Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 09:25 - Facebook разкри как следи потребителите!
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 5018 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Facebook разкри как следи потребителите! от Любослав, на 18/03/2013  

В поредица от интервюта говорители на Facebook най-сетне разкриха дългоочаквани подробности за това как следят своите потребители и какво знаят за тях. Разкритията са меко казано смущаващи.

Говорители на гиганта на социалните мрежи признават в интервюта с USAToday, че Facebook пази данните за всяка една страница, която всеки от 800-те милиона регистрирани потребители е посетил в последните 90 дни. Facebook успява да проследи какво правят нерегистрирани потребители след като отворят дори само една страница, свързана с Facebook.

Комисията за защита на данните на Ирландия, обвини Facebook, че пази данни за нерегистрирани потребители. Обвинението бе отхвърлено от говорителя на компанията Андрю Нойс.

Но наскро Нойс, както и Бари Шнит, също говорител на Facebook, Грег Щефаник, мениджър и други служители на компанията разкриха колко дълбоко Facebook следи всички. Както се смяташе и преди, социалната медия използва кукита (cookies), за да следи всеки, който отвори поне веднъж страница с домейн facebook.com.

image

“След това всеки път, когато посетите страница, на която има Like бутон или друг плъгин за Facebook, cookie-то изпраща информация за датата, времето и адреса, на който сте кликнали. Записват се също характеристиките на компютъра ви, браузъра ви, IP адреса ви, резолюцията на екрана и операционната система. Създава се списък с всички страници, които сте посетили през последните 90 дни, който се осъвременява в реално време”, разкриват те.

Това означава, че Facebook може да разбере кой какви страници отваря дори след като излезе от профила си, но един от говорителите заявява, че “това не може да се прави без някакво позволение”.

Идеята, че можем просто да се доверим на Facebook с всичките си данни е малко наивна, особено като се има предвид отношението на компанията към личната информация. В момента социалният гигант се разследва от Федералната търговска комисия на САЩ заради употребата на кукита, очаква се да бъде нападнат и от Сената.

“Никоя компания не бива да следи своите потребители без тяхното знание или съгласие, особено компания с 800 милиона потребители и огромно количество лична информация”, каза Джей Рокфелер, председател на Комитета по търговия, наука и транспорт.

Трудно е да избягаш от Facebook, дори и да не си регистриран потребител. Линкове към страници в сайта са навсякъде, а Like бутоните са толкова разпространени, че няма как да ги избегнем без да се откажем от интернет изцяло.

Съществуват инструменти, с които можете да се спасите от наблюдението на Facebook. Това са Priv3, Ghostery, Adblock Plus и подобни, но повечето потребители не знаят за тях или не ги ползват. Много хора просто не смятат, че е проблем някой да има достъп до цялата тази информация.

image
Тези разкрития ни карат да си зададем един логичен въпрос. Колко още могат да изтърпят потребителите преди да се осъзнаят? Facebook работи с идеята, че всичко ще му се размине и за момента изглежда е така. На повечето потребители не им пука достатъчно. Не бива да забравяме емблематичното изказване на Mark Zuckerberg, създателя на Facebook, направено в първите години на сайта: “They trust me. Dumb fucks.” (“Доверяват ми се. Тъпаци.”)

Вие бихте ли могли да се откажете от Facebook? Споделете в коментарите!

359.bg/facebook-razkri-kak-sledi-prorebitelite/


Тагове:   информация,


Гласувай:
9



1. tikoev - Как и какво да споделим като в края и ...
24.05.2013 09:37
Как и какво да споделим като в края и на този постинга има едно "LIKE" - че....:)))))
цитирай
2. анонимен - Щом е безплатно, значи има номер. ...
24.05.2013 09:56
Щом е безплатно, значи има номер.:)
цитирай
3. dinkov - Динков
24.05.2013 18:15
Като чуя безплатно и почвам да се смея :)))
Ицко
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Да, бих могла, вече си изтрих нет...
24.05.2013 21:15
Да, бих могла, вече си изтрих нетлога. Аз почти не влизам във фейса,в месеца два-три пъти. Писна ми да гледам само снимки. В блога си е друго, има текстове към тях, а както и много сериозни постинги.Кликвам на Like под някои постинги, за да им пратя на приятелите от фейса нещо наистина стойностно.
цитирай
5. barrybarovec - Доста глупава статия. Върви на i...
25.05.2013 00:28
Доста глупава статия. Върви на ip-check.info и направи теста за да видиш каква информация получава ВСЯКА уеб страница в Интернет, която посетиш (а не само ФБ!). След като се появят резултатите от теста, обърни внимание какво пише най-отдолу:
"Any arbitrary web page may get all the data you see on this page from your browser".
Гугъл (google.com) събират много повече лична информация, между другото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021383
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779