Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 23:32 - Поскъпването на водата – плавно или шоково, е неизбежно - BG
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2010 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.10.2013 23:35


Заради отлаганата от години, но изисквана от Брюксел, ВиК-реформа Поскъпването на водата – плавно или шоково, е неизбежно Парламентът бави промените в Закона за водите и подлага на риск усвояването на милиарди евро за сектора 16:43 | 22.10.2013 | 371 прочитания | Лили Границка
image

Провеждането на отлаганата от 2009 г. реформа във водния отрасъл неминуемо ще доведе до повишаване на цената на услугата по водоснабдяване и отвеждане на отпадните води като от Световната банка и регионалното министерство твърдят, че поскъпването на водата ще е плавно, а според кметовете – ще е шоково. Това стана ясно при публичното обсъждане на стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията във вторник. Документът е изработен от Световната банка в рамките на европейски проект за ВиК-отрасъла, финансиран с 16 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Между 30 и 40% ще поскъпне водата в следващите 10 години, ако бъде направена реформата във водния сектор и се инвестират необходимите 12.2 млрд. лв., каза зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, който отговаря за отрасъла.

Стратегията предвижда увеличаването на цената на водата да става постепенно, каза Ивайло Колев от Световната банка. Той отказа да уточни с колко и как ще стане поскъпването с аргумента да четем документа, който е публикуван на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие, но се оказа, че точно във вторник до нея няма достъп.

Ако готвените промени в Закона за водите бъдат приети и той заработи, ни очаква шоково поскъпване на цената на водата, като в някои региони то може да достигне до 70%, каза зам.-кметът на Търговище Диян Дечев. Той допълни, че голяма част от местната власт не е убедена, че предложените промени в закона ще доведат до подобряване на положението във ВиК-сектора.

Ако готвените промени се случат, цената на водата ще скочи в пъти спрямо сега, прогнозира зам.-кметът на Сапарева баня Васил Маргин. Той предупреди, че към реформата в сектора трябва да се подходи много внимателно, за да не се получи ефектът от сметките за ток и хората да излязат на протести.

Бойкот на водната реформа

В същото време стана ясно, че неслучващата се водна реформа заплашва усвояването на милиарди евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз за сектора. След натиск от Брюксел Законът за водите беше променен още през 2009 г. от тройната коалиция, но не беше направено нищо по времето на ГЕРБ за прилагането му в практика. Отново под натиска на Европейската комисия през юли пак се внесоха спешни промени, които предвиждат собствеността на ВиК-мрежата да се прехвърли от водните дружествата на държавата и общините, най-после да се създадат водни асоциации, с които ВиК-операторите да сключат договори за управление.

Въпреки че промените минаха бързо на първо и второ четене през ресорните парламентарни комисии, те все още не са внесени за приемане от парламента.

"И аз питам непрекъснато ръководството на БСП, защо не се внася законопроекта за разглеждане в пленарна зала, но отговор не получавам", каза пред Mediapool депутатът от БСП Страхил Ангелов, който има активна позиция по проблема. Зам.-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" и шеф на комисията по регионална политика Димчо Михалевски не беше открит за коментар.

"Неприлагането на Закона за водите е една червена лампичка, която свети в Европейската комисия и в Световната банка", каза Ивайло Колев от финансовата институция. По думите му промените в закона са наложителни, за да се реши проблемът със собствеността и управлението на ВиК-мрежата.

Неприемането на промените в Закона за водите става основно заради съпротивата на част от местната власт и по-специално малките общини. За да минат поправките, новата тройна коалиция реши да изостави идеята за окрупняване на бранша и така 52-те ВиК-дружества засега остават. По времето на ГЕРБ се предлагаше те да станат 28. Консолидация на ВиК- сектора препоръчва и Световната банка. Аргументът им е, че така се печели от мащаба и се управляват по-ефективно компаниите. Като пример бяха посочени "Софийска вода" и ВиК дружествата в Пловдив и Бургас.

Инвестиции от 12.2 млрд. лв. за десет години

Необходимите инвестиции във ВиК сектора възлизат на 12.2 млрд. лв. в периода 2014-2023 г., сочи стратегията за отрасъла.

От тях 5 млрд. лв. са за водоснабдяване, 4.4 млрд. лв. за отвеждане на отпадъчните води и 2.8 млрд. лв. за пречистване на отпадъчните води.

