Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 07:39 - Селски пътни неволи по пътя Свищов - В.Търново и Свищов - Павликени в центъра на с.Царевец, Община Свищов
Автор: aidasv Категория: Новини   
Прочетен: 3984 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2010 16:09


                                                                                                                                                   image
Кмет рисува „зебра”, за да пази съселяни
Георги БАЕВ

Опасен завой в с. Царевец взима човешки жертви, институциите пасуват

Опасен 90-градусов завой на пътя от републиканската пътна мрежа, който свързва Свищов - В. Търново и Свищов – Павликени, в свищовското село Царевец тормози местните. Те са притеснени дори когато вървят по тротоара, а на всичкото отгоре в рисковия участък няма пешеходна пътека. Парадоксално, но факт – няма и един пътен знак, който да предупреди водачите за характеристиката на тази отсечка. Преди време бързи возила помели двама пешеходци. Други пък се разминали само с удар. Страшното е, че точно до завоя се намира дере, в което няколко пъти са връхлитали забързани автомобили. От катастрофите е пометена мантинелата, както и малка бетонна ограда от лявата страна на пътя.
Кмет и жители се видели в чудо и започнали да заливат институциите с гневни писма. През 2008 г. след поредния инцидент кметът Генчо Генчев не издържал и нарисувал пешеходна пътека. Оказало се обаче, че кметството като институция няма право да прави такава маркировка и тя е незаконна, защото не е отбелязана в картите на агенция „Пътна инфраструктура”. Генчев искал да сложи и легнали полицаи, но и това било незаконно, защото не можело да се прерязва асфалтът.
В края на миналата година селският кмет пише писмо до общинския и до областния управител доц. Пенчо Пенчев, в което умолява институциите да предприемат законови действия за решаване на проблема.
В началото на тази година Генчев получава отговор от Областно пътно управление – Велико Търново, подписано от шефа на службата инж. Емил Кълчишков. Писмото уведомява селския кмет, че службата е в състояние да подпомогне кметството с необходимия брой шини за изграждане на стоманена предпазна преграда, но няма в наличност стълбчета и скрепителни елементи. Относно освежаването на хоризонталната маркировка тази дейност можела да бъде възложена на фирмата изпълнител след приключване на настоящия зимен сезон от АПИ – гр. София. Пак през януари, но седмица по-късно, в кметството пристигнало писмо и от кмета на община Свищов Станислав Благов, в което се посочва, че необходимата сигнализация и маркировка се поставя и поддържа от лицата, които стопанисват съответния път – тоест държавата, в лицето на пътната агенция и местната й служба.
„Зимният сезон мина, вече и лятото е преполовено, а насреща - нищо”, възмущава се кметът на свищовското село. Затова преди няколко седмици пак пише на губернатора и разбира, че той е „подсетил” Областното пътно управление, че е поело ангажимент, който до момента не е изпълнен. В тази връзка доц. Пенчев е поискал писмено да го уведомят в какви срокове могат да изпълнят обещанието си.
Вчера шефът на пътното звено инж. Емил Кълчишков не бе открит за коментар.

www.borbabg.com/

image


Тагове:   община,   неволи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3022430
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779