Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2015 19:15 - Патронен празник и 79 години от основаването си чества СА „Д.А.Ценов” Свищов
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 2769 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 11.11.2015 19:17


Патронен празник и 79 години
от основаването си чества
Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” Свищов
image

С тържествена церемония пред паметника на Димитър Апостолов Ценов започна патронния празник в Стопанска академия. Денят, в който е открито Висшето училище в Свищов – 8 ноември, е повод всяка година академичната общност да отдава почит на своя патрон и да се прекланя пред делото на Дарителя. На този ден през 1936 г. Цар Борис III в присъствието на представители на правителството и много граждани, прочита Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. Вече 79 години денят на откриването на Свищовската Алма матер е празник не само за академичната общност, но и за всички жители на крайдунавския град, защото с щедрото си дарение през 1912 г. Димитър Ценов променя коренно облика на града, оформяйки го завинаги като университетски град. 

„Димитър Ценов е пример за нас как да живеем и работим като професионалисти, на кои ценности да бъдем верни, какви качества да притежаваме ако искаме да следваме неговия пример. Да бъдем аристократи по нрав, крайно коректни, но недопускащи отстъпления от това, което смятаме за право, да отстояваме с неотслабваща воля, постоянство и упоритост своите убеждения”, каза в празничното си слово ректорът на Стопанска академия проф. д-р Иван Върбанов. Пред присъстващите студенти, преподаватели и служители, той подчерта, че този патронен празник е особено специален, защото се отбелязва в година на коренни промени в Свищовската академия. Освен за живота и дейността на Дарителя, в словото си ректорът припомни и приноса на изпълнителите на завещанието и основатели на Висшето училище, които по думите му „внушават на всички поколения свои следовници, че това уникално средище на стопанските науки има здрави темели и непоклатим корпус”. Настоящите преподаватели, студенти и служители на Академията проф. Върбанов определи като избраните от съдбата днес да бъдат поредните изпълнители на завещанието, на които се падна тежкия жребий да хвърлят мостове от миналото към бъдещето и да възстановяват мостовете помежду си. „Призовавам Ви, в името на Ценов, в името на неговия завет, в името на първостроителите и предишните поколения, в името на всеки един от нас и на всички нас, да приемем като категорически императив, като наш неотменим нравствен дълг изпълнението на завещанието, да проумеем, че сме обречени само заедно да успеем! Нека вървим уверено по пътя на единението към все по-щастливи бъднини!”, каза ректорът пред паметника на Дарителя. Проф. Върбанов честити патронния празник и призова всички присъстващи да се хванат заедно за ръце в знак на това, че са готови с непоколебима решителност заедно да възродят свидната рожба на Дарителя – Свищовската Алма матер. image

Ректорът и придружаващите го декани, ръководители на катедри и председателят на Студентски съвет заедно с вдигнати ръце пожелаха „Да живее Академията!”.  Присъстващите на тържествена церемония студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия, представители на Търговската гимназия и архиерейският наместник на Свищовска духовна околия участваха в шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. 

Шествието премина от сградата на Ректората през централния площад „Алеко”, градската градина, покрай Първо българско читалище до манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където е погребан Димитър Ценов.  Архиерейският наместник Руслан Личев в съслужение със свещеник Антон Григоров отслужи панихида и заупокойна молитва.

svishtov-news.com/index.php/news/556-akademia_praznik.html


Тагове:   академия,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Полезен постинг!
12.11.2015 14:16
Полезен постинг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3020981
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779