Средствата от европейските фондове ще са достатъчни да покрият от 30 до 40% от общия обем капиталови разходи във ВиК отрасъла, посочи Ивайло Колев. По думите му останалите средства ще дойдат от повишените тарифи на водата, както и от държавата, която трябва да извади около 1.3 млрд. лв. капиталова субсидия за сектора в следващите 10 години.

Средствата от еврофондовете за сектора са допълващи, като основното финансиране ще дойде от повишаването на цената на водата, като тарифите трябва да останат социално поносими, така че да не застрашават потреблението, каза Малина Крумова, ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда".

Недостигът на средства ще се осигурява и чрез заеми, които ВиК-дружествата ще могат да теглят след като бъдат направени промените в Закона за водите. Според Колев ВиК-операторите ще могат да теглят кредити за да инвестират в мрежата на базата на дългосрочните договори, които ще имат с водните асоциации.

Водни помощи от 10 млн. лв. годишно за сметките на бедните

Заради поскъпването на цената на водата стратегия за ВиК сектора предвиждат помощи за най-бедните домакинства. Сметките показват, че за целта държавата годишно ще трябва да дава около 10 млн. лв., каза Ивайло Колев. По думите му ще се подпомагат хората, чиито сметки на вода са по-високи от 4% от техния месечен доход.

Моделът, по който ще става подпомагането на бедните, трябва да бъде предложен от Министерството на труда и социалната политика, уточни зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

В момента границата на поносимост на водната услуга предвижда 4% от средния доход за региона на едно домакинства да отиват за сметката за вода. Изчисленията на Световната банка обаче показвали, че за около 12-13% от най-бедното население в различни региони на страната този процент ще надвиши 10 и дори 15 на сто.

www.mediapool.bg/poskapvaneto-na-vodata-plavno-ili-shokovo-e-neizbezhno

Водата бавно ще поскъпва Държавата ще подпомага сметките за ВиК услуги за социално слабите Калина Горанова image image

"ДКЕВР играе социална роля, а нейната роля не е такава", заяви зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев
 

© Мария Съботинова   С 30 - 40% ще се увеличи цената на водата в следващите 10 години заради инвестициите, които трябва да бъдат направени във ВиК системите на страната. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на публичното обсъждане на новата Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията. Документът предвижда държавно подпомагане на сметките за вода на социално слабите семейства.
 
Стратегията е изготвена от Министерство на регионалното развитие (МРР) съвместно със Световната банка и има за цел да начертае основните цели за постигане в сектора. Като се има предвид, че капиталовите инвестиции във ВиК имат дълъг живот, оценката на необходимите разходи и стратегическия финансов план са разработени за срок от 25 години.   

Според направените изчисления необходимите средства за инвестиции в сектора за периода 2014 - 2023 г. са 12.2 млрд. лв. Или това е сумата, необходима, за да се поставят системите в съответствие с европейските директиви. От тях 5 млрд. лв. са за водоснабдяване, което включва добиване на водата, пречистването й, преноса по мрежата и последващото й разпределение. Други 4.4 млрд. лв. ще трябват за отвеждането на отпадните води, а 2.8 млрд. лв. - за тяхното последващо пречистване.

Много за инвестиране
Средствата по еврофондовете ще стигнат да се покрият едва 30 - 40% от сумата. Останалото ще трябва да се финансира по два други канала - от държавата и от приходите на ВиК дружествата. "За следващите 10 години държавата ще трябва да предвиди около 1.3 млрд. лв. капиталови трансфери за водния сектор", заяви Ивайло Колев от Световната банка. Сега държавата прибира 80% от печалбата на ВиК компаниите си и те нямат възможност да инвестират. Предложението на МРР е този процент да бъде намален на 50, като това предстои да бъде обсъдено с финансовото ведомство. Ще трябва да бъде подобрена и ефективността на ВиК дружествата, за да не се наливат средства в зле работещи дружества, а и те да могат по-лесно да ползват банкови заеми.

Основна част от финансирането на ВиК системите обаче идва през цената на водата. "Ръстът на цените не е цел на стратегията, а единствена възможност да се финансира този отрасъл", коментира Ивайло Колев. На европейските пари трябва да се гледа като на допълващи, коментира и Малина Крумова, ръководител на управляващия орган към оперативна програма "Околна среда". Нещо повече - за оперирането и поддържането на новите активи, построени с европари също са необходими средства. Нарастването на цената трябва да стане плавно, като стратегията предвижда помощи за социално слабите.

