Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 23:16 - Гигантска комета ще заличи луната през есента
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1188 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2013 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 3 ноеври пък ще наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение
Публикувано: 6 ян. 2013, 21:21 | Обновено: 6 ян. 2013, 21:21

image
image Кометата Айзон засенчва Луната през 2013-а 1572
Две необикновени астрономични явления се очакват с огромен интерес в цял свят през 2013 година. И двете са изключително редки, особено огромната комета, която ще доближи Слънцето през есента за първи път от хиляди години насам, обяснява директорът Националната астрономическа обсерватория „Рожен” Никола Петров. Очаква на 3 ноември да има едно сравнително рядко слънчево затъмнение, което се нарича хибридно. То от определени положения и позиции ще се вижда като пръстеообразно, а от други места като пълно слънчево затъмнение.

Другото знаменателно събитие е появата на огромна комета, повече от 10 км диаметър. През октомври – ноември тя ще се доближи толкова близо до Слънцето и ще започне да изпуска газове. Отразената от тях слънчева светлина, ще я направи толкова ярка, че кометата ще свети както луната по време на пълнолуние.

Комета, с такава яркост и интензивност на светлина не е била наблюдавана от стотици и, може би, хиляди години. Тя ще може да бъде видяна от цялото Северно полукълбо, включително и от България.


Кометата Айзон е била открита случайно през септември 2012 г. от руски астрономи, които забелязали небесното тяло при преминаването му отвъд орбитата на Юпитер. При сравняване на данните се оказало, че забелязания от руските учени обект е бил заснеман още през лятото на 2011 г., което позволило да се изчисли орбитата на движение.

Предполага се, че кометата Айзон е пътувала към нас в продължение на милиони години, и води началото си Облака Оорт – свръхкосмическо образование от късове скали и лед, останки от формированията на планетите, откъдето произхождат всички комети, достигнали до Слънчевата система.

Самата комета ни навестява за първи и по всяка вероятност - за единствен път, смятат руските учени.
www.blitz.bg/news/article/174483


Тагове:   комета,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019995
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779