Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 07:32 - Народна власт + Демокрация = Приватизация - т.е. Абсолютна Девалвация
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2009 22:59


Световната банка и "Фрийдъм хаус" за България: Управлението е сред най-слабите, демокрацията не е необратима От Дневник image

image

image

Според доклад на Световната банка: Черна гора изпреварва България по върховенство на закона

"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България не е необратима

Новият шеф на градския съд беше избран по план

Държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Това са двата основни извода от публикуваните в един ден в сряда доклади на Световната банка (СБ) и базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

"Фрийдъм хаус" отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за състоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите.

В годишния си доклад "Страни в преход" експертите на Световната банка заключават, че през 2008 г. България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години. По качество на държавното управление и контрола върху корупцията страната е сравнима с европейските държави извън ЕС, като по върховенство на закона е зад Черна гора, посочва докладът.

Двата анализа бяха огласени в деня, в който с особен интерес се следеше изборът във Висшия съдебен съвет на нов председател на ключовия за т.нар. знакови дела Софийски градски съд. "Искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че ние можем да сме обективни", обяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, допълвайки, че в системата кадрува приятелски кръг, а не Висшият съдебен съвет.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022121
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779