Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 15:16 - Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Автор: aidasv Категория: Бизнес   
Прочетен: 3468 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 27.02.2013 15:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза 27 фев 2013 14:44  
image Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
www.dnes.bg/

Нуриел Рубини- Професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към конгреса на САЩ. 8



Тагове:   криза,


Гласувай:
5



1. blogerka - Той като
27.02.2013 15:40
предрече кризата от 2008 и даде съвети как да се избегне това помогна ли на някой?
цитирай
2. podvodni - Съгласен съм, да теглим заеми. Но ...
27.02.2013 15:51
Съгласен съм, да теглим заеми. Но само ако, гусинът Рубини се наеме да изплаща лихвата по тези заеми.
цитирай
3. vmir - При наличие на финансова дисциплина и добра работоспособност, заемът е най-мощния инструмент за бързо икономическо развитие.
28.02.2013 10:46
Не са ли налице обаче, заемът става примката на шията, която удушава икономиката. Всичко зависи от финансовата дисциплина, работоспособността и решителността да бъдат използвани.
цитирай
4. zarenkow - При нас едни ще направят дългът
28.02.2013 13:57
, а за други отново ще е дългия .
цитирай
5. tamperto - ,
02.03.2013 02:59
Къф е тоя Рубини.. Аз чакам Икономиста да каже кое е правилно. Ама той е зает с това да ви благодари за н-брой прочити и забавлява със тълкования по картинки изровени в нета.
Каквото каже Икономиста - това е! Сериозно! Никакви залитания у лево или десно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022515
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779