Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 11:32 - Заплатите скачат с 10%
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.03.2013 15:29


Заплатите скачат с 10%  
image Президентът иска от депутатите мерки срещу бедността агенция Стандарт Политика

София. Скок с 10% на минималната заплата ще е последният коз на отиващия си парламент, за да усмири улицата. Това е една от мерките срещу ниските доходи, които президентът Росен Плевнелиев е сондирал с партийните лидери, научи "Стандарт". В 10 часа днес в присъствието на патриарх Неофит държавният глава ще направи обръщение към нацията от парламентарната трибуна. В него ще се акцентира върху необходимостта от спешни мерки срещу бедността.

Какви са възможностите за вдигане на минималното възнаграждение е била сред най-обсъжданите теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник, разказаха участници в сбирката.

Държавният глава питал един по един присъстващите, като финансовият министър в оставка Симеон Дянков и лидерът на ДСБ Иван Костов му отговорили с "да", а пък от ГЕРБ не дали ясен отговор. В момента минимумът е 310 лв. и ако се вдигне с 10 на сто, ще стане 341 лв. По време на заседанието във вторник станало дума и дали няма възможност високите сметки за ток за януари и февруари да получат отсрочка или част от тях да бъдат поети от ЕРП-тата.

Не е ясно обаче дали в обръщението си Плевнелиев ще поиска подобна мярка от парламента, преди да го разпусне и да назначи служебно правителство.


Да се вдигнат и помощите

Пламен Димитров, лидер на КНСБ

Силно се надявам в петък на обществения съвет при президента всички участници да се консолидират около мерките на КНСБ за компенсиране на доходите на хората. Защото дори и да се свали цената на тока с 10%, отново голяма част от българите няма да може да си платят сметките. Затова настояваме за вдигане на минималната заплата, енергийните помощи, пенсиите с 12%, а не с 9%, както и за увеличаване на обезщетенията за безработица и гледане на дете. От президента очакваме да гарантира, че Народното събрание ще приеме необходимите законови промени, а от служебното правителство - необходимите наредби.

Държавен дълг също е вариант

Божидар Данев, председател БСК

Тегленето на държавен дълг също би помогнало за растеж, но това сме го казали още преди 2 години в антикризисната програма. Остава само да попитате Симеон Дянков защо не я изпълни. Иначе първият начин да се вдигнат доходите е да се спре изтичането на добавена стойност от страната, което е национален спорт. Второ - да спре изнасянето на наукоемки дейности, които са с висока добавена стойност. Това са дългосрочните начини за повишаване на доходите. Във всички случаи без подобна политика не бихме могли да отпушим краткосрочните начини.

Осигурителните прагове създават безработица 

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика

Един от подходите е да улесним създаването на работни места от страна на бизнеса у нас. В момента има много разпоредби в Кодекса на труда, които имат за цел да защитават работниците, но всъщност ги защитават от това да бъдат назначени на работа. Това са пределно ясни неща, знаят се, особено от работодателите, които изпитват трудност. Понякога работодателят просто не създава работни места, защото е много скъпо. Това не са дългосрочни мерки, за които трябва да минава време, да се обсъждат и т.н. Много от тези проблеми, които възпрепятстват създаването на работни места, са в Кодекса на труда и съответните наредби. Доста бързо те биха могли да се "поправят". Минималните осигурителни прагове се вдигат всяка година. Питайте бизнеса дали тези прагове симулират назначаването на нови работници или освобождаването на персонал поради по-високите разходи, при положение че няма промяна в поръчките или оборота на дадена фирма. Минималните осигурителни прагове трябва да бъдат разгледани веднага и да се види дали вдигането им през последните години е реалистично и дали не трябва да се преразгледа. Това беше посочено и от Европейската комисия в последния си преглед. Международният валутен фонд също го написа - минималните осигурителни прагове нямат връзка с реалността и трябва да се преразгледат.

www.standartnews.com/balgariya-politika/zaplatite_skachat_s_10-179456.html
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020331
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779