осигури декодиращи устройства. Става въпрос за още 7.5 млн. лв., които ще отидат за т.нар. set top box, които ще бъдат раздадени на социално слабите българи. С тях те ще могат да гледат телевизия с цифров сигнал след спирането на аналоговата. Първоначално за тази цел в бюджета бяха предвидени до 17.5 млн. лв., но с постановление на Министерския съвет от 18 януари тази година сумата беше намалена значително.

За кого са помощите

Кои са бедните българи, които ще се възползват от помощта, трябваше да каже Министерството на труда и социалната политика. Това трябва да е станало в резултат на работата на междуведомствена работна група с участието на представители на социалното министерство и министерството на икономиката, които да определят критериите, на базата на които ще се определя кои лица да получат set top box устройства. Единият от вариантите беше държавата да купи приемници за всички граждани, които получават социални помощи, средства за отопление, както и на хората с увреждания. Справка на "Капитал" в Министерството на труда и социалната политика показа, че в момента броят на отпуснатите целеви помощи за отопление за сезон 2011-2012 г. е 219 760 души. Средномесечният брой на българите, които получават социални помощи, е 47 842. Хората с лични инвалидни пенсии поради общо заболяване са 354 171. Има и още няколко вида инвалидни пенсии. Т.е. тази цифра не е абсолютно обективна. Важно е да се уточни, че има граждани, които влизат и в трите категории, т.е. получават инвалидна плюс друга пенсия и по този начин излизат от категорията бедни.

Всичко това съвсем недвусмислено подсказва, че определянето на хората, които да получат безплатни декодиращи устройства за приемане на цифрова телевизия, не е лесно. Няма да е съвсем коректно да съберем трите цифри на различните категории граждани, определяни като социални слаби. Ако все пак го направим, излиза, че държавата би трябвало да даде баснословна сума за закупуване на декодери. Най-ниската пазарна цена на тези устройства, които гарантират единствено приемане на цифровия сигнал, е 50 лв. Има по-модерни и скъпи, но те са предназначени за тези, които могат сами да си ги купят.

Първата крачка

В края на миналата седмица МТИТС пусна за обществено обсъждане на сайта си документа "Цифрови телевизионни декодери за домакинствата с ниски доходи в България". Обсъждането е необходимо, за да бъде изяснено как ще се обезпечава приемането на цифрова телевизия от бедните българи, за да може ЕК да разреши държавната помощ за декодерите.

От публикувания документ става ясно още, че около 260 хил. семейства, определени и одобрени от Министерството на труда и социалната политика да получават помощи за отопление през идната зима, ще бъдат подкрепени от държавата и за телевизията. Защо само те и дали само те още не е ясно.

"Тези домакинства вероятно са с най-ниски доходи и получават безплатно телевизионно съдържание чрез наземно аналогово радиоразпръскване, както и някои от свободните сателитни канали. Предполага се, че те не могат да отделят средства за закупуване на цифров декодер или нов телевизор с вграден декодер. При изключването на наземния аналогов сигнал, в случай че не бъдат взети съответни мерки, съществува сериозен риск голяма част от тях да бъдат лишени изобщо от достъп до телевизионно съдържание", пише в експертния документ.

Държавата е взела решение  на всяко социално слабо домакинство да бъде даден ваучер, който да се използва за закупуване на уред, какъвто то прецени - за наземна, кабелна, сателитна или пък интернет телевизия. Ваучерите ще са с номинална стойност от 60 лв., като тази цена е определена след предварителни разговори с търговците, внасящи и продаващи подобни устройства. Ако декодерът е по-скъп от номиналната стойност на ваучера, разликата ще трябва да се доплати. И тук стигаме до най-интересната част - транспортното министерство ще организира обществена поръчка за избор на същите тези търговци, които са го консултирали. То вече е направило неформално проучване на пазара, като е изпратило писмо-запитване до големите търговски вериги за домакински уреди за наличието на крайни устройства и какви са техните цени на дребно. От тях е поискано и да декларират необвързващ интерес за участие в схемата за продажбата на декодерите срещу ваучери.

Обикновената сметка показва, че ако въпросните ваучери от 60 лв. се раздадат на всички нуждаещи се 260 хил. домакинства, посочени от социалното министерство, се получава сумата от 15.6 млн. лева. Или двойно повече от предоставените на транспортното ведомство държавни пари. Откъде тогава ще дойдат останалите? В документа, пуснат за обществено обсъждане, е записано черно на бяло, че ще бъдат отпечатани 260 хил. декларации, но само 123 хил. ваучера, които ще стигнат за половината от отговарящите на условията лица за сезон 2012-2013 г. След това, в зависимост от интереса към устройствата, ще се търсят възможности за осигуряване на допълнителни средства.

Поръчката

Общата поръчка ще е разделена на шест отделни лота, за да съответства на шестте района, на които се дели страната за цифровия преход. Водещият критерий за пресяване на участниците ще е "осигуряване на възможно най-голям брой магазини за съответния регион от търговеца и гарантиране на бърз и лесен достъп до магазините след получаване на ваучер". Интересно е също така, че няма да има ограничение за броя на спечелените лотове - т.е. една фирма ще може да вземе цялата сума, отпусната досега от държавата. Офертата на всеки претендент за даден лот трябва да съдържа цената за обслужване в процент от стойността на продадените декодери и фиксираните за валидността на ваучерите цени в левове на три типа устройства за различните платформи (наземна, кабелна и сателитна). Съответно победителите ще се избират по показателя най-ниска цена.
На първо четене излиза, че големите вериги на пазара като "Техномаркет" "Технополис" и "Зора" ще са сред основните заинтересовани да участват в поръчката, тъй като разполагат с най-добре развитата мрежа от магазини.

Божидар Колев, съсобственик на веригата "Технополис", заяви, че целият процес на цифровизация представлява интерес за неговата компания. "Ще участваме в бъдещите търгове при определени условия. Вече водихме преговори с доставчици на такива устройства", уточни Колев. Според него бъдещата цифровизация със сигурност ще стимулира и продажбите на телевизори.

Какво ще стане с поръчката предстои да проследим. Засега е ясно само, че след като има вече одобрена сума, която да бъде похарчена за закупуване на set top box устройства и за осъществяване на информационна кампания, МТИТС трябва да обяви и обществена поръчка за компания, която ще закупи, предоставя и монтира декодерите.

www.capital.bg/biznes/media/


Тагове:   телевизия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012235
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779