Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2012 20:06 - Свищов - Река Дунав - Черно море - Курортисти
Автор: aidasv Категория: Туризъм   
Прочетен: 2728 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 10.09.2012 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо спадна толково нивото на река Дунав?
Защото трябваше да се поддържа нивото на
Черно море през летния сезон!
Курортистите какво щяха да правят :)
image image image image image image image image image image image image
image image image image image image image image image image

гр.Свищов
09.09.2012год.




image Ниското ниво на река Дунав и липсата на съоръжения води до образуването на опасни прагове

40 кораба бяха блокирани вчера край Свищов, заради изключително ниското ниво на река Дунав. През изминалото денонощие обаче нивото на водата се повиши с 16 см до 75 см и от 9 часа тази сутрин корабоплаването е възстановено. Въпреки това от Агенцията по корабоплаване съобщиха, че ако нивото на водата отново спадне драстично, плаването ще бъде преустановено.
 

Корабите, които в събота останаха в плен на плитките води на река Дунав край Свищов, в неделя сутринта продължиха по маршрута си. През нощта нивото на водата се повиши с 16 см до 75 см и това благоприятства движението на плавателните съдове. Областният управител на Велико Търново Пенчо Пенчев съобщи пред телевизия „Европа”, че опасност за корабите крият и праговете, които се образуват в реката заради ниското ниво на водата, но и не само.
"При определени ситуации и умелото водене на корабите може да доведе до преминаването на така наречените прагове, т.е. това са опасните места и те се знаят, където най – често могат да заседнат кораби!”, обясни областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.
От всички дунавски държави нашият участък е единственият, в който от години не са изграждани хидротехнически съоръжения. Бреговете се нуждаят от укрепяване, защото ерозията води до образуване на плитчини и отлагане на наноси – именно това са така наречените прагове. Наред с това се унищожават десетки квадратни километри от територията на страната, алармира областният управител на В.Търново.
"Такова брегоукрепително съоръжение, което ще се прави в област В. Търново – това е край село Вардим. В момента се изработва проект, но това е едно доста сложно, също така доста скъпо съоръжение и съответно при проектирането търсим добри специалисти, които да направят проект, който да бъде ефективен.”, каза още проф. Пенчев
Докато бъде изградено брегоукрепителното съоръжение обаче единствено ако нивото на водата е в норма, корабите ще могат да се движат спокойно и няма да засядат на подводни прагове.
www.tvevropa - Видео ->Тук



Тагове:   почивка,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019190
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779