Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 09:06 - Заплати и пенсии - BG
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 1318 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2009 09:08


Искри в кабинета заради заплати и пенсии image От Стефан Антонов, Мишел Гутсузян Всички статии на автора Последна промяна в 20:38 на 24 авг 2009, 21670 прочитания, 82 коментара image

Тотю Младенов

image

image

Дянков: Започва цялостна реформа на администрацията

Предложенията на финансовото министерство за по-сериозно затягане на коланите в политиката по доходите заради кризата предизвикаха първите искри в правителството. Социалният министър Тотю Младенов оспори замразяването на минималната работна заплата и минималната и социалната пенсия, планирано в средносрочната фискална рамка за периода 2010 - 2013 г., която е подготвена от финансовото министерство. Работодателските организации в тристранния съвет вчера подкрепиха плановете на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, а синдикатите - позицията на социалния.

Премиерът Бойко Борисов не откри разминаване между Дянков и Младенов с обяснението, че е нормално социалният министър да иска вдигане на пенсии и заплати, иначе какъв социален министър щял да бъде. "В същото време, мислейки реалистично, финансовият министър вижда, че това сега няма как да се случи", добави Борисов. На заседанието си в сряда правителството ще приеме окончателния вариант на рамката.

В документа е заложено доходите в бюджетната сфера през 2010 г. да се запазят на нивото от 2009, а за следващите години средствата за заплати ще растат пропорционално на брутния вътрешен продукт, тоест се обвързват с икономическия ръст. За догодина се предвижда и замразяване на пенсиите, които през тази година се увеличиха с 19.7% и са сред малкото разходни пера, които кабинетът "Борисов" обеща да не орязва въпреки назряващия дефицит, наследен от предишното правителство. Управляващите обаче предвиждат намаление на обезщетенията за безработица с малко над 10%, като новите граници стават 110 - 220 лв. при сегашни 120 - 256 лв.

Министерството на труда и социалната политика не подкрепя политиката по доходите, заяви ресорният министър Тотю Младенов. Задържането на минималната заплата (240 лв.) за страната след 2010 г. е неоснователно и ще доведе до увеличаване на сивия сектор, тъй като много работодатели ще започнат да осигуряват служителите си върху минималните доходи, каза той. Друг риск според Младенов е, че няма да се увеличават минималните осигурителни прагове и така ще намалеят приходите на Националния осигурителен институт, от които се изплащат пенсии, помощи и обезщетения. По данни на социалното министерство през 2010 г. линията на бедността ще достигне 216 лв., а след като платят осигуровки и данъци, получаващите минимални заплати ще разполагат с едва 190 лв. "Това поставя под съмнение и адекватността на обвързаните с минималния доход помощи за майките студентки, децата с увреждания и редица други обезщетения", коментира Младенов.

Според него замразяването на работната заплата в бюджетната сфера ще доведе до спад на доходите, обратно на обещаното от ГЕРБ повишаване на доходите в предизборната й програма. Финансовият министър Симеон Дянков обаче контрира, че реално доходите ще се запазят заради дефлацията от последните месеци, която ще продължи още няколко месеца. Според Дянков всички обещания от програмата на ГЕРБ ще се спазят, включително увеличение на вдовишката пенсия и добавки за най-възрастните пенсионери.

В момента разходите за заплати в бюджетния сектор са 36.2% от БВП, което е едно от най-ниските нива в ЕС, каза заместникът на Тотю Младенов Христина Митрева. Социалното министерство ще предложи допълнителен анализ на политиката по доходите, както и минималната заплата и социалните плащания да се индексират с ръста на инфлацията.

Ведомството оспорва и замразяването на пенсиите за догодина, както и промяната в механизма за осъвременяването им за 2011 - 2013 г. Според социалния министър заложеното в макрорамката на бюджета замразяване на минималната пенсия и на тази за старост до 2013 г. "ще има изключително силно негативно въздействие върху най-уязвимите пенсионери. Не подкрепяме и намаляването на обезщетенията за безработица", категоричен бе той.

В макрорамката се предлага намаляване на осигурителната вноска с 2 процентни пункта през 2010 г. и с по още 1 пункт всяка следваща година. На финала осигурителната тежест ще се разпределя между държавата, бизнеса и служителите в съотношение 12:8.9:7.1 в сравнение със сегашното 12:10:8.

"Аз ще направя всичко възможно като премиер от 1 януари 2010 г., ако икономиката върви добре, кризата минава и има постъпления в бюджета, пенсиите и заплатите да бъдат увеличени", каза премиерът Бойко Борисов. Той не очаква предложената макрорамка да предизвика недоволство сред хората. Липсата на драма между министрите Дянков и Младенов премиерът обясни и с пример: "В едно семейство мъжът иска да си купи кола, а жената - дрехи, значи ли, че трябва да се развеждат."


Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии:

Малката кошница, която съответства на пенсионерския потребителски профил и на хората с минимални доходи, отчита голяма дефлация, така че запазването на доходите там предполага запазване или ръст на покупателната способност. Ако няма повишаване на ток, парно и други комунални услуги, жизненият стандарт на пенсионерите няма да се засегне. В същото време помага на бюджета. Очаквам да се стигне до някакво увеличение на пенсиите в края на годината.


Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ):

Подкрепяме плановете за фискалната рамка в следващите 3 години. Представената макрорамка е умерено консервативна и това е единствено възможният подход. При положителна промяна на икономическата и финансовата конюнктура КРИБ си запазва правото да предложи на правителството евентуално преразглеждане. Подкрепяме понижаването на осигурителната тежест, ако има възможност, ще предложим темповете да са по-сериозни.


Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ):

Работодателите подкрепят фискалната рамка. Подкрепяме категорично замразяването на заплатите в бюджетната сфера, защото трябва справедливо да се разпределят пораженията от кризата. В частния сектор те са и намалени. Предвид дефлацията замразяването увеличава покупателната способност. Синдикатите искаха да се върне необлагаемият минимум, но ние сме категорично против.


Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара пред БНР:

Приветстваме политиката на правителството да бъдат запазени ниските данъци, които са привлекателна възможност за инвеститорите, и да привличаме средства чрез банковата система в банките майки в икономиката ни. Категорично подкрепяме консервативната позиция на правителството. В този момент на криза няма място за изменение на политиката на доходите.


Мика Зайкова, КТ "Подкрепа":

Предвижда се минималната работна заплата да остане 240 лв. до края на мандата. Това означава още към момента, че хората, които я получават, са под прага на бедността. Притеснява ни и замразяването на пенсиите за 2010 г. и на заплатите в бюджетния сектор, както и намаляването на обезщетенията за безработица. Предлагаме да се въведе необлагаем минимум, а ставката за хора с доходи от над 3000 лв. да бъде по-висока. Няма да бъде лошо да се въведе и данък за луксозно потребление. Ние сме против намаляването на осигурителната тежест. Предлагаме акцизите на горивата и електроенергията да се задържат на досегашните си нива до 2011 г.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3021049
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779