Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 22:09 - МРЗ за страната - Министър Тотю Младенов
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2009 22:15


Политика
  Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата   24.08.2009 14:00     Така се вдига делът на сивия сектор, отсече той  
image

Снимка: БГНЕС

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

 



Тагове:   МРЗ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019547
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779