Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 23:04 - Синдикалист и политик / Позиция изявяват без предварителното мнение на членовете да притежават
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2209 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.07.2013 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КТ "Подкрепа": Или Велико Народно Събрание, или национална стачка България, 07.07.2013 11:12Автор: btvnews.bg

Синдикатът прие позиция във връзка с напрегнатата обстановка в страната

  • image Снимка: архив БГНЕС

Президентът да отправи искане до 42-то Народно събрание за свикване на Велико Народно събрание. Такова искане отправя Конфедеративния съвет на КТ "Подкрепа" в своя позиция, приета във връзка с напрегнатата обстановка в страната.

„България се нуждае от спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата. В противен случай, ако политическите сили нв 42-рото Народно събрание не предложат разумно решение, Конфедерация на труда „Подкрепа”, за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка”, се казва в позицията.

Според синдиката Народното събрание е задължено да проведе този дебат и да се произнесе с гласуване. След това ясно ще се видят аргументите на решаващите фактори от задкулисието, които не желаят да се променя политическото статукво.

От „Подкрепа” допълват, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание, който не е отменен. В този закон пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50, което е едно от основните искания на протестиращите. В същия закон е залегнало правото, че Инициативен комитет от 500 човека могат да издигнат независим депутат – също искане на протестиращите. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница /машинно и/или електронно гласуване/. Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс, казват от синдиката.

В становището се заявява, че са смехотворни аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители и т.н.

Конфедеративният съвет на синдиката смята да изложи аргументите си за свикване на ВНС в отделно открито писмо до президента и до нацията.
btvnews.bg/


07.07.2013 12:26

КТ "Подкрепа" иска ВНС и плаши със стачка
Според синдиката България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза , която неминуемо поражда и социална такава image Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев

България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава. Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание.

С тези думи започва декларация на Конфедералния съвет на КТ "Подкрепа", подписана от президента Константин Тренчев, във връзка със ситуацията в страната.

След подробен анализ на обстановката у нас от февруарските събития до настоящия момент, КТ "Подкрепа" констатира:

"Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население. Намираме, че именно те (политиците) са основните причинители на нестабилност, противопоставяне на обществени групи, на чувството на безизходица, омерзение и гняв у сънародниците ни" заявяват от "Подкрепа".

"Доверието в институциите е под елементарния минимум. Междувременно държавата деградира с бързи темпове. Администрацията е парализирана и почти не функционира. Свидетели сме на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи, демографска катастрофа, и не на последно място - подхранвано от политиците етническо напрежение, което отделни политици тласкат към етнически конфликт", смятат от синдиката.

Според "Подкрепа" няма ясни визии за развитието не само на държавата, а и на отделни нейни ключови сектори, като енергетиката, която е в колапс и без бързи и решителни мерки ще се задълбочи и ще повлече надолу остатъците от икономиката, която едва функционира.

Бъдещето на здравеопазването е също под съмнение. Трябва да се прави бюджет, защото без такъв не е възможно да функционира държавата. В критичен период на договаряне сме за европейските фондове. Част от обществото основателно иска оставка и предсрочни избори. Друга част от обществото е на противоположно мнение.

Нашето дълбоко убеждение е, че целият преход бе опорочен и извратен като процес, поради настоящата Конституция, която бе резултат от едни дълбоко нечестни избори, вътрешни предателства и задкулисни съглашателства на част от тогавашните лидери на СДС през 1990 г.Този документ заложи в себе си напрежение между институциите, политизира и направи зависима съдебната система и въпреки че той е тълкуван над 70 пъти и ремонтиран 4 пъти за 15 години, което е безспорно доказателство за неговата неяснота и двусмисленост, продължава да пречи на съвременна България да изгради устойчива и адекватна за нея управленска формула за една съвременна европейска държава., отбелязва "Подкрепа".

Според синдиката основен недостатък на Конституцията е пълната липса на държавническа концепция. Освен това тя противоречала на основни принципи, правила и норми, залегнали в основата на европейски документи и Лисабонския договор, който регламентира механизмите на функциониране на ЕС, част от който е и България.

Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" настоява държавният глава да упражни правомощията си за свикване на Велико Народно събрание. Задължава Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа", в режим на консултации с всички членове на Конфедерацията, да подготви пакет от конкретни предложения. Възлага на Изпълнителния съвет на "Подкрепа" да проведе консултации с широк кръг автентични граждански организации, споделящи идеята, че България се нуждае от потребността за спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата.

"Предупреждаваме българските институции във възможно кратък срок да разгледат и се съобразят с тези наши искания. В противен случай, ако партиите, представени в 42-то НС не предложат разумно решение, "Подкрепа", за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка", заявяват в декларацията.
www.vesti.bg/



image
Мутафчиев се скара на Тренчев, че се бърка в политиката „Право на синдикатите е да защитават социалния интерес“ 8 юли 2013 22:40  
image Депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Снимка: Булфото, архив

Депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев реагира остро на ултиматума на лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, който вчера заплаши, че или ще бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията, или ще има национална стачка.

„Синдикатите трябва да са по-предпазливи по отношение на политиката“, заяви днес в Пловдив социалистът, цитиран от „Фокус“.

Според него, когато става дума за синдикален интерес на българските работници, за икономическото развитие на страната, право на профсъюзите е с участие в тристранния съвет да изразят позициите си.


„Тяхно право е да защитават синдикалните интереси чрез стачки, но не и да се поставят политически въпроси“, смята депутатът.

Според него, след като става въпрос за свикване на Велико народно събрание с цел промяна на управленческата система на страната, това минава границата на нормалния диалог.

Мутафчиев риторично попита какво точно трябва да реши Великото народно събрание и кой ще участва в него.

Според него единственото добро, което може да направи сега Велико народно събрание, е че ще бъде намален броят на депутатите.

„Трябва да се създаде стабилност на държавата. А вместо това имаме изказването на президента Росен Плевнелиев от петък, който говори за разделение на обществото, а в същото това време поставя разделителна линия сам. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, да бъде основата на стабилността на държавата, а не да изпада в конфликти с отделни личности, които не се харесват на обществото, каза Мутафчиев.
www.dnes.bg/


Тагове:   спорове,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019398
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779