Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 13:59 - Проф. Димитър Иванов е кандидатът на протестиращите за служебен премиер
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1338 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.03.2013 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
bnt Проф. Димитър Иванов е кандидатът на протестиращите за служебен премие - Видео 06.03.2013 / 12:07 . В момента се провежда национанална среща на граждански сдружения и организации, участващи в социалните протести в страната.

Професор Димитър Иванов - доктор на икономическите науки, икономически експерт и съветник на различни финансови институции, е техният кандидат за министър-председател в служебния кабинет. Това съобщи в ефира на БНТ Владимир Дичев от Федерация на свободните граждани. Предложението ще бъде депозирано пред президента Росен Плевнелиев.

На срещата сега се обсъждат социални и икономически проблеми, довели страната до криза.

Подробностите, предадени от репортера Ася Методиева, вижте във видеото.
bnt.bg/bg/news/


image
16:09
06.03.13
www.trud.bg/ Проф. Димитър Иванов предложен от протестиращи за служебен премиер - Тук

 
  image Икономистът Димитър Иванов готов за служебен премиер
Още обаче няма покана от президента Росен Плевнелиев
6 мар 2013 19:35
image Икономистът Димитър Иванов. Снимка: БТА

Проф. Димитър Иванов - доктор на икономическите науки, се чувства готов да оглави служебно правителство, заяви той на среща в София на граждански сдружения и организации, участващи в социалните протести.
"Чувствам се готов да бъда служебен премиер, защото доста по-добре от много хора виждам реалистично болестите на българската икономика, социална система и на цялото общество", отсече Иванов, цитиран от БТА.
Той допълни, че е бил от хората, които още при тройната коалиция са отбелязали началото на кризата.
Димитър Иванов поясни, че ще приеме среща с държавния глава, но още не е получил покана за такава. Няма да влизам в президентството "през прозореца, а само през парадния вход", заяви той.
Според него трябва да се уважат исканията на протестиращите в социално икономически план. Той изтъкна, че страната е на ръба на моралното отчаяние.
Страната е изправена пред съдбоносни решения, те не зависят от служебното правителство за два месеца, но за тези два месеца окончателно ли да руинираме България, коментира икономистът по време на срещата.
Иванов е изпратил до президентството негово виждане за характера, типа и функциите на служебното правителство - какъв тип служебно правителство трябва да се изгради в момент, "в който България се намира справедливо в социален пожар".
Според него първа и основна задача на бъдещото служебно правителство е да започне незабавно ефективен диалог с всички социално протестиращи, за да се избистрят техните краткосрочни и средносрочни искания. Има редица искания, които още на този етап могат да бъдат решени, посочи Иванов.
Според него приоритети на служебното правителство трябва да бъдат и консенсусна антикризисна програма, както и социални мерки в рамките на настоящия бюджет.
Няма съмнение, че икономическата, финансовата и социалната ситуация, в която се намират и протестиращите, и тези, които не протестират, няма кой да я спре.
„Няма политики, няма инвестиции, няма политика на създаване на нови работни места“, смята Димитър Иванов.
Още в самото начало на срещата беше обявено, че тя е организирана от няколко граждански сдружения за представяне на кандидатурата на проф.д-р Димитър Иванов за служебен премиер.
Сред организаторите на срещата бяха цитирани гражданска инициатива "Свободни, можещи и силни", Федерация на свободните граждани, сдружение "Рила", както и подкрепата от сдружение "Национална инициатива за социална солидарност" и други организации.
Сред присъствалите бяха синдикалисти, експерти, журналисти, лекари, представители на протестиращи групи.
Лансирането на Иванов като граждански кандидат беше аргументирано с това, че той е равноотдалечен от политическите партии и гражданските движения, че е независима личност и макроикономист, който би могъл да направи пълна "снимка" на финансовото състояние на държавата и да даде фундамент на следващото правителство.
Сред изказалите се в подкрепа на лансирането на Димитър Иванов за служебен премиер бяха Жорж Ганчев и физикът Лъчезар Аврамов.
Иванов заяви, че е готов с всичко да помогне на страната си, както и досега го е правил, без значение на функциите, в които може или няма да бъде облечен.

www.dnes.bg/


Тагове:   среща,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020229
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779