Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2013 17:04 - Силно земетресение в Егейско море е усетено в Централна и Източна Гърция
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1195 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 08.01.2013 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image   Снимка: Информационна агенция "Фокус" Силното земетресение в Егейско море е усетено в Централна и Източна Гърция   08 януари 2013 | 16:48 | Агенция "Фокус" Начало / Гърция Атина. Силното земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер в Егейско море е усетено в Централна и Източна Гърция, предаде радио „Скай”.
Земният трус в 16.16 часа е усетен дори в столицата Атина. До момента няма данни за пострадали или за нанесени материални щети.
Епицентърът на земния трус е бил на около 35 км южно от остров Лимно
с.

www.focus-news.net/

Земетресение в Егейско море беше усетено в България image

Земетресение извън територията на България беше усетено на доста места в Южна България и на определени места в Северна България, съобщиха за БГНЕС от Геофизичния институт към БАН.

Земетресението е с магнитуд около 5.8 по скалата на Рихтер и е регистрирано в турската част на Егейско море, на около 370 километра от София. От института предполагат, че земетресението е усетено по високите етажи в много градове в Северна България.
Според Европейския сеизмологичен център дълбочината на земетресението е 11 километра, като то е регистрирано в 16:16 българско време. /БГНЕС /

www.vesti.bg/index.phtml

Земетресение удари Хасково 08.01.2013 17:03; 24 Часа image

Земетресение удари Хасковско точно в 16,18 часа следобяд днес. Трусът с продължителност 5-6 секунди бе усетен видимо дори в ниските етажи на сградите в областния център.

По първоначални данни люлеенето на земната кора е започнало на територията на съседна Турция в района на град Чанаккале на Драданелите.

Засега липсват данни за щети и поражения, съобщи минути след станалото дежурните в "Гражданска защита" в областния център. По дехни данни земетресението е усетено на територията на цялата област  

www.24chasa.bg/Article.asp
БАН: Трусът с магнитуд 5,8 в Егейско море е усетен слабо в България 08.01.2013 17:10; 24 часа онлайн image Снимка: Архив

Регистрираното земетресение в района на Егейско море с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер, е усетено сравнително слабо на територията на България. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките пред "Фокус".

Няма данни за жертви и нанесени материални щети след земния трус, който е усетен в югоизточните райони на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В 16:16 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 370 км в югоизточна посока от София, извън територията на страната. По предварителни данни то е усетено на територията на страната в областите Кърджали, Бургас, Пловдив, по-леко - в област София.

След първия трус в Егейско море са усетени още 4 по-слаби земетресения.

www.24chasa.bg/Article.asp




image Земетресение в Егейско море се усети и у нас
08.01.2013 / 16:35 Земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер беше регистрирано в Егейско море, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен институт.

Земетресението беше усетено на територията на Балканите, включително в България. В Турция е регистриран трус от 4.5 по Рихтер, а в Сърбия 4.1.

Земетресението е било с магнитуд 6,2 по Рихтер, съобщават турските медии, като се позовават на Истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли.

Трусът е усетен на територията на България в областите Кърджали, Бургас, Пловдив и по-леко в област София, съобщават от пресцентъра на МВР. 

bnt.bg/bg/news


Трус в Егейско море се усети и у нас

8 януари 2013 16:19 / обновена в 18:52 

image © снимка: БГНЕС, архив     Още по темата
imageТрусът в Егейско море предизвика паника в Турция imageЗеметресението усетено също в Хасково и Димитровград imageТрусът усетен и в Стара Загора imageЗеметресение се усети в Добрич imageТрус от 5,8 в Егейско море усетен и в Пловдив Тема в развитие:
Земетресението край Перник, хронология на събитията

Земетресение от 5,8 по Рихтер, регистрирано в Егейско море в 16.16 часа, бе усетено в различни части на България. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земния трус е бил на около 194 км северозападно от Измир, на около 370 км в югоизточна посока от София.

Земетресението в Егейско море е усетено в цяла Южна България, обясни за Дарик проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Дълбочината на труса е 11 км, като самият район също е сеизмичен, обясни още той.

Земетресението е станало в Егейско море, на юг от остров Лимнос, уточни проф. Милошев: „Трусът е регистриран в 16.16 часа. 5,8 е магнитудът. Земетресението е усетено в Южна, Югозападна и Югоизточна България. Най-силно в България е усетено в град Кърджали, който е най-близо до епицентъра на земетресението. Усещането за Кърджали е около 4-а степен по 12-степенната скала на усещане на интензивност на Медведев-Шпонхоер-Карник. В Пловдив е усетено около 3-а степен по същата скала. В София - между 2-3 степен.

Слушател на Дарик разказа как е усетил труса в Стара Загора: „Усетих невероятно чувство на страх, видях висулките на щорите да се мърдат и веднага застанах под касата на вратата. Всичко продължи около 4 секунди, но ми се видя цяла вечност. Панирах се. Живея на шестия етаж в жилищна кооперация и мисля, че трусът беше вертикален, защото блокът сякаш се люлееше наляво-надясно".

Само за първия час, след първия силен трус, са регистрирани десет вторични труса в Егейско море: „Те са с магнитуд от порядъка на 3,7-3,5. Това са магнитуди, които на българска територия не биха могли да се усетят. Когато епицентърът на труса е във водата, ефектът върху земната повърхност трябва да е по-малък", обясни директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Минути след земетресението на сайта на Европейския сеизмологичен център се появи информация, че в Сърбия е регистриран земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер. Малко по-късно информацията липсваше от сайта на центъра.

От Сръбския сеизмологичен институт обясниха за Дарик, че това се дължи на грешка в системата, която е отчела два труса, вместо един. Първоначалната им информация е била за трус в Княжевац, близо до българската граница.

Предвид интензивността на усещане на българска територия не би трябвало да има никакви съществени щети в страната, добави още Николай Милошев.

dariknews.bg


www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php



Тагове:   земетресение,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021504
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779