Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 19:13 - Половин милион долара изхарчени за провалена ВиК-концесия в Плевен
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 17.05.2013 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Половин милион долара изхарчени за провалена ВиК-концесия в Плевен Заради законови неуредици и мнение, че това е синоним на кражба, водата няма да се даде на частник 13:36 | 17.05.2013 
image

Водата в Плевенска област няма да се дава на концесия, стана ясно по време на воден форум за навлизането на частни инвеститори в сектора. Причината е наложилото се мнение, че думата концесия е синоним на кражба, а навлизането на частни капитали ще доведе до вдигане на цената на услугата и съкращения в местното ВиК-дружество, е мнението на Световната банка, която подготвяше концесионната процедура.

 Мотивът да се откажем бяха неприетите промени в Закона за водите и не изготвения проект за устав на бъдещето дружество от страна на водната асоциация, коментира Дарин Ангелов, председател на Общинския съвет в Плевен пред Mediapool.

 Половин милион долара за документация

 Около половин милион долара е струвало на държавата изготвянето на анализите и документацията за концесионната процедура за Плевенска област от страна на Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Това съобщи Ивайло Колев, който е ръководител на проекта.

 Плевен беше избран за пилотен проект след анализ на шест най-подходящи ВиК-оператора и къса листа от три дружества. Другите две бяха водните оператори в Пловдив и Добрич. Плановете на Министерството на регионалното развитие бяха, ако плевенският модел бъде успешен, той да се приложи и в други области на страната.

 Направените технически анализи показаха, че са необходими близо 400 млн. лв. инвестиции във водната инфраструктура в региона. Вложенията от частния партньор трябваше да са в размер на около 280 млн. лв. Останалите средства трябва да дойдат като грант от десетте общини, които щяха да участват и държавата.

 Във ВиК-сектора в Плевен не са правени инвестиции през последните 50 години, освен аварийни ремонти. Средства от държавния бюджет не могат да бъдат насочени във ВиК-мрежата на Плевен и това е причината да се търси финансиране по линия на еврофондовете и публично-частно партньорство, каза през април 2012 г. тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова в присъствието на тогавашния председател на Народното събрание Цецка Цачева.

 На режим на водата в Плевенско през лятото са около 20 населени места, като в 18 от тях има отклонения от качеството на водата. В Плевенска област няма достатъчно питейни води и половината от водоснабдяването се осъществява чрез ВиК-Ловеч. Половината от населението няма канализация. Едва 40% от живеещите в Плевенско имат достъп до пречиствателни станции.

 Въпреки че Павлова твърдеше, че проучване показало, че населението подкрепяло водната концесия, реалността я опровергава. На два пъти общинският съвет на Плевен, който се доминира от ГЕРБ, не даде мандат на кмета, който също е от ГЕРБ, да започне процедура по отдаване на концесия.

 Според Ивайло Колев не е имало противоречие с местната власт по отношение на целта – намаляване на загубите, които в момента са над 55% и начина им на постигането. “Основният проблем беше разбирането на общинските съвети какво води частното участие”, каза Колев. По думите му наложило се е мнението, че даването на услугата на концесия е равносилно на крадене, вдигане на цени и уволняване на персонал.

 Председателят на общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов потвърди, че действително е имало сигнали, че ще бъде съкратен половината персонал на ВиК-дружеството. При тази безработица, която е в момента, нямаше как да го позволим, каза Ангелов. Според него те не са се отказали напълно от идеята за концесията на водата.

 След два неуспешни опита и при наличие на същия кмет и общински съвет, които са от една и съща политическа партия, е безсмислено да правим трети опит, каза Ивайло Колев.

 Само София с водна концесия

 Така към момента само София има водна концесия. Натрупаният опит не е еднозначен и обществото не е доволно от концесионера “Софийска вода”. Причината е, че не бяха изпълнени поети ангажименти през 2000 г. Едно от тях беше, че през 2007 г. престижните квартали Бояна, Драгалевци и Симеоново ще имат канализация, което не се е случило и до днес и няма яснота кога изобщо ще стане.

 Останалата ВиК-мрежа в страната се стопанисва от общински и държавни дружества, или собствеността им е смесена.

 “Не мисля, че концесионният модел е умрял, но определено трябва да се развива”, смята Ивайло Колев.

 В момента в Добрич чрез договор за управление частно дружество ще поеме инвестицията от 120 млн. лв. във водната инфраструктура в областта, каза Малина Крумова. По думите й, ако моделът е успешен, той ще бъде пренесен и в други райони след 2014 г.

 Шампиони по загуба на вода

 България остава лидер в Европа по загуби на вода с над 50 на сто, като рекордьор е Добрич с над 80%, сочи проучване на Световната банка. Дори в Румъния са малко по-добре от нас, но там има активно инвестиране в мрежата не само по линия на европейските фондове, но и от страна на Европейската инвестиционна банка.

В трите най-големи града на Кипър загубите на питейна вода са към 20%, а в Лисабон са сведени до 9%.


www.mediapool.bg


Тагове:   вода,


Гласувай:
4



1. olivie - ???
17.05.2013 19:24
И коя малоумна калинка ще понесе отговорността сега за загубата на 0.5 млн? Ако приемете концесиите във водния сектор, зачерквате европейските програми за сектора, компренде! Идиотоподобни малоумници такива!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021916
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779