Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2009 19:43 - КНСБ - Работни заплати
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2009 19:44


27.08.2009, Четвъртък
  Новини Труд и социална политика от: 13.05.2008 час: 12:05
КНСБ иска нови правила за договаряне на работната заплата

image
КНСБ иска договаряне на двуцифрен национален препоръчителен индекс за средногодишен ръст на работните заплати в реалния сектор за 2008 година, както и осъвременяване на Наредбата за договаряне на работната заплата
Новини по темата
image Над 10 000 души подкрепиха националния протест на КНСБ
image КНСБ ще проучва нагласите на работниците по време на рецесия
image КНСБ въстана срещу планираното замразяване на бюджетните заплати
Ключови думи
КНСБ, работна заплата, договаряне
image изпрати   image запази   image принтирай
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) е поискала промяна в правилата за договаряне на работната заплата във всички сектори на икономиката, става ясно от съобщение на синдиката от 13 май.

Българският наемен работник продължава да е с най-нисък жизнен стандарт в Европа, защото със средна работна заплата около 20% от средната за Европейския съюз (ЕС) трябва да се справя с ценови равнища от около 44% от средните за ЕС, се казва в официална позиция на КНСБ.

Трудът на българина все още е силно подценяван от работодателите, като разходите им за труд са само 34% от брутния вътрешен продукт (БВП) при средно европейско ниво от около 45% от БВП.

КНСБ, като се присъединява към кампанията за достойно заплащане на Европейската конфедерация на профсъюзите, отправя поредица от искания към Министерския съвет и работодателите.

Основни сред тези искания е договарянето на двуцифрен национален препоръчителен индекс за средногодишен ръст на работните заплати в реалния сектор за 2008 година, както и осъвременяване на Наредбата за договаряне на работната заплата, с оглед засилване ролята на колективното договаряне на браншово ниво и в бюджетната сфера.

От профсъюза настояват за премахване на централизирания механизъм за определяне средствата за работна заплата в държавните и общински дружества и заменянето му с правила и индикатори за системите на заплащане и размерите на трудовите възнаграждения, възлагани чрез мениджърските договори от принципала на съответното дружество.

Разпростирането на сключени отраслови или браншови колективни трудови договори или части от тях, засягащи доходите от труд, да се извършва от министъра на труда и социалната политика, като инструмент за цивилизован удар върху сенчестия и сив бизнес, и като поле за нова активност на държавните контролни институции.

КНСБ иска още прилагане на целеви мерки чрез колективни трудови договори за равно заплащане на мъже и жени за еднакъв и равностоен труд с оглед възстановяване равнопоставеността и намаляване изоставането при наемните работнички и служителки.

image
Синдикатът настоява за устойчиво нарастване на пенсиите, освен чрез ежегодното осъвременяване, също и чрез промяна на процента за всяка година осигурителен стаж от 1 октомври 2008 г. от 1% на 1,1%, а през 2009 г. - на 1,15% с оглед достигане на 10% от БВП за пенсии
Настоява се и за усъвършенстване на плоския данък с цел защита на ниските доходи чрез въвеждане на необлагаем минимум, съобразен както с размера на минималната заплата за страната, така и с други нормативни параметри; възстановяване на данъчното задължение по Закона за корпоративното подоходно облагане за облагане на социалните придобивки, предоставяни в пари, независимо от формите и начините на потребление; и трайно замразяване на достигнатото за 2008 г. 60:40 разпределение на осигуровките между работодател и работник, както и недопускане нарастване на общия размер на достигнатото индивидуално осигурително задължение от 13 на сто.

КНСБ вижда решение на проблемите във въвеждането на данъчни стимули за семействата, които осигуряват на децата си достъп до качествено образование и реализация на пазара на труда. От синдиката предлагат приемане на законодателни решения, в т.ч. данъчни и осигурителни стимули, за развитие на схеми за участие на работниците и служителите в печалбата и в собствеността.

Трябва да се утвърди механизъм, прилаган в рамките бюджетната процедура за 2009 г., за обвързване на минималната работна заплата за страната и основните защитени плащания с официалната линия на бедност, смятат от КНСБ. Там вярват, че необходимо своевременното договаряне на индекс за увеличаване на работните заплати в дейностите на бюджетна издръжка за 2009 г., включително и в секторите, прилагащи единни разходни стандарти с цел постигане на реален ръст.

Синдикатът настоява за устойчиво нарастване на пенсиите, освен чрез ежегодното осъвременяване, също и чрез промяна на процента за всяка година осигурителен стаж от 1 октомври 2008 г. от 1% на 1,1%, а през 2009 г. - на 1,15% с оглед достигане на 10% от БВП за пенсии.

КНСБ иска незабавни и отговорни действия от страна на правителството и работодателските организации, с оглед осигуряване на законови и договорни предпоставки за нарастване на разполагаемите доходи на наемните работници.

"Като изразяваме своето безпокойство от безплодните до момента преговори за национален индекс за ръст на работните заплати в реалния сектор за 2008 г., призоваваме министър-председателя на Република България лично да посредничи между страните с цел достигане на социално обоснован и икономически приемлив индекс", се казва в изявлението на КНСБ.

Синдикалистите предупреждават, че при провал на националните преговори ще се стигне до радикализация на исканията за работни заплати по браншове и по предприятия и до организиране на национални и браншови протестни действия.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3012422
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779