Водни помощи
Изчисленията в документа показват, че за следващите 25 години ще са необходими около 300 млн. лв., или приблизително по 11 млн. лв. на година, за подпомагане на сметките за ВиК услуги на социално слаби домакинства. "По закон сега границата на поносимост на водната услуга предвижда 4% от средния доход за региона на едно домакинство да отиват за сметката за вода. Това обаче означава, че за 10 - 20 - 30% от най-бедното население тази сметка като процент може да надвиши 10 и дори 15 на сто. Ако за определен регион се знае, че 4% се равняват на 16 лева, когато сметката за вода надвиши тази сума, разликата се поема от системата за социално подпомагане", обясни той. "Очакваме колегите от социалното министерството да ни предложат конкретен механизъм, защото те се занимават с този тип помощи, предоставили сме им нашите сметки, каза Симидчиев, като допълни, че сега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране играе социална роля, което принципно не трябва да е така.

Сметките и кръчмарят
Предложената водна стратегия трябва да получи одобрение от Министерския съвет. Едновременно с това, за да започне да се изпълнява на практика, ще са необходими и някои законови изменения. До момента всички промени, свързани с промени на водната реалност (под формата на Закон за водите) все са на крачка от второ гласуване в зала в парламента, но никога не се финализират окончателно. Промените, предложени по време на управлението на ГЕРБ, които предвиждаха окрупняване на ВиК операторите от 52 на 28, след голям отпор от страна на общините стигнаха до второ гласуване в зала, но правителството падна преди окончателното приемане на законите. Така сега вместо 28 регионални плана за конкретни инвестиции по региони се правят 52, а системата остана раздробена. На свой ред новото правителство предприе ново "спешно" прекрояване на Закона за водите, което да реши проблема със собствеността на активите. Това се наложи, тъй като ЕК съобщи, че вече няма да признава разходите за ДДС на бенефициентите в лицето на общините, изграждащи пречиствателни станции, тъй като те не са собственици на активите. Промените все още не са преминали окончателното им гласуване в зала въпреки тяхната спешност.
С една дума - силното политизиране на водния сектор и неговият социален облик винаги са пречили на развитието му.

www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/10/22/2166480_vodata_bavno_shte_poskupva/


С около 30 - 40% ще се повиши цената на водата до десет години От 2015 г. трябва да започне отпускането на "водна помощ" за бедните домакинства

С около 30 - 40% ще се повиши цената на водата до десет години, заради инвестициите, които трябва да бъдат направени във ВиК инфраструктурата. Това стана ясно на дискусия за Стратегията за водния сектор, в която са разработени различни сценарии за модернизиране на съоръженията за срок от 25 г., като основно се залага на евросредствата. 

Стратегията предвижда най-бедните домакинства да бъдат подпомагани заради очакваното повишение на цените на водата, каза заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, цитиран от БТА. За целта годишно ще са нужни около 18-20 млн. лева, което най-късно трябва да бъде заложено от 2015 г.

Очакваме колегите от социалното министерството да ни предложат конкретен механизъм, защото те се занимават с този тип помощи, предоставили сме им нашите сметки, каза Сидимчиев. Той добави, че съществуват известни резерви за това как точно ще се администрира този процес.

По закон сега границата на поносимост на водната услуга предвижда 4% от средния доход за региона на едно домакинство да отиват за сметката за вода. Това обаче означава, че за десет - двадесет - тридесет процента от най-бедното население, тази сметка като процент може да надвиши 10 и дори 15 на сто, изчисли заместник-министрът.

Той даде примерен модел как точно ще действа "водната помощ" за тези домакинства - ако за определен регион се знае, че 4% се равняват на 16 лева, когато сметката за вода надвиши тази сума, разликата се поема от системата за социално подпомагане.

Симидчиев каза още, че средно повишението на цената на водата ще е около 30 - 40 процента до десет години.

Стратегията предвижда максимално усвояване на европейските средства за сектора, повишаване на ефективността на ВиК дружествата, което ще им позволи достъп до кредитния пазар, повишаване на цените на услугата постепенно във времето.

Освен тези мерки, ще е нужна и държавна субсидия под формата на капиталови трансфери, като последната годишна сума беше между 100 и 200 млн.лева, допълни заместник-министърът.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова
www.investor.bg/evroproekti/264/a/s-okolo-30-40-shte-se-povishi-cenata-na-vodata-do-deset-godini


Тагове:   вода,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012443
